iklan

Tuesday, 18 October 2011

kuih lapis


ASSALAMUALAIKUM.

Kuih lapis feberet anak bungsu mama si Sarah, sebabnye suke sangat pink kaler he he dan bila makan nak makan selapis selapis....macam2 ragam anak2 kan. Yang penting nak makan kalau tidak lagi susah kan.
kali ni cuba resepi dari rumah Kak Ann yg duduk kat Putrajaya sana blog Periuk Tanah. Ternyata memang sedap lemak2 dan kenyal. Cuma tambah kaler hijau je nampak lain sikit. Tq ye kak Ann share resepi yg mudah jg dan paling penting sedap..


kebetulan juga hubby suruh buatkan kuih nak bawa ke rumah atok, selalunya kuih talam pandan tp sb kuih lapis Kak Ann ni jadi dan sedap, mama buatkan lagi satu cuma tmbahkan 2 x ganda so lg banyak lapis.
ada masa nanti nak copy paste resepi ni. wat rujukan lainkali kan.
sekali lagi terima kasih buat tuan blog PERIUK TANAH.

resepi buat rujukan masa akan datang

  • 2 cawan tepung beras 
  • 3 sudu besar tepung jagung
  • 3 sudu besar tepung ubi 
  • 1 cawan gula
  • garam 
  • 6 cawan santan sederhana pekat-
  • panaskan santan suam2 kuku  campur semua bahan2 diatas dan kacau sebati kemudian tapis bahgikan beberapa bahagian dan leta pewarna disukai
  • panaskan kukusan dan kukus selapis dalam 5 minit selapis2 sehingga habis sejukkan baru dipotong

No comments:

Post a Comment

kata-kata manis