assalamualaikum
Salam Jumaat semua ..
.morninggggggggg dah breakfast you all he hee
tetiba datang kerajinan pula pagi2 ni
okeyy jangan banyak cerita jom kita layan je cream puff berkrim kastad ni ye ,bukan kali pertama tp berkali-kali jg cuma antara rajin nak posing atau tidak. Biasa la kan kalu rasa cantik sikit baru la blh tayang disini he heee
yg penting 2 anak sy sgt suka akan cream puff ni
Salam Jumaat semua ..
.morninggggggggg dah breakfast you all he hee
tetiba datang kerajinan pula pagi2 ni
okeyy jangan banyak cerita jom kita layan je cream puff berkrim kastad ni ye ,bukan kali pertama tp berkali-kali jg cuma antara rajin nak posing atau tidak. Biasa la kan kalu rasa cantik sikit baru la blh tayang disini he heee
yg penting 2 anak sy sgt suka akan cream puff ni
resepi cream puff ni cilok dari blog Mamasya
tqqqq
tqqqq
CREAM PUFF
Sumber ; Zaliana@Myr
oleh; Dapurmamasya
bahan-bahannya
125 gm self raising flour @ tepung gandum + 2 sudu teh baking powder
100 gm butter
250 ml air
1/2 sudu teh gula
3 biji telur
Cara-cara
Cara-cara untuk puff
1. Panaskan air,gula dan butter dalam periuk sampai mendidih.
Masukkan tepung,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.- bila masuk tepung perlahankan api, guna api yg paling kecil,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk, nampak tepung tu dah jadi doh , terus padam api dan angkat. Sejukkan.
2.Pukul telur satu persatu ke dalam adunan dengan mixer
3. Masukkan adunan ke dalam piping bag.Pipe menggunakan nozzle bentuk bintang
. Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik.Bakar dalam oven hingga permukaan puff kecoklatan,lebih kurang 30 minit.
- tak spray hanya renjis dgn air.pre heat oven, bakar
Bahan-bahan ( lebih kurang 300ml )
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200cc(1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega
cara-cara
Masukkan bahan dari no1 - 3 ke dalaam mangkuk. Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau jangan ada yang berketul.
Masukkan telur dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. Masak sehingga pekat. Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau. Ulang sehingga pekat. Bila dah siap, masukkan mentega. Kacau.
** Perhatian: Kalau nak guna hanya kuning telur, gantikan sebiji telur tu dengan 2 biji telur kuning.
Salam jumaat kak...wahhh cantek le puff dia...sury x terbuat2 lagi puff ni..kalau nk makan main beli je...lain kli blh try buat pulak..:-)
ReplyDeleteTq Suri
Deletetry sendiri blh mkn banyak he heee
salam kak..
ReplyDeletemenggoda la cream puff tu..
Wslm
Deletemengoda he hee jom mkn ye
cantik ... bila nak try ni?
ReplyDeleteassalamualaikum kak..
ReplyDeletemmg sedap cream puff ni, lama tak wat gak.. kinah dah mula tanya.. bila mama nak wat.. padahal nozel nani hari tu TERCAMPAK dlm plastic sampai.. 5 nozel skali.. uwaaaaa.. tu la sbb mama tak buat dah.. kakakakaka
wah gebu nya mama sara cream puf ni macam nak ambik je dua tiga ketoiii heee nasib baik baru lepas makan hahah
ReplyDeleteMemang terbaek la...sodap tu..
ReplyDelete
ReplyDeleteSAFFRON STIGMA, 1 GRAM = RM 36 SAHAJA(termasuk pos)
*15 terawal akan diberi 1 uncang teh saffron secara percuma!
Khasiat: saffron boleh membantu proses penghadaman dan menghilangkan bau mulut., menguatkan ingatan, agen anti barah,kencing manis, merawat amenia (kekurangan zat besi), mengawal tekanan darah dan kolesterol, mengurangkan risiko serangan penyakit jantung, melancarkan pengaliran darah (haid), merawat penyakit saraf, gout,keletihan, sembelit, Mengurangkan kesakitan pada kanak-kanak ketika tumbuh gigi, bisa-bisa sendi, merawat penyakit saluran kencing (renal colic), kesuburan (fertility), menambah selera makan untuk kanak-kanak (increase appetite) dan ia turut digunakan sebagai perangsang tenaga batin dan penenang (sedative),Menyembuhkan sakit perut, pening, sakit gigi, sakit mata dan pelbagai penyakit lain..
Boleh digunakan dalam masakan:Dibubuh dalam masakan seperti nasi beriani saffron, nasi ayam saffron, nasi minyak saffron, nasi arab mandi,ayam/kambing kuzi,ayam/daging kari.
-Dibubuh dalam susu dan teh panas
Cara-cara menggunakan;
6 stigma (filament) za'faran untuk 500ml air. Boleh dicampurkan dengan apa juga jenis minuman. Sekurang-kurangnya 2 kali sehari (pagi dan malam). Sesuai diamalkan oleh semua peringkat umur dan selamat diambil oleh ibu-ibu mengandung
untuk tempahan:www.zouksaffron.lot.my atau sms ke 014-6245 445 atau inbox ke zouksaffron@gmail.com
alahai... moleknya naik menggebu krim paff tu.
ReplyDeleteDulu pernah try buat, bila keluar dr oven jadi lempeng
Org kalau tangan tak bedung lain yg dibuat lain yg jadi... huhuhu
alahai... moleknya naik menggebu krim paff tu.
ReplyDeleteDulu pernah try buat, bila keluar dr oven jadi lempeng
Org kalau tangan tak bedung lain yg dibuat lain yg jadi... huhuhu
Wah samalah kita sudpVSenduk... itu pasal tak berani nak buat lagi. Syok je tengok org lain buat jadi cantik.
ReplyDeleteAslmkum Mamasaranur
ReplyDeletesama2...comei elok cream puff jadinya.....
puas mkn sekeluarga tambah kalau anak2 suka.
Esselamu aleykum. :) çok harika ve lezzetli görünüyor ellerinize sağlık! :)
ReplyDeleteEsselamu aleykum. :) tangan kelihatan kesihatan begitu indah dan lazat! :)
http://translate.google.com.tr/#tr/ms/
Tak tahan tengok kak..
ReplyDeletesedapnyer.. saya dh 3 minggu dpt respi,tp tak terlaksana jugak..malas nk mengacau kastat tu kot..hahaha..meh dua tiga bijik..
ReplyDeleteSedapnya....belum pernah buat lagi....tq kongsi resepi ye.....
ReplyDeleteWowee.mengancam la mamasara..klau dpt angkut sepiring best ni...
ReplyDeletesalam kak...
ReplyDeletecomel dan kiut cream puff akak nih... geram nengok! rasa nak bawak lari sepinggan tuh! hihi...
Gebunya tengok cream puff akak.. Nak satu boleh tak? :)
ReplyDelete