Sunday, August 16

bengkang ubi kayu

selamat berhari minggu

sarapan sis hari ini,salah satu kuih tradisional yg sgt disukai

bengkang ubi kayu  atau bingka ubi.

kisahnya ptg smlm sis ke pasar malam, nampak ubikayu 😊 beli 3 ketul rm4.80

dan singgah beli kelapa parut jga. malam dgn rajin dan  gigihnya terus parut

he hee dpt seloyang jadi la kan

resepi masih kekal yg sama

4 cawan ubi yg siap diparut

1 cawan santan pekat

1 cawan gula pasir

garam dan pewarna kuning

gaul rata dan bakar dlm loyang saiz 8

160c dan kira2 1 jam

#ubikayu yg diparut sis tapis dulu buang air yg berwarna kuning tu dan ambil sagunya ye#

petua arwah mak sis supaya mkn nanti x berangin dan pening kepala 


 

3 comments:

  1. Kegemaran abah saya ni, bulan puasa mesti dia akan carik

    ReplyDelete
  2. Tak menolak kalau dapat yang ini...suka.

    ReplyDelete
  3. sedapnya... suka makan yang ada kerak-kerak dia tu

    ReplyDelete

kata-kata manis,
tqqq di atas komen2 anda. insyaallah akan sy kunjung balas

Jam 12 ready chekout☺️☺️ anak2 dara plan nak mkn dimana hee hee Last2 ktrtnya nk singgah Gpo je situu ada  tmpt mkn Cuaca elok alhamdulillah...