iklan

Sunday, 3 November 2013

apam beras warna warni



assalamualaikum

selamat berhari minggu
hari minggu hari utk berekpreriment di dapur.
Sb tak ada program kemana-mana pun....sb segala perancangan awal telah bertukar , kita merancang Allah tentukan
apapun harus redha terima semuanya.

mesti ada yg bercuti panjang  sabtu cuti Depavali  dan  selasa ni jg cuti  sempena Maal Hijrah. Terus ambik cuti isnin so jadi cuti 4 hari best tu...untung la kan yg nak balik kg lama sikit.




Apapun sebagai pengubat hati meh kita layan apam beras comel2 berwarna warni gini.
 dah lama x buat, tp hari ni dah simpan niat dlm hati nak buat jga dan.....alhamdulillah terlaksana.
apam ni banyak jenis apam kan ,ada yg guna eno dan ada yg una tapai nasi, semua pernah try he heee  dan semuanya sedap2 belaka sb kita memang pengemar apam
meh tgk resepi yg mana kali ni cilok dari blog adik Cida @
apam beras nasi . Sedap lembut kena dgn kelapa putih fuhhh bertambah sedap makan petang2 gini.
kalu adik Cida ni buat kembang mekar merekah, akak pula suka tak merekah. ada jg yg merekah satu dua  mungkin cara mengukus kot


APAM BERAS

bahan-bahannya

1 cawan nasi sejuk
11/4 cawan air
3/4 gula
1 cawan tepung gandum 
1 cawan tepung beras
1st yis mauripan

cara-caranya

blender nasi dgn air sedikit sedikit sehingga betul2 hancur
dan masukkan gula blend lg
dlm bekas agak besar campur kesemua tepung dan yis
lepas tu masukkan nasi yg telah diblend tadi
gaul sebati
dan biarkan naik dlm 3 jam
panaskan pengukus
kukus dlm acuan comel2 gini dlm 10 minit shja

ok siap boleh cicah dgn kelapa parut yg dicampur sedikit garam ye

9 comments:

  1. boleh try la nanti. mcm best je

    ReplyDelete
  2. sy pun suka yg gini kak...x suka yg merekah...:)

    ReplyDelete
  3. alaaa....cantk sgt...sayang nak makan hehehee

    ReplyDelete
  4. Rona roni...ank2 sury suka sgt apam beras ni..

    ReplyDelete
  5. cantiknya kaler apam tu kak..colourful..

    ReplyDelete
  6. salam mama saranur. alahai teringin plak nak makan apam beras time buka puasa nanti. tapi tang peram tu xsempat harini. heheh…btw color striking betul ;)

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum.... waahhh maveles sunguh kaler apam tu.... cntekkk...

    ReplyDelete

kata-kata manis