lompang atau kaswi
ciknur biasa nama lompang takkira la dlm acuan kecik atau yg dlm loyang besar kita potong2
suka panggil lompang he hee
kuih lamaa yg tak lapuk, mak2 dulu rajin buat utk mkn pg atau ptg.
gaul dgn kelapa parut.
kena yg lembut memang sedapp la kan. skrg org ckp gedik gedik.
kenyal2 gitu.
skrg kan org duk viral kaswi gedik pandan dalam acuan comel2 tu.
mcm2 perisa, pandan, gula merah, jagung pun ada. cantikk je.
Dah terbeli jga hari tu saha nk rasa kan
so smlm cuti2 di rumah jd rajin kejap buat kuih ni. kadang nk mkn beli sbnya nk mkn sikit je kan. en suami sukaa tp dia xmau letak kelapa.
anak2 jga.
tapi tak try yg santan lg.
nnti nantilah he hee
Kuih lompang @ kaswi
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi kayu
1 cawan gula merah
1 sudu besar gula putih
3 cawan air
1 sk kapur mkn
sb kita malas mana lebuhh je semua bahan dlm blender.
tapis dan kukus 30-45 minit.
tunggu sejuk baru potong gaul dgn kelapa parut putih.
Jgn vkp rajin ye, 😁😁 tak berqpa rajin tp sb sabtu tu alang2 si kakak ada, dia yg nk mkn donut ni.
so mama terus terbuat.
Ambik resepi Donut susu khairul Aming kat tiktok he hee
tapi versi malas kita buat besau2 gedabak ha haaa
nak cepatt siap.
donutnya lembut je cuma bila digaul dgn susu tepung tu mcm tak boleh msk pula kat tekak
he hee last2 kita mkn dgn gula je la
Saya pelik Memula..beza kompang ngn kaswi..sama rupanya...hahaa
ReplyDeletesama mcm nona, ingat kuih yg lain..rupanya sama yer.. he he he...
ReplyDeleteKalau ikut paham saya, lompang ada beza dengan kaswi dari segi tekstur & rasa. Kaswi lebih kenyal, lembut, berlemak. Saya lebih suka makan kaswi berbanding lompang. Tapi yelah, lain tempat mungkin lain nama dan bahan.
ReplyDeletelompang and kaswi beza..tk sama..saya suka kaswi lebih lembut..nk2 yg viral gedik tu lg la hehe
ReplyDeletelain tempt kot, ciknur sama je lompang ke kaswi tp kg x panggil kaswi tp lompang
Deletedonut gaul susu tepung..belum pernah makan...mungkin rasa susu lagi kuat..
ReplyDeleteLompang tu nama lain kaswi ke? bkn kaswi tu kueh kasui ke? haha
ReplyDelete