assalamualaikum
Selamat berhari minggu.Penghujung sudah bulan June 2 013 kan. Next July ambil alih pulak. Cepatnya masa berputar. Lagi beberapa hari lg sambut Ramadhan Al-Mubarak.
Bulan yg dinanti, utk melipat gandakan amalan2 sbgai HambaNya.
kuih sagu ni lama sudah buat sebenarnya, dah habis pun ha haa tp terlupa nak wat entry, bila belek2 tadi nampak gambar ni terus upload kat sini. Salah satu kuih kegemaran jg tp jarang2 makan he hee kalu jumpa rajin beli . Rasanya yg ni kali 2 kot buat sendiri, dulu ada skali tp masa tu lum wat blog la kan.
Tertarik bila nampak seorang rakan blog tayang dan bila tgk resepinya mcm ada kelainan sb ianya dikukus. Oppss tu yg nak try he hee tp ada kesilapan sikit, terajin merendam dulu sagu ni pulak
so jadinya bila kacau dlm kuali terlembiklah dan bila kukus nak potong memang lembikkk uwaaaaa apapun sb suka rasa .....dan alhamdulillah walau lembik rasanya sedap. Guna sudu mencedok gaul ngan kelapa, pastu simpan kat peti ais. Bila makan ohhh sedapp
utk resepi asal blh tgk kat secuitrasa
Resepi: Kuih sagu kukus
sumber: Puan Ct Delima & Umiejazzbhn-bahannya
1 gelas sagu ( uj guna 1 cwn)
3 gelas air ( Uj guna 3 cwn air)
3/4 cwn gula pasir ( Uj guna 3/4 cwn)
sedikit pewarna ( Uj guna warna merah)
1 sudu teh esen rose
sedikit kelapa dan sedikit garam ( digaul bersama)
cara:
1. Didihkan air didlm pengukus ( balut pengukus dgn tuala yg bersih)
2. Dalam periuk lain ,jerang air yg tlh dicampur pewarna sehingga mendidih.
3. kemudian masukan sagu biji kacau rata serta masukan esen ros.kacau rata lagi.
4. Selepas itu addkan gula,gaul rata.Apabila adunan nampak pekat sedikit addkan kedlm loyang
81/2 x81/2 x 1 inci.
5. Kukus adunan tersebut kedlm periuk kukusan selama 20 minit atau sehingga masak .
6. Apabila sudah masak sejukan dan barulah dipotong..
kuih sagu ni lama sudah buat sebenarnya, dah habis pun ha haa tp terlupa nak wat entry, bila belek2 tadi nampak gambar ni terus upload kat sini. Salah satu kuih kegemaran jg tp jarang2 makan he hee kalu jumpa rajin beli . Rasanya yg ni kali 2 kot buat sendiri, dulu ada skali tp masa tu lum wat blog la kan.
Tertarik bila nampak seorang rakan blog tayang dan bila tgk resepinya mcm ada kelainan sb ianya dikukus. Oppss tu yg nak try he hee tp ada kesilapan sikit, terajin merendam dulu sagu ni pulak
so jadinya bila kacau dlm kuali terlembiklah dan bila kukus nak potong memang lembikkk uwaaaaa apapun sb suka rasa .....dan alhamdulillah walau lembik rasanya sedap. Guna sudu mencedok gaul ngan kelapa, pastu simpan kat peti ais. Bila makan ohhh sedapp
utk resepi asal blh tgk kat secuitrasa
Resepi: Kuih sagu kukus
sumber: Puan Ct Delima & Umiejazzbhn-bahannya
1 gelas sagu ( uj guna 1 cwn)
3 gelas air ( Uj guna 3 cwn air)
3/4 cwn gula pasir ( Uj guna 3/4 cwn)
sedikit pewarna ( Uj guna warna merah)
1 sudu teh esen rose
sedikit kelapa dan sedikit garam ( digaul bersama)
cara:
1. Didihkan air didlm pengukus ( balut pengukus dgn tuala yg bersih)
2. Dalam periuk lain ,jerang air yg tlh dicampur pewarna sehingga mendidih.
3. kemudian masukan sagu biji kacau rata serta masukan esen ros.kacau rata lagi.
4. Selepas itu addkan gula,gaul rata.Apabila adunan nampak pekat sedikit addkan kedlm loyang
81/2 x81/2 x 1 inci.
5. Kukus adunan tersebut kedlm periuk kukusan selama 20 minit atau sehingga masak .
6. Apabila sudah masak sejukan dan barulah dipotong..
Assalam..kuih sagu ni lembik2 la sedap hihi.Walaupun lembik tp bila dah digaul ngan nyoq memang nampak elok jer.Kalau tak cakap lembik tadak sapa taw hihi..
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeletemakan kuih sagu ni memang best..sedap.
salam kak...
ReplyDeletenampak sedap la kuih sagu ni...menyelerakan...
suka kuih ni ... kukus lagi cantik dia.
ReplyDeletesedap ni akak..tp tak penah buat kukuih!! selalu pakei tenggek je..muahahahaa
ReplyDeletewah..kuih feveret akak nih tp maleh nk wat..hehe! bak 2 potong..leh x?
ReplyDeletesalam akak...
ReplyDeletenpak sdap kuih sagu tu...
kalau dkat boleh mintak sikit...
heheheee...
Singgah weekend kak..
ReplyDeletesedap kuih sagu ni..sllu jg st beli kt pasar minggu..hehe
tak sedar masa berlalu..Ramadhan nak menjelang dah:)
Aslmkum mamasaranur
ReplyDeletesuka kuih sagu. tp tak pernah kukus.....boleh cuba juga..
pebret zila jugak ni mamasara..makan sini la..
ReplyDeleteohhh macam tu ingat masak je...rupnya kena kukus jugak yeh Sara
ReplyDeleteAssalamualaikum sara UJ ketinggalan ketapi rupanya..x per nak naik jet bia laju sikit..sedapkan kan kuih sagu ni..resepi asal dri CT delima ..uj cuma kongsikan jer...tkasih krn mncuba.. yumyum...
ReplyDelete