iklan

Saturday, 16 August 2014

congo bar


assalamualaikum

selamat berhari minggu
alhamdulillah lega dah smlm selesai jamuan makan Taska ...hari ni masa utk rehatkan kaki .
sehari suntuk jalan sana sini...fuhh kematu kaki dibuatnya.
hari ni pula jamuan makan persatuan penduduk pula 
tp kita g makan je le. ha haa bolehh gitu


ok sambil2 tu upload gambar congo bars ni
salah satu menu smlm. minggu ni layan congo je. majlis makan2 prasekolah pun cikgu order congo ni
simple dan masa penyedian yg pantas itu yg buat rajin nak buatnya
ala2 brownies gitu, rasanya cam kek jg cuma ada coklat cips dan badam. 
resepi cp kat blog kak Azlita yg pemes emes tu
resepi asal MyKitchen's Recipe


Congo Bars

315 gm tepung gandum
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
150 gm butter
320 gm gula perang - boleh kurangkan
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
250 gm chocolate chips
1 cawan kacang pican atau apa2 kekacang - optional
Kepingan badam untuk taburan - optional

Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan.
Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata sehingga butter melarut.
Masukkan telur sebiji demi sebijik dan putar sebati.
Masukkan esen vanila.
Masukkan tepung , baking powder dan garam yang telah di ayak dan kacau rata. Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna.
Tuangkan adunan kedalam tin pembakar ukuran 13 X 9 yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak.
Ratakan permukan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips jika suka sebagai hiasan.
Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga permukaan atasnyer kuning keemasan. Jangan terlebih bakar.


Saturday, 9 August 2014

biskut kelapa, koleksi biskut raya2014



salam aidilfiti...semua dlm mood raya lagi kan
sabtu ahad emm sana sini jemputan open house
jalan2 pun sesak sana sini jg....itulah kebiasaannya
bulan syawal di Kuala Lumpur 
 dah dijemput mcamnapun kalu boleh nak penuhi .
masa ni la pun nak bertandang kat umah sanak saudara mahupun teman2 kan.
Smlm je dpt 7 undangan rumah terbuka, aduhhh pening tak tau nak g yg mana dulu. Jawapannya yg dkt2 je la dpt pi



ok entry seblm raya lagi ni yg asyik tertangguh... tak sempat sungguh 
raya tahun ni memang x banyak wat biskut.
 Selesai wat biskut2 dan kek2 utk tempahan baru dpt wat utk umah
2 ,3 jenis je yg sempat. lagipun tak dak sapa layan.
biskut wajib coklat chips, cornflake honey dan semperit je, biskut 2 ni yg pasti habiss
biskut kelapa ni try jg la sb bahan2nya semua siap ada.
lain sikit ,dan masuk koleksi biskut2 raya nanti.

ok jom pi beraya  lagi he hee 






Monday, 4 August 2014

selamat hari Raya aidilfiti


Salam Aidilfitri....Maaf zahir Batin pada semua
salam kosong kosong ye
ha haa trend 2014 pengaruh kuat tv
apapun semoga semua kita mensyukuri nikmat hari ini
dapat meraikan Aidilfitri dengan gembira
lupakan segala sengketa dan sama2 meraikan Syawal dgn keharmonian

seminggu berlalu sudah.... blm puas rasanya bersama-sama keluarga di kampung .



Monday, 21 July 2014

coklat chips redvelvet


 ASSALAMUALAIKUM


selamat bepuasa buat semua teman2...
Alhamdulillah baru hari dpt wat entry 
dahpun masuk minggu akhir bulan ramadhan , minggu akhir utk kita berpuasa 
pantasnya kan masa belalu ...hampir sebulan tp mcm baru semalam
macam terkeja-kejar masa rasanya. macam2 nak buat tp blm terbuat. pagi petang ke malam tak berenti agenda
tp alhamdulillah yg penting azam nak solat terawih  kat masjid tahun ini. aamin

suatu perasaan yg tak dpt diceritakan tiapkali melangkah.... terkenang waktu dulu2 jln kaki dgn mak,arwah toklong ke masjid. Sayu ingatkan  arwah yg tak penah tinggalkan solat terawih. Sangat2 rinduuu saat dulu2...suasana bulan Ramadhan yg jauh berbeza dgn kini
Al fatihah.......buat arwah toklong 

Nak raya....dekat dah kan tp emmm sebenarnya semangat raya x adapun. 
tak macam dulu,bila ayah tak sehat ni suasana tak mcm dulu
cumanya fikirkan anak2 je


nak buat biskut2 pun tak semangat, buat utk tempahan sikit2
semperit. tart bunga dan mazola dah keletihan
utk umah sendiri entahlah nak buat apa taktau ni
bila buka fb nmpak kawan post biskut ni jadi bekenan
emm jomlah try dari tak ada kan
pada yg try blh ke blog kak Azlita


jom layan



Saturday, 12 July 2014

kuih kasui


ASSALAMUALAIKUM


alhamdulillah.... 15 ramadhan kini
syukur masih berada dlm bulan yg mulia ini kan



ingin berkongsi menu semalam, kuih kasui
dari awal puasa en somi duk suh buat kuih ni tp tak terbuat
dan smlm akhirnya berkesempatan jg
he hee terukkan kita


bukan senang nak jumpa kuihmuih yg menepati citarasa ni
walaupun banyak kuih ada jual kat bazar tu
macam2 adaaa kan
tp kalu kuihmuih gini bila beli selalunya buang akhirnya.
entah kenapa???
macam minggu lepas beli bingka ubi 2 ketui je pun
satu 50 sen, cubit2 sikit alamak kerassnya pastu akhirnya tong sampah la yg makan
kadang2 teringin nak makan sikit je, kalu buat ni banyak la pulak.
bila buat sendiri pastinya dpt kasi jiran2 baru tak membazir

ok jom tgk resepi kat dapurn Naz ye

Sunday, 6 July 2014

Ramadhan ke 8


ASSALAMUALAIKUM

Alhamdulillah  
 Sudah 8 Ramadhan berlalu
Syukur masih diberi kesempatan meneruskan puasa Kali ini

Seronok tgk kawan2 post menu mcm2 kat blog kat fb. Macam2 ada.
Bukan x masak, masak jge tp nk snap tu x sempat he hee dah hidang kat meja cam malas la pulak nk. 
Smlm ahad kebetulan ada wat desert ni dan sil pula wat nasi ala beriyani dpt la snap kejap. Gitu2 je x blh posing2 bagai la
Ok jom layan gambar je tanpa resepi ni.