iklan

Saturday, 13 September 2014

kraker cheese yummyyy



assalamualaikum

selamat bercuti....cuti sekolah seminggu
seminggu dptlah habiskan masa sepenuhnya dgn anak2
cuaca kl hari ni mendung dari pagi dan tengahri hujan renyai2
emmm sejukkk, mesti anak2 duk berselimut lg nikan


okeyy terus ke menu yg harus di share disini
sedappp. lemak berkrim sb bercheese
mudah jg sb x perlu dibakar cuma simpan dlm peti ais
semlman esknya bleh potong ngapp




nak detail jomintai2 di cikepal06.blogspot.com

tqq cikepal

bahan utama nya biskut deluxe crackers ni
cheese philadelphia
nestum
susu pekat manis
susu segar-utk celup biskut
simple bahan2nya kan




Monday, 8 September 2014

puding tembikai


               Salam sejahtera semua

jom layan puding tembikai pula ye.
sedikit masa dulu famous ni. Buat masa jamuan besday si kakak ari tu.
sedap makan sejuk2. suka tgk kalernya.
tembikai kaler merah tp jadi pink kaler he hee
RESEPI cp kat blog  Amie,
AMIE'S  LITTLE  KITCHEN
jom intai 2 ye






Resepi : Puding Roti Versi Tembikai
Oleh: Naimah Md Ludin

Bahan-bahan:
-1 tin susu cair
-1 cawan gula
-1/2 cawan susu pekat
-1 sudu kecik asen vanila
-4 keping roti gardenia
-1 biji telur
-1 sudu besar butter
-5 cawan air
-1 paket agar2 tali (20g)
-pewarna (merah/hijau)
-1/2 sudu kecil biji selasih

Cara masak:
- masak agar-agar dengan 5 cawan air dan 1 cawan gula sampai mendidih dan agar-agar hancur
- blend roti gardenia, telur, susu cair, susu pekat, esen vanila & butter
- campurkan bahan yg dibland dalam agar2 yg dah mendidih..kacau sebentar dalam 3 minit, tutup api.
- bahagikan kepada 3 bekas dan 2 bekas dimasukkan pewarna merah dan hijau, 1 bekas biarkan tanpa pewarna
- masukkan adunan merah dalam acuan (bentuk 3 segi) dan taburkan biji selasih
- sejukkan adunan merah dan kemudian tuang perlahan aduanan tanpa warna
- akhir sekali tuang adunan warna hijau perlahan2 bila lapisan putih dah keras
- sejukkan dalam peti.

- dah sejuk, keluarkan dari acuan dan potong ikut kreativiti sendiri







Friday, 5 September 2014

kuih serimuka pandan terbaikkk



assalamualaikum

salam dihari minggu....alhamdulillah pagi yg aman dan tenang 
en suami takada minggu ni kena ke Sabah pula  emm relex mama la
pagi2 gini memang sunyi lah semua masih dlm selimut
berkerekot masing2..

terbaikkk,he hee beriya je kan tajuknya
tp memang benarnya  ya teman2
Serimuka pandan resepi cheff Asma paling best sekali
dulu ada skali ambik kelas kuih 2 gini resepi utk org meniaga
bagus jg resepinya. tp yg ni lg best
kisahnya minggu sudah lg bila tetiba parents ni mintak wat serimuka sb esk nya opisnya nak wat jamuan perpisahan. Kita terima jgk bila fikirkan nak tolong lah kan  apalgi goggle cari resepi
habis keja terus g pasaraya cari pulut dan kelapa, ha ha kelam kabut sampai ke malam
aaminn...siap 2 loyang 10x10 esknya msk box  dan potong siap2 
senang potong dan yg penting sedang elok2 atasnya tu
lebihan tepi2 tinggal kat rumah dan sikit bawa bekal g taska utk snap gambo he hee


mesti letak sini resepi utk rujukan....terbaik ni
tqqq Cheff Asma dan kak yatiememories


SERIMUKA PANDAN

500 gm beras pulut-rendam 2 jam 
300ml santan pekat
300ml air
sedikit garam

cara sy lepas rendam 2 jam basuh bersih2 pastu mskkan dlm loyang
mskkan santan pekat dan air serta garam
kukus 1/2 jam

pastu gaul2kan pulut hingga sekata masaknya
 sediakan loyang 10 x 10
lapikkan plastik dan sapu minyak sikit
masukkan pulut td tekan2 hingga sekata
ketepikan dulu utk sediakan bahagian atasnya pula




bahagian atasnya

250 gm gula-sy kurabgkan jd 200 gm je
400 ml santan pekat
400 ml air-sy blender dgn daun pandan
4 biji telur
100 gm tepung kastad
garam
dan sikit pewarna hijau

gaulkan semua bahan2 diatas hingga sebati kemudian di tapis dulu ye
masakkan dlmkuali dan kacau hingga berwap (nampak agak pekat)

tuang di atas lapisan pulut td dan kukus  dlm 30 minit

sejukkan 

ok siap.....boleh try lagi pasni


k

Thursday, 4 September 2014

cerita kebun dokong



assalamualaikum

baru leh layan blog dan  update entry yg tertunggak ni he hee
rinduuuu nak menaip tp  cam biasalah kan.
apapun harap2 teman2 dialam maya masih mengingati 

ok jom layan mata tgk buah dokong ni ye
snap masa raya puasa hari tu, ni baru mula masak
belum cukup ranum time ni, skrg dah tinggal saki baki je masa blk kg cuti 31 ogos

suka tgk sebenarnya, thn ni betul2 menjadi semua pokok2 berbuah  lebat sgt2..syukur alhamdulillah bayangkan pokok berderet dlm 30 pokok semua berbuah hingga ke bawah. petik dgn tangan pun boleh

sayangnya keadaan kesihatan pak membuatkan tak dpt jln sampai kebun ni tgk buahnya tak jauhpun hanya beberapa meter je belakang rumah....
inilah hasil titikpeluh kudrat pak yg tanam dan jaga pokok2 ni dulu .berdekatan kebun nangka dan kolam ikan.
itu yg buat bila pandang rasa sayu sgtttt. Rasa nak nanggis ..sukar nak khabarkan dgn kata2....
bkn saja dokong ni, langsat rambutan dan manggis jg
buah lebbat thn ni. Alhamdulillah
tak termakan. Cuma sayang tgk buah2 terbiar camtu je
kat kebun langsat lg la.,pokoknya tinggi2 berbanding dokong ni
jolok sikit aduhh lenguh . nak kena org yg terror panjat 
petik tp upahnya tak berbaloi dgn hasil jualan yg sgt murah
aduhhh sayang sungguh
manggis jg banyak walaupun agak kecik2 buahnya, mungkin sb terlalu byk kot




masa raya ke5 , kebetulan kawan dtg umah so bawa la lawat kebun ni he he
kelakar pun ada, dgn berbaju kurung lg. Posink sakan wat kenangan la he hee




Monday, 1 September 2014

selamat menyambut hari KEMERDEKAAN ke 57




MERDEKA  MERDEKA MERDEKA

selamat menyambut hari kemerdekaan ke 57 buat semua rakyat Malaysia

Alhamdulillah syukurpadaNya


Thursday, 21 August 2014

happy birthday kakak...13 years




alhamdulillah......20hb ogos 2014 kini Siti Fatimah Firasyah 13 tahun sudah. Anak kedua mama yg lebih mesra dgn panggilan kakak Tisha.
aaminn semoga kakak sentiasa sehat sejahtera dan jadi anak yg solehah ya. kelak dewasa jd insan yg berguna utk Agama Bangsa dan Negara. Sentiasa berbakti pada kedua ibubapa




Saturday, 16 August 2014

congo bar


assalamualaikum

selamat berhari minggu
alhamdulillah lega dah smlm selesai jamuan makan Taska ...hari ni masa utk rehatkan kaki .
sehari suntuk jalan sana sini...fuhh kematu kaki dibuatnya.
hari ni pula jamuan makan persatuan penduduk pula 
tp kita g makan je le. ha haa bolehh gitu


ok sambil2 tu upload gambar congo bars ni
salah satu menu smlm. minggu ni layan congo je. majlis makan2 prasekolah pun cikgu order congo ni
simple dan masa penyedian yg pantas itu yg buat rajin nak buatnya
ala2 brownies gitu, rasanya cam kek jg cuma ada coklat cips dan badam. 
resepi cp kat blog kak Azlita yg pemes emes tu
resepi asal MyKitchen's Recipe


Congo Bars

315 gm tepung gandum
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
150 gm butter
320 gm gula perang - boleh kurangkan
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
250 gm chocolate chips
1 cawan kacang pican atau apa2 kekacang - optional
Kepingan badam untuk taburan - optional

Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan.
Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata sehingga butter melarut.
Masukkan telur sebiji demi sebijik dan putar sebati.
Masukkan esen vanila.
Masukkan tepung , baking powder dan garam yang telah di ayak dan kacau rata. Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna.
Tuangkan adunan kedalam tin pembakar ukuran 13 X 9 yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak.
Ratakan permukan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips jika suka sebagai hiasan.
Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga permukaan atasnyer kuning keemasan. Jangan terlebih bakar.