assalamualaikum semua
entry kek hari ni ye. Snow cheese cake ni dah lama berangan nak buat. Bila asyik tgk ditayangkan kat blogger2 femes.
memang terliur tengok kan. kek yg penuh dgn rasa lemak2 chese.
kek spannya pun lembut je.
kek spannya pun lembut je.
alhamdulillah akhirnya terlaksana juga he hee
tp taklah secantik blogger2 femes.
resepi cp dari blog kak noor http://nooriahnaim.blogspot.com/
TQQQQ kak Noor
Kek Cheese Bersalji
Sumber: Kzai@Teratakimpian
- 6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
- 100 gram gula halus
- 100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga) - akak guna shelf raising flour
- 60 gram tepung jagung (maizena)
- 50 gram air sejuk (dr peti ais)
- 1 sudu teh baking powder- tak letak
- 2 sudu makan ovelet
- 75 gram mentega (dicairkan)
- UNTUK KRIM
- 1 kotak cream cheese philadelphia
- 1/2 tin susu pekat manis- akak letak 1 cwn (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2.
- UTK TOPPING
- 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)
Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.