iklan

Friday, 18 April 2014

red velvet cupkek


assalamualaikum

salam sejahtera buat semua
Semoga sentiasa dlm lindunganNya

penat nih tp gagahkan diri wat entry
Dah seminggu mcm lama je tak update. 

Ok jom layan cupkek bercheese ni pula ye. Layan tgk je. 



rupanya taklah cantik, keja yg cepat siap nih. Tergesa-gesa sb nk kena ke rumah Bil yg buat kenduri anaknya

Red Velvet Cupcake
Oleh:  Azie Kitchen

Bahan A:
3 1/2 cawan Superfine flour - ayak
Bahan B:
170gm unsalted butter - lembut
2 cawan gula kaster
3 biji telur - saiz besar suhu bilik
Bahan C:
6 sb red food colouring (saya guna 4 sb) 
3 sb high quality cocoa powder
1 1/2 sk vanilla essence
Bahan D:
1 1/2 sk garam
1 1/2 cawan buttermilk
Bahan E:
1  1/2 sk cider vinegar (guna cuka biasa)
1  1/2 sk baking soda

Cara cara:
Panaskan oven pada suhu 170 C. Sediakan 2 atau 3 loyang bersaiz 9 inci (23cm) dan griskan dengan butter pada dasar loyang. Kemudian alaskan dengan kertas minyak.
Pukul butter dan gula dari bahan bahan B hingga kembang dan gebu. Masukkan telur satu persatu, pukul lagi hingga sebati.

Dalam mangkuk yang lain, satukan bahan bahan C dan masukkan ke dalam adunan yang di pukul tadi. Pukul hingga sebati.



 satukan bahan bahan D iaitu garam dan buttermilk.
Masukkan berselang seli bahan buttermilk dan tepung dalam 3 bahagian mula dan akhir dengan tepung hingga habis.
 Pukul hingga sebati tapi jangan terlebih pukul.
Kemudian, dalam mangkuk yang kecil, satukan bahan bahan E iaitu cuka dan baking soda dan biarkan berbuih. Dengan cepat, tuang ke dalam adunan tadi dan gaul sebati.
Tuang dalam 2 sudu besar adunan ke dalam cawan kertas. Kalau kek, tuang dalam loyang yang telah disediakan. 
Bakar pada suhu 160C selama 20 minit atau sehingga masak. Kalau kek dalam 30 - 40 minit atau hingga kek masak. Biarkan kek sejuk dalam loyang selama 10 minit sebelum diterbalikkan atas wire rack.

ok jumpa lagi

TERIMA KASIH

Sunday, 13 April 2014

kek gula hangus @ kek sarang semut


assalamualaikum


lama juga tak makan dan buat kek gula hangus ni. mana satu namanya ekk kek gula hangus or kek sarang semut.
mana2 je lah he hee
dua-dua boleh kot. Sebelum ni dah banyak kali buat cumanya lain resepi. Jenuh fikir nak bawak apa last2 inilah jadinya , bekalan ke PD utk Family Day staff Taska. Menu tambah-tambah je. Yg lain menu Boss dah siapkan
Jom tgk resepinya ye resepi kak Nor . Resepi asal  di sini
tqqqqqqq kak Nor


 KEK GULA HANGUS

(resipi asal arwah emak K.Nor)secubitgaram



1 tin kecil butter (250gm) ~ boleh gunakan 1 ketul/bar butter
12 bj telur ayam
1/2 cawan susu pekat manis
4 cawan gula
2 cawan air
2 1/2 cawan tepung gandum ~ ayak
4 sudu kecil soda bikarbonat



Cairkan butter dan biarkan sejuk.
Goreng gula hingga hancur dan masukkan 2 cawan air. Kacau hingga sebati dan cair. Biarkan sejuk.
Telur dikacau hingga cair (jgn dipukul) dan masukkan susu. Kacau hingga sebati.
Masukkan butter cair, tepung gandum (yg diayak bersama dgn soda bikarbonat) dan gula hangus kedalam adunan telur.
Kacau hingga sebati dan tapiskan.
Tuang ke dalam loyang (7" x 7") yg dah digriskan dan dialas dgn baking paper.
Peram selama 3 - 4 jam (lagi lama lagi elok utk menghasilkan lubang2 yg lebih banyak)
Bakar dlm oven yg dah panaskan 170 - 180C lebih kurang 40 - 45 min atau sehingga masak.





Terima kasih .....jumpa lagi ye

Monday, 7 April 2014

muffin pisang bercoklat


Assalamualaikum


salam sejahtera buat semua

alhamdulillah. bersua lagi disini
 smlm gagahkan diri buat muffin bila terpandang pisang2 yg dibawak dari kampung minggu lepas semakin ranum. hari2 wat cekodok tak jg habisnya pisang setandan ni
last baru terfikir nak wat muffin
 dlm keterpaksaan
dgn air tak ada hari ni  
kalu muffin pisang biasa mungkin tak ada sambutan itu yg buh cekolat kot2 dpt sambutan la kan
Dpat dlm10 ketul je ,besau2 jg.
kalu x abis bawak g taska kompemm  habis he hee




muffin pisang bercoklat
sumber resepi Rahel

bahan-bahannya

3 biji pisang
2 biji telur A
3/4 cawan gula halus
3/4 cawan minyakjagung
1 cawan tepung
3 sb serbuk coklat
1st soda
1st esen pisang

cara-cara

blender pisang , gula,minyak dan telur
masukkan dlm mangkuk besar
ayak tepung, koko dan soda
sebatikan 
masukkan dlm cup dan bakar
20 minit 160c




Terima kasih.......Jumpa lagi

Saturday, 5 April 2014

Amie's 1st Giveaway : Debar Menanti Kelahiran


Assalamualaikum



alhamdulillah....senyum lebar dan bersemangat 
bila tarihk tutup giveaway k.amie ni dilanjutkan he hee
mula2 baca tgk 31 mac, alamak terdetik dlm hati melepaslah nak join tp tup2 k.amie umumkan  tarihk dilanjutkan 


14 tahun yg lalu tarihk 5 hb januari detik  bersejarah buatku yg telah selamat melahirkan anak sulong. Hari ini 5 hb April ku abadikan kembali ceritanya disini.

 cerita pengalaman bersalin, yg pertama, kedua dan ketiga  cerita kelahiran anak pertama yg sukar nak lupa berbanding yg ke2 dan ke3. kelahiran ke 2 sangat2 mudah he hee ke3 jg agak mudah mungkin sb sudah ada pengalaman

pengalaman pertama bergelar ibu emmm pasti semua lebih excited  he hee

Waktu mengandung anak pertama ni lazimnya org lebih banyak bertanya pada org2 yg sudah punya pengalaman..nak tahu macamana sakitnya,susahnya ke apa2 lg.
macam2 nak tahu dan mcm2 cerita didengar, sbnya setiap org ada cerita tersendiri yg berbeza betul tak.
takut ngeri emmm macam2lah kan yg dilalui
tp aku pula sebenarnya rilex je masa disahkan mengandung, segera beli buku2 utk  dibaca malu nak  bertanya kot.
   mengidam bukan2 pun tak juga. cumanya perit melalui bulan pertama ,kedua dan ketiga yg agak terukkkkk sangat. 
start tahu preggy 4 weeks tu  hingga masuk semester ke2 memang tak boleh makan langsung hidu bau nasi ke hape memang x boleh. Sgt kurus kering masa tu bayangkan lah yg boleh telan biskut 4 segi je sikit2. Tekak perut  nak makan tp bila makan je akan keluar balik
hohooo dan masuk 3 bulan SIL cadangkan ambik ubat@ vitamin sebenarnya baru beransur ok dan hanya boleh makan roti canai je
bukan apa aku ni sgt2 trauma dgn muntah huuhu
sbnya kalu makan nasi muntah aduhhhhhh takkkk sukanya.
berjam-jam nak pulih kalu muntah ni. sb tu sanggup makan biskut je

due, ikut dok 7hb januari 2000, tarihk hari Raya Aidilfitri tu hu huu
sedihh sb tak dapat beraya kat kampung . Tp fikirkan anak dan suami pujuk2 hati utk terima kenyataan kali ni berkorban utk beraya jauh dari  makayah. Kat sini hospital dekat,kalu kg agak jauh kan.
 Dan nak di jadikan cerita 4hb januari 2000 bersamaan 27 Ramadhan tu jalan2 la kat pasar ramadhan utk beli juadah berbuka kononnya. tp tup tup sampai umah je sebelum azan berkumandang tu ada tompokan darah sikit, masa tu gusar jgklah cepat2 asben tepon SIL tanya ,diorg suruh g spital je ,kemungkinan dah nak bersalin kata Sil
 Malam tu  bermalamlah kat spital Damai Melawati ni.
sebenarnya tak rasa sakit apa-apapun sampailah keesokkan harinya
Ttengahari doktor cadangkan masuk ubat je (induce) utk percepatkan bukaan . ada jg dgr cerita sakit bersalin induce ni teramat sakit tak sama sakit semulajadi . Gabra jgaklah bila fikirkan
dlm pada tu  teringat kat kampung je hu hu nak rayaaa
badan je kat sini hakikatnya
terbayang mak adik kakak duk bakar lemang la, anak2 buah main mercun waaaaaa.
beberapa jam lepas induce....aduhh aduh mula terasa sakit menyengat-yengat la. mula2 blh tahan makin lama sakitnya
woooowooo hanya org yg penah lalui je tahu sakitnya kan.
Nak raya ni, nurse pun yg tinggal india je huhuu
bila  x tahan sakit sgt panggil nurse dah aku pun dibawa ke bilik khas tu utk org bersalin
katilnya yg agak tinggi kan dah tu sorang2 waaaa asben yg pucat lesi rupanya kejap masuk kejap keluar je kejanya





nak jadikan cerita dlm sakit2 duk sorang2  terjeritlah panggil nurse
tak juga tak muncul2, dahlah menahan sakit tu kan.entah macamana dpt idea pegang botol air dan melompat turun katil ha haa ambik kau masa tu tak fikir apa2 lg
nurse nampak je apalagi terus kena marah hihii  kecoh la kejap,  dlm kelam kabut mcm2 nurse bebel masa tu he hee aku selamba je la bila kena marah ni, dahlah tgh sakit
 akhirnya selepas menempuh kesakitan bebarapa jam 
selepas bergelut dgn rasa sakit teramat tu...baby keluar pada jam 4.19 petang akhirnya ouhhh sakit yg tak dpt digambarkan dgn kata2.
syukur alhamdulillah....... kerana  masih berpeluang melihat dunia selepas itu. Betapa besarnya kuasa yg Maha Esa 
bila doktor angkat baby dan bagitau awak dpt baby boy suh tgk pun mata ni samar2 je pandang 
sungguh tak bermaya  separa sedar agaknya. Dan bila bukak mata semula pun dah ada kat wad ditemani en suami dan kakak ipar.
2 malam tido kat spital, akhirnya dibenarkan pulang.
ye la kan esok dah nak sambut raya.
Orang beraya kita duk baring dlm bilik je. tetapi tetamu dtg beraya sekali melawat org baru he hee
memang tak dpt lupa tiapkali 28 ramadhan , teringat detik2 itu
bergelut dgn kesakitan



kini satu-satunya puteraku Saif Al muqmin dah  berusia 14 tahun
tragisnya mamat ni terbawa dgn tabiat mamanya yg tak makan nasi masa ngandung huhuu
memang tak penah sentuh nasi kecuali masa baby je makn bubur nasi ...

warna pilihanku mestilah merah jambu he hhe


Tuesday, 1 April 2014

musim bunga.......mengamit



musim bunga lagi.... baunya harum semerbak
bangun pagi hirup udara nyaman
aghhhh sedapnya bauuu
inilah pemandanganya....memenuhi segenap ruang di atas tanah
belakang rumah Ayahanda bonda
ohhh  bunga durian 
mengamit memori jg....tetiba rasa rindu pada  ketika dulu
yg telah hilang...yg telah  lama berlalu

bukan saja durian, malah manggis ,rambutan semua tengah berbunga sgt lebat saat ini
alhamdulillah


kalu ada rezeki tak lama lg dptlah menikmati salah satu nikmat kelazatan di atas dunia pinjaman ini...

 rasa baru saja menikmati buah-buah tempatan 
beberapa bulan lepas
adakala....ada sesuatu yg sukar nak diluahkan
putaran masa membuatkan ku terfikir sejenak
masih memikirkan
sesuatu yg tak dpt dicoretkan atau diluahan dgn kata2 pena
apa ye????entah bagaimana






Saturday, 29 March 2014

kek minyak



ASSALAMUALAIKUM

bersua lagi...alhamdulillah. masih ada kesempatan diberi olehNya
cuti persekolahan seminggu hampir berlalu sudah, hanya lg sehari rutin biasa bermula.
Pantaskan ianya berlalu, 5 hari di kampung lg x terasa. Siang malam mcm2 kehulu kehilir.
macam2 agenda , ada yg sempat dan ada yg masih tertunda. Sb mak berhajat sgt nk wat kenduri tahlil, penuhi hajat mak dulu. Makan ala kadar, yg penting doa. 
Nak jln2 bercuti lglah. .x berkesempatan pun.

  

Yg sempat baking kek minyak ni
He hee
wat makan2 ,ada ramai anak2 buah yg boleh tolong habiskan
kek yg agak  mudah dan ringkas. sebab kat kampung tak ada mixer kita guna blender je lah. 
alhamdulillah ,hasilnya puashati.



Sumber resepi  linapg tqqqq Lina

kek minyak

bahan-bahan
5 biji telur
1 cawan gula halus
1 sb overlate
1 cawan minyak
1/2 cawan susu pekat
2 cawan tepung gandum
1 st baking
1 st esen vanila
pewarna

cara-cara

1. pukul kembang telur dan gula ( sy guna blender)
2. masukkan ovellate pukul kembang lagi
3. masukkan susu pekat
4. masukkan minyak dan vanila
5.akhiri dgn tepung- yg ni guna senduk sahaja
kaut balik hingga sebati
6.warnakan 
7.bakar dlm 45 minit


Thursday, 20 March 2014

kek cheese


assalamualaikum

Salam sejahtera.....semoga semua sentiasa dlm lindunganNya
Amin. Esk bermula cuti penggal persekolahan. Hari ni dah sunyi pun sb ramai cuti awal, cuti sendiri kot.
Dah ada yg blk kg agaknya kan.
Maklumlah dgn air tak ada ni ramai cari jln ke tempat lain. He hee kita pun esk nk balik kampung juga.


Entry akhir moh layan kek cheese
Pula. Mkn sejuk sedapp 
Lemak2 berkrim.
Sikit2 blh tp byk cam muak pula.
Apapun jom jamu mata  



RESEPI SNOW CHEESE CAKE

Bahan-bahan

  • 4 keping slice cheese 
  • 170ml susu segar
  • 70g butter
  • 80g gula halus 
  • 80g tepung gandum ayak (hana buat 10g tpg SRF, 70g tepung superfine)
  • 4 biji telur 
  • 1sk esen vanila
Untuk Topping
  • 250g cream cheese Philadelphia (satu ketul) 
  • 1/2 tin susu pekat 
  • 1/2 ketul keju cheddar kraf 




Cara-cara
  • Untuk Kek - Siat-siatkan slice cheese dan masukkan ke dalam periuk, Masukkan sekali susu segar. Kacau hingga cheese cair kemudian masukkan butter. Matikan api. (Tak perlu hingga mendidih). Sejukkan.
  • Asingkan putih dan kuning telur. Pukul putih telur dan gula hingga bertanduk (terbalikkan tak jatuh).
  • Kemudian pukul kuning telur dan esen vanila lebih kurang satu-dua minit dengan kelajuan sederhana. 
  • Masukkan campuran susu segar, butter dan slice cheese tadi.  Kacau menggunakan whisk.
  • Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga sebati.
  • Ambil 1/3 daripada putih telur dan kaup balikkan ke dalam adunan kuning telur. Kemudian campurkan baki adunan putih telur sedikit demi sedikit. Kaup balik sebati. (jangan over, adunan agak ringan dan pekat)
  • Griss loyang dengan butter dan ratakan tepung supaya tidak melekat. (boleh juga alas dengan baking paper)
  • Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar secara waterbath. 
  • Bakar suhu 160 api atas bawah selama 50min-1jam (Bergantung kepanasan oven masing2). Uji kek sebelum keluarkan dr oven.
  • Sejukkan dahulu kek kemudian potong tengah dua bahagian.(Hana potong guna pisau pemotong roti)
  • Untuk Topping - Pukul cream cheese dan susu pekat hingga sebati. Sapukan ke atas kek dan taburkan dengan parutan keju cheddar. Sejukkan dahulu dalam peti kemudian potong dan hidangkan. 


                         Selamat bercuti