Skip to main content

Amie's 1st Giveaway : Debar Menanti Kelahiran


Assalamualaikum



alhamdulillah....senyum lebar dan bersemangat 
bila tarihk tutup giveaway k.amie ni dilanjutkan he hee
mula2 baca tgk 31 mac, alamak terdetik dlm hati melepaslah nak join tp tup2 k.amie umumkan  tarihk dilanjutkan 


14 tahun yg lalu tarihk 5 hb januari detik  bersejarah buatku yg telah selamat melahirkan anak sulong. Hari ini 5 hb April ku abadikan kembali ceritanya disini.

 cerita pengalaman bersalin, yg pertama, kedua dan ketiga  cerita kelahiran anak pertama yg sukar nak lupa berbanding yg ke2 dan ke3. kelahiran ke 2 sangat2 mudah he hee ke3 jg agak mudah mungkin sb sudah ada pengalaman

pengalaman pertama bergelar ibu emmm pasti semua lebih excited  he hee

Waktu mengandung anak pertama ni lazimnya org lebih banyak bertanya pada org2 yg sudah punya pengalaman..nak tahu macamana sakitnya,susahnya ke apa2 lg.
macam2 nak tahu dan mcm2 cerita didengar, sbnya setiap org ada cerita tersendiri yg berbeza betul tak.
takut ngeri emmm macam2lah kan yg dilalui
tp aku pula sebenarnya rilex je masa disahkan mengandung, segera beli buku2 utk  dibaca malu nak  bertanya kot.
   mengidam bukan2 pun tak juga. cumanya perit melalui bulan pertama ,kedua dan ketiga yg agak terukkkkk sangat. 
start tahu preggy 4 weeks tu  hingga masuk semester ke2 memang tak boleh makan langsung hidu bau nasi ke hape memang x boleh. Sgt kurus kering masa tu bayangkan lah yg boleh telan biskut 4 segi je sikit2. Tekak perut  nak makan tp bila makan je akan keluar balik
hohooo dan masuk 3 bulan SIL cadangkan ambik ubat@ vitamin sebenarnya baru beransur ok dan hanya boleh makan roti canai je
bukan apa aku ni sgt2 trauma dgn muntah huuhu
sbnya kalu makan nasi muntah aduhhhhhh takkkk sukanya.
berjam-jam nak pulih kalu muntah ni. sb tu sanggup makan biskut je

due, ikut dok 7hb januari 2000, tarihk hari Raya Aidilfitri tu hu huu
sedihh sb tak dapat beraya kat kampung . Tp fikirkan anak dan suami pujuk2 hati utk terima kenyataan kali ni berkorban utk beraya jauh dari  makayah. Kat sini hospital dekat,kalu kg agak jauh kan.
 Dan nak di jadikan cerita 4hb januari 2000 bersamaan 27 Ramadhan tu jalan2 la kat pasar ramadhan utk beli juadah berbuka kononnya. tp tup tup sampai umah je sebelum azan berkumandang tu ada tompokan darah sikit, masa tu gusar jgklah cepat2 asben tepon SIL tanya ,diorg suruh g spital je ,kemungkinan dah nak bersalin kata Sil
 Malam tu  bermalamlah kat spital Damai Melawati ni.
sebenarnya tak rasa sakit apa-apapun sampailah keesokkan harinya
Ttengahari doktor cadangkan masuk ubat je (induce) utk percepatkan bukaan . ada jg dgr cerita sakit bersalin induce ni teramat sakit tak sama sakit semulajadi . Gabra jgaklah bila fikirkan
dlm pada tu  teringat kat kampung je hu hu nak rayaaa
badan je kat sini hakikatnya
terbayang mak adik kakak duk bakar lemang la, anak2 buah main mercun waaaaaa.
beberapa jam lepas induce....aduhh aduh mula terasa sakit menyengat-yengat la. mula2 blh tahan makin lama sakitnya
woooowooo hanya org yg penah lalui je tahu sakitnya kan.
Nak raya ni, nurse pun yg tinggal india je huhuu
bila  x tahan sakit sgt panggil nurse dah aku pun dibawa ke bilik khas tu utk org bersalin
katilnya yg agak tinggi kan dah tu sorang2 waaaa asben yg pucat lesi rupanya kejap masuk kejap keluar je kejanya





nak jadikan cerita dlm sakit2 duk sorang2  terjeritlah panggil nurse
tak juga tak muncul2, dahlah menahan sakit tu kan.entah macamana dpt idea pegang botol air dan melompat turun katil ha haa ambik kau masa tu tak fikir apa2 lg
nurse nampak je apalagi terus kena marah hihii  kecoh la kejap,  dlm kelam kabut mcm2 nurse bebel masa tu he hee aku selamba je la bila kena marah ni, dahlah tgh sakit
 akhirnya selepas menempuh kesakitan bebarapa jam 
selepas bergelut dgn rasa sakit teramat tu...baby keluar pada jam 4.19 petang akhirnya ouhhh sakit yg tak dpt digambarkan dgn kata2.
syukur alhamdulillah....... kerana  masih berpeluang melihat dunia selepas itu. Betapa besarnya kuasa yg Maha Esa 
bila doktor angkat baby dan bagitau awak dpt baby boy suh tgk pun mata ni samar2 je pandang 
sungguh tak bermaya  separa sedar agaknya. Dan bila bukak mata semula pun dah ada kat wad ditemani en suami dan kakak ipar.
2 malam tido kat spital, akhirnya dibenarkan pulang.
ye la kan esok dah nak sambut raya.
Orang beraya kita duk baring dlm bilik je. tetapi tetamu dtg beraya sekali melawat org baru he hee
memang tak dpt lupa tiapkali 28 ramadhan , teringat detik2 itu
bergelut dgn kesakitan



kini satu-satunya puteraku Saif Al muqmin dah  berusia 14 tahun
tragisnya mamat ni terbawa dgn tabiat mamanya yg tak makan nasi masa ngandung huhuu
memang tak penah sentuh nasi kecuali masa baby je makn bubur nasi ...

warna pilihanku mestilah merah jambu he hhe


Comments

  1. Induce memang rasa tungang terbalik sakitnya kan MSN.
    anak acik yang sulong ceaser..yang no 2 dah induce tak keluar2 juga forcep..12 jam juga dok dalam labour room..yang ke 3 pun induce..tak lama sangat dalam bilik bersalin tu..masuk 6.30 pagi..keluar jam 4 petang.tak sampai la 12 jam..macam yang no 2.masuk kol 6 pagi keluar kol 6 ptg.
    Pengalaman tu la buatkan acik tak boleh melupakan saat melahirkan walaupun anak dah bujang semua

    ReplyDelete
  2. Ya Allah! Tak dapat dibayangkan macamana boleh melompat turun katil tu... rasa nak ketawa pun ada sebab tengah sakit boleh buat gitu he heheheh....
    Syukurlah kita dberi anugerah kesakitan tu, bermakna di sebalik yang tersirat timbul rasa kasih sayang yang tak berbelah bagi terhadap cahaya mata kita kan Mama Sara Nur.
    Terima kasih banyak2 sudi menyertai my first giveaway ini. Nanti tolong emelkan nama penuh, alamat dan no hp ke alamat ini ye Mama Sara Nur : salamiez@gmail.com

    ReplyDelete
  3. memang sakitnyer inducetu lain macam yerk.. tapi tak penah rasa normal tak boleh nak buat bandinganler... giutler pengorbanan seorang ibu.. moga Saif al Mukmin jadi anak soleh...

    ReplyDelete
  4. org pertama kali mmg serba serbi lucu...sy pon lebih kurang cam tu...

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…