iklan

Saturday, 5 April 2014

Amie's 1st Giveaway : Debar Menanti Kelahiran


Assalamualaikum



alhamdulillah....senyum lebar dan bersemangat 
bila tarihk tutup giveaway k.amie ni dilanjutkan he hee
mula2 baca tgk 31 mac, alamak terdetik dlm hati melepaslah nak join tp tup2 k.amie umumkan  tarihk dilanjutkan 


14 tahun yg lalu tarihk 5 hb januari detik  bersejarah buatku yg telah selamat melahirkan anak sulong. Hari ini 5 hb April ku abadikan kembali ceritanya disini.

 cerita pengalaman bersalin, yg pertama, kedua dan ketiga  cerita kelahiran anak pertama yg sukar nak lupa berbanding yg ke2 dan ke3. kelahiran ke 2 sangat2 mudah he hee ke3 jg agak mudah mungkin sb sudah ada pengalaman

pengalaman pertama bergelar ibu emmm pasti semua lebih excited  he hee

Waktu mengandung anak pertama ni lazimnya org lebih banyak bertanya pada org2 yg sudah punya pengalaman..nak tahu macamana sakitnya,susahnya ke apa2 lg.
macam2 nak tahu dan mcm2 cerita didengar, sbnya setiap org ada cerita tersendiri yg berbeza betul tak.
takut ngeri emmm macam2lah kan yg dilalui
tp aku pula sebenarnya rilex je masa disahkan mengandung, segera beli buku2 utk  dibaca malu nak  bertanya kot.
   mengidam bukan2 pun tak juga. cumanya perit melalui bulan pertama ,kedua dan ketiga yg agak terukkkkk sangat. 
start tahu preggy 4 weeks tu  hingga masuk semester ke2 memang tak boleh makan langsung hidu bau nasi ke hape memang x boleh. Sgt kurus kering masa tu bayangkan lah yg boleh telan biskut 4 segi je sikit2. Tekak perut  nak makan tp bila makan je akan keluar balik
hohooo dan masuk 3 bulan SIL cadangkan ambik ubat@ vitamin sebenarnya baru beransur ok dan hanya boleh makan roti canai je
bukan apa aku ni sgt2 trauma dgn muntah huuhu
sbnya kalu makan nasi muntah aduhhhhhh takkkk sukanya.
berjam-jam nak pulih kalu muntah ni. sb tu sanggup makan biskut je

due, ikut dok 7hb januari 2000, tarihk hari Raya Aidilfitri tu hu huu
sedihh sb tak dapat beraya kat kampung . Tp fikirkan anak dan suami pujuk2 hati utk terima kenyataan kali ni berkorban utk beraya jauh dari  makayah. Kat sini hospital dekat,kalu kg agak jauh kan.
 Dan nak di jadikan cerita 4hb januari 2000 bersamaan 27 Ramadhan tu jalan2 la kat pasar ramadhan utk beli juadah berbuka kononnya. tp tup tup sampai umah je sebelum azan berkumandang tu ada tompokan darah sikit, masa tu gusar jgklah cepat2 asben tepon SIL tanya ,diorg suruh g spital je ,kemungkinan dah nak bersalin kata Sil
 Malam tu  bermalamlah kat spital Damai Melawati ni.
sebenarnya tak rasa sakit apa-apapun sampailah keesokkan harinya
Ttengahari doktor cadangkan masuk ubat je (induce) utk percepatkan bukaan . ada jg dgr cerita sakit bersalin induce ni teramat sakit tak sama sakit semulajadi . Gabra jgaklah bila fikirkan
dlm pada tu  teringat kat kampung je hu hu nak rayaaa
badan je kat sini hakikatnya
terbayang mak adik kakak duk bakar lemang la, anak2 buah main mercun waaaaaa.
beberapa jam lepas induce....aduhh aduh mula terasa sakit menyengat-yengat la. mula2 blh tahan makin lama sakitnya
woooowooo hanya org yg penah lalui je tahu sakitnya kan.
Nak raya ni, nurse pun yg tinggal india je huhuu
bila  x tahan sakit sgt panggil nurse dah aku pun dibawa ke bilik khas tu utk org bersalin
katilnya yg agak tinggi kan dah tu sorang2 waaaa asben yg pucat lesi rupanya kejap masuk kejap keluar je kejanya





nak jadikan cerita dlm sakit2 duk sorang2  terjeritlah panggil nurse
tak juga tak muncul2, dahlah menahan sakit tu kan.entah macamana dpt idea pegang botol air dan melompat turun katil ha haa ambik kau masa tu tak fikir apa2 lg
nurse nampak je apalagi terus kena marah hihii  kecoh la kejap,  dlm kelam kabut mcm2 nurse bebel masa tu he hee aku selamba je la bila kena marah ni, dahlah tgh sakit
 akhirnya selepas menempuh kesakitan bebarapa jam 
selepas bergelut dgn rasa sakit teramat tu...baby keluar pada jam 4.19 petang akhirnya ouhhh sakit yg tak dpt digambarkan dgn kata2.
syukur alhamdulillah....... kerana  masih berpeluang melihat dunia selepas itu. Betapa besarnya kuasa yg Maha Esa 
bila doktor angkat baby dan bagitau awak dpt baby boy suh tgk pun mata ni samar2 je pandang 
sungguh tak bermaya  separa sedar agaknya. Dan bila bukak mata semula pun dah ada kat wad ditemani en suami dan kakak ipar.
2 malam tido kat spital, akhirnya dibenarkan pulang.
ye la kan esok dah nak sambut raya.
Orang beraya kita duk baring dlm bilik je. tetapi tetamu dtg beraya sekali melawat org baru he hee
memang tak dpt lupa tiapkali 28 ramadhan , teringat detik2 itu
bergelut dgn kesakitan



kini satu-satunya puteraku Saif Al muqmin dah  berusia 14 tahun
tragisnya mamat ni terbawa dgn tabiat mamanya yg tak makan nasi masa ngandung huhuu
memang tak penah sentuh nasi kecuali masa baby je makn bubur nasi ...

warna pilihanku mestilah merah jambu he hhe


5 comments:

  1. Induce memang rasa tungang terbalik sakitnya kan MSN.
    anak acik yang sulong ceaser..yang no 2 dah induce tak keluar2 juga forcep..12 jam juga dok dalam labour room..yang ke 3 pun induce..tak lama sangat dalam bilik bersalin tu..masuk 6.30 pagi..keluar jam 4 petang.tak sampai la 12 jam..macam yang no 2.masuk kol 6 pagi keluar kol 6 ptg.
    Pengalaman tu la buatkan acik tak boleh melupakan saat melahirkan walaupun anak dah bujang semua

    ReplyDelete
  2. Ya Allah! Tak dapat dibayangkan macamana boleh melompat turun katil tu... rasa nak ketawa pun ada sebab tengah sakit boleh buat gitu he heheheh....
    Syukurlah kita dberi anugerah kesakitan tu, bermakna di sebalik yang tersirat timbul rasa kasih sayang yang tak berbelah bagi terhadap cahaya mata kita kan Mama Sara Nur.
    Terima kasih banyak2 sudi menyertai my first giveaway ini. Nanti tolong emelkan nama penuh, alamat dan no hp ke alamat ini ye Mama Sara Nur : salamiez@gmail.com

    ReplyDelete
  3. memang sakitnyer inducetu lain macam yerk.. tapi tak penah rasa normal tak boleh nak buat bandinganler... giutler pengorbanan seorang ibu.. moga Saif al Mukmin jadi anak soleh...

    ReplyDelete
  4. org pertama kali mmg serba serbi lucu...sy pon lebih kurang cam tu...

    ReplyDelete

kata-kata manis