Skip to main content

apam beras warna warni



assalamualaikum

selamat berhari minggu
hari minggu hari utk berekpreriment di dapur.
Sb tak ada program kemana-mana pun....sb segala perancangan awal telah bertukar , kita merancang Allah tentukan
apapun harus redha terima semuanya.

mesti ada yg bercuti panjang  sabtu cuti Depavali  dan  selasa ni jg cuti  sempena Maal Hijrah. Terus ambik cuti isnin so jadi cuti 4 hari best tu...untung la kan yg nak balik kg lama sikit.




Apapun sebagai pengubat hati meh kita layan apam beras comel2 berwarna warni gini.
 dah lama x buat, tp hari ni dah simpan niat dlm hati nak buat jga dan.....alhamdulillah terlaksana.
apam ni banyak jenis apam kan ,ada yg guna eno dan ada yg una tapai nasi, semua pernah try he heee  dan semuanya sedap2 belaka sb kita memang pengemar apam
meh tgk resepi yg mana kali ni cilok dari blog adik Cida @
apam beras nasi . Sedap lembut kena dgn kelapa putih fuhhh bertambah sedap makan petang2 gini.
kalu adik Cida ni buat kembang mekar merekah, akak pula suka tak merekah. ada jg yg merekah satu dua  mungkin cara mengukus kot


APAM BERAS

bahan-bahannya

1 cawan nasi sejuk
11/4 cawan air
3/4 gula
1 cawan tepung gandum 
1 cawan tepung beras
1st yis mauripan

cara-caranya

blender nasi dgn air sedikit sedikit sehingga betul2 hancur
dan masukkan gula blend lg
dlm bekas agak besar campur kesemua tepung dan yis
lepas tu masukkan nasi yg telah diblend tadi
gaul sebati
dan biarkan naik dlm 3 jam
panaskan pengukus
kukus dlm acuan comel2 gini dlm 10 minit shja

ok siap boleh cicah dgn kelapa parut yg dicampur sedikit garam ye

Comments

  1. boleh try la nanti. mcm best je

    ReplyDelete
  2. sy pun suka yg gini kak...x suka yg merekah...:)

    ReplyDelete
  3. alaaa....cantk sgt...sayang nak makan hehehee

    ReplyDelete
  4. Rona roni...ank2 sury suka sgt apam beras ni..

    ReplyDelete
  5. cantiknya kaler apam tu kak..colourful..

    ReplyDelete
  6. salam mama saranur. alahai teringin plak nak makan apam beras time buka puasa nanti. tapi tang peram tu xsempat harini. heheh…btw color striking betul ;)

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum.... waahhh maveles sunguh kaler apam tu.... cntekkk...

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…