selamat berhari minggu
sarapan sis hari ini,salah satu kuih tradisional yg sgt disukai
bengkang ubi kayu atau bingka ubi.
kisahnya ptg smlm sis ke pasar malam, nampak ubikayu 😊 beli 3 ketul rm4.80
dan singgah beli kelapa parut jga. malam dgn rajin dan gigihnya terus parut
he hee dpt seloyang jadi la kan
resepi masih kekal yg sama
4 cawan ubi yg siap diparut
1 cawan santan pekat
1 cawan gula pasir
garam dan pewarna kuning
gaul rata dan bakar dlm loyang saiz 8
160c dan kira2 1 jam
#ubikayu yg diparut sis tapis dulu buang air yg berwarna kuning tu dan ambil sagunya ye#
petua arwah mak sis supaya mkn nanti x berangin dan pening kepala
Kegemaran abah saya ni, bulan puasa mesti dia akan carik
ReplyDeleteTak menolak kalau dapat yang ini...suka.
ReplyDeletesedapnya... suka makan yang ada kerak-kerak dia tu
ReplyDelete