iklan

Monday, 21 July 2014

coklat chips redvelvet


 ASSALAMUALAIKUM


selamat bepuasa buat semua teman2...
Alhamdulillah baru hari dpt wat entry 
dahpun masuk minggu akhir bulan ramadhan , minggu akhir utk kita berpuasa 
pantasnya kan masa belalu ...hampir sebulan tp mcm baru semalam
macam terkeja-kejar masa rasanya. macam2 nak buat tp blm terbuat. pagi petang ke malam tak berenti agenda
tp alhamdulillah yg penting azam nak solat terawih  kat masjid tahun ini. aamin

suatu perasaan yg tak dpt diceritakan tiapkali melangkah.... terkenang waktu dulu2 jln kaki dgn mak,arwah toklong ke masjid. Sayu ingatkan  arwah yg tak penah tinggalkan solat terawih. Sangat2 rinduuu saat dulu2...suasana bulan Ramadhan yg jauh berbeza dgn kini
Al fatihah.......buat arwah toklong 

Nak raya....dekat dah kan tp emmm sebenarnya semangat raya x adapun. 
tak macam dulu,bila ayah tak sehat ni suasana tak mcm dulu
cumanya fikirkan anak2 je


nak buat biskut2 pun tak semangat, buat utk tempahan sikit2
semperit. tart bunga dan mazola dah keletihan
utk umah sendiri entahlah nak buat apa taktau ni
bila buka fb nmpak kawan post biskut ni jadi bekenan
emm jomlah try dari tak ada kan
pada yg try blh ke blog kak Azlita


jom layan



Saturday, 12 July 2014

kuih kasui


ASSALAMUALAIKUM


alhamdulillah.... 15 ramadhan kini
syukur masih berada dlm bulan yg mulia ini kan



ingin berkongsi menu semalam, kuih kasui
dari awal puasa en somi duk suh buat kuih ni tp tak terbuat
dan smlm akhirnya berkesempatan jg
he hee terukkan kita


bukan senang nak jumpa kuihmuih yg menepati citarasa ni
walaupun banyak kuih ada jual kat bazar tu
macam2 adaaa kan
tp kalu kuihmuih gini bila beli selalunya buang akhirnya.
entah kenapa???
macam minggu lepas beli bingka ubi 2 ketui je pun
satu 50 sen, cubit2 sikit alamak kerassnya pastu akhirnya tong sampah la yg makan
kadang2 teringin nak makan sikit je, kalu buat ni banyak la pulak.
bila buat sendiri pastinya dpt kasi jiran2 baru tak membazir

ok jom tgk resepi kat dapurn Naz ye

Sunday, 6 July 2014

Ramadhan ke 8


ASSALAMUALAIKUM

Alhamdulillah  
 Sudah 8 Ramadhan berlalu
Syukur masih diberi kesempatan meneruskan puasa Kali ini

Seronok tgk kawan2 post menu mcm2 kat blog kat fb. Macam2 ada.
Bukan x masak, masak jge tp nk snap tu x sempat he hee dah hidang kat meja cam malas la pulak nk. 
Smlm ahad kebetulan ada wat desert ni dan sil pula wat nasi ala beriyani dpt la snap kejap. Gitu2 je x blh posing2 bagai la
Ok jom layan gambar je tanpa resepi ni. 



Wednesday, 25 June 2014

roti & sosej



Jom meroti, emmm lama tak wat roti kan
tetiba rajin pula he hee
 yg bawah ni sosej, rupanya giteww lebih kurang je
maklumlah baru belajar
tp diminati pula oleh si abang dan kakak. jadi menu makan malam
makan time panas...alhamdulillah sedap lembut. Resepi hasil skodeng di blog Zalin Zalina yg comel tu.
Nk cp blog intenet sangkut2 pulak.
Salin apa yg teringat je ni
Apapun tqqq Zalin


Bahan-bahan

250 gm tepung roti
I biji telur
50 gm gula kastor
50 gm marjerin pelangi
1st pelembut roti
1 sb susu tepung
Sedikit garam

1 st yis mauripan
105 ml air suam


Cara-cara

Satukan yis dan airsuam
Dan gula
Biarkan hingga berbuih

Satukan tepung telur, marjerin
Mskkan bancuhan yis dan uli hingga x melekat di tangan
Biarkan naik dlm 45 minit
Bulatkan atau btk disukai
Sapu telur 
Biar lg 1/2 jam

Bakar 15 minit
Dah msk sapu marjerin utk kasi kilat ye




Sunday, 22 June 2014

cameron Highland 11 june


ASSALAMUALAIKUM


Kedatangan yg tidak  dirancang...11 hb june 2014 otw balik KL singgah sebentar kat CH ni
impian nakpetik strawberry shj he hee tp tak tercapai la kali ni.
sedihhh...apapun posing dgn anak2 dara ni sbgai kenangan.Kami berempat je kali ni balik kg
si abang tinggal dgn makyongnya.





dapat petik gambar pun jadilah kan












suka sangat minah sorang ni he hee belek bunga2 yang cantik2







memang tak puas pun ....jalan2 sini. Kakak pun dah jadi cam mama suka CH he hee dulu bila ajak ahh bosan asyik g cutikat ch je katanya

Tuesday, 17 June 2014

ayam goreng berempah

Assalamualaikum


Nk mintak maaf dulu sb terpublish awal
Tanpa cerita.   Baru perasan td buka blog je tgk komen 2 he hee lorat sikit empunya blog ni kan
Mlm tdi sblm tidur sempat upload gambar2 menu lepas ni ingat hari ni kalu free nk cerita
Rupa rupanya dah salah tekan
Ishh malu la.


Lauk ayam goreng ni lama dah buatnya
Resepi nya pun belasah je sebenar nya.  Tak ikut sukatan . Kisah nya masa bln mac hari tu kat kg wat kenduri tahlil sikit.  Mak panggil jiran 2 masak.  Plan ayam Goreng je dgn labu masak lemak dan sambal ulam dan ikan masin. Menu simple  keja  mudahkan he he
Tp ada sorang kakak ni cadangkan wat ayam goreng berempah ktnya lg sedap. Maklumlah mkn mlm takut x selera.
Ikutlah kan janji ada org masak.Tak tgk pun resepi diorg guna . Wat 6 ekor ayam je pun.
Kite tukang goreng je he hee Sedapp ahh pulakk bila rasa.hihii
Terus risik resepinya. Catit dlm memori bahannya yg dibagi. Tanpa sukatan ooo terkial-kial jgk pandai2 ejas.

Bahan utama nya serai, halia ,bawang putih,  sedikit ketumbar, jintan2 dan garam, kunyit dan  tak lupa rempah kari utk rasa pedas. Utk  harum wanginya jgn lpe daun kari ye
Blend je semua  kecuali daun kari la pastu gaul kat ayam dan perap
Lg lama perap lg best kot kan
Goreng dan sedia mkn camtu atau dgn nasi putih.