Friday, September 16

Resepi Roti kentang



assalamualaikum

Selamat Hari Malaysia.❤️ 

Malaysia tanahairku tercinta.

Cuti @ public holiday. Emm tp.kita kat rumah je. tak kemana. 

Duk dapur main.masak2☺️ settle msk.nasi lemak td. Adun cookie dan nak habiskan tepung roti . goggle resepi roti kentang.

lamaa.cik.merah (mixer) tu berehat kesiann dia.kan..



taraaaa hasilnya sblm masuk dlm.sauna.

kejap lg. Letak kastad tambah sedapp




 Makan panas2 memangg sedap.la.kan.😁😁

rasmi la dulu seketul. 



resepi Roti kentang

Bahan bahan

300gm tepung roti

50gm.gula kastor

30gm butter

2st yis

60.gm kentang(lenyek) +1/2  biji telur

1 sb susu.tepung

sedikit garam

135g airsejuk(peti ais)


*kita masuk.bhn2 kering dulu dlm.mixer

diikuti  dgn kentang, butter

* last.m

sk.air sedikit sedikit

mixer je sampai x melekat di tangan.

* Biarkan hingga naik 2 kali ganda

*tumbuk2 keluar angin

*.timbang.@ bulatkan msk.dlm.loyang

*.oerap.lg 45.minit.

*.sapu kastad dan.bakar.

25 minit.suhu 160c



5 comments:

  1. Ya ampun! Panas dari oven.
    Memang kita pun suka sangat makan roti yang masih panas. Aromanya pun menggoda!

    ReplyDelete
  2. belum pernah sekali pun meroti...nampak je resepi ada yis terus takut

    ReplyDelete
  3. cantik dan lembut kejadiannya tu

    ReplyDelete

kata-kata manis,
tqqq di atas komen2 anda. insyaallah akan sy kunjung balas

Jam 12 ready chekout☺️☺️ anak2 dara plan nak mkn dimana hee hee Last2 ktrtnya nk singgah Gpo je situu ada  tmpt mkn Cuaca elok alhamdulillah...