assalamualaikum
eiiiii awalnya....wat cikut raya he hee
mestikan ayat pertama bila nampak ini biskut
ye tak
tapi takper layan je tak kisah
emmmm dah habisss pun kena ngap sebalang hasil ccubaan pertama
malam mingu lepas ha haa cepat oooo tak sempat nk snap
biskut tradisi dulu2 ni kan feberet anak2 jg memang laju je la . Kali kedua wat baru leh ambik gambo he hhe
ikutkan ada berbagai versi semperit ni kan, ada setengah sebut biskut bunga dahlia tp ktorg dah biasa panggil kuih semperit
yg ranggup, yg gebus ,yg berderai he hee pun adooo yg kuning yg kuning air dan lain kaler pun ada. ikut suka yg mana pilihan hati
acuan pun ada berbagai jgk.
dalam blog ni dah ada resepi semperit DISINI penah wat entry nak raya tahun lepas. Resepi kakak sulongku pun ado
resepi masa dia belajar zaman anak dara dulu2
tp yg ni try resepi lain
saja nak try resepi2 lain pula.
oklah ranggup dan tak mudah berderai sbnya lebih penggunaan tepung gandum kot.
kita cp resepi dari blog zila4ever pula
tqqqq Zila cayangggg
resepi asal:Resepi asal: Fb Nazian Nazir dan kak Busu Shamsiah
sumber : quinnie
Dicuba oleh : zila4ever.blogspot.com
bahan-bahan
1 buku buttercup- guna planta
3/4 @ 1 cawan gula halus
1 bji telur kuning
1 sudu teh esen vanila
1 cawan tepung ubi,*
2 cawan tepung kastad-gantikan tepung jagung 1 cawan
2 cwan tpg gandum *( ayak semua tepung*) - zila kurangkan sedikit tepung gandum.
manik halus
sedikit pewarna pink.-x letak
Cara-caranya
- Pukul gula dan butter hingga kembang...kemudian masukkan telor kuning dan esen vanila...pukul sekejap je..janji sebati.....
- kemudian masukkan tepung2 yg telah diayak....gaul sebati guna tangan...buat hingga menjadi doh. doh tak terlalu lembik dan tak keras...pandai2 la agakye....kalau doh lembik tambah tepung gandum lagi...kalau doh berderai..tambah lagi butter...kemudian bahagi 2 doh dan letak satu pewarna pink dan satu warna asal. uli hingga warna rata. rehatkan doh dlm 15 minit kemudian baru leh terap.
- panaskan oven suhu150c...kemudian terapkan doh atas dulang..
- paip doh guna acu samperit.
- bakar 20 minit
semperit mmg sedap...tapi nak tekan mould yg perit jari jemari....
ReplyDeleteSeedapnya samperit...cair di mulut..
ReplyDeleteBoleh open order untuk raya dah ni hehee
Salam mamasara Nur...atie suka mkn kuih semperit..sedapkn...herhe
ReplyDeleteTTg kuah btg buruk tu..mama sara Nur nak mkn seblm puasa/order utk raya nanti(^_^)
Blh Email atie ya... azatie_sayang7071@yahoo.com.my
ReplyDeleteAtau FB https://www.facebook.com/kak.yang.9
wah, dah terasa aura raya ni kak tengok biskut ni..heheh..
ReplyDeletealahai mama...zila berthun x buat..last buat pic tu lh..thun ne klu rajin nk buat jgk..
ReplyDelete