assalamualaikum
selamat berhari minggu. Dah pun penghujung oktober 2020👩
Bakal berakhir thn 2020
alhamdulillah Kuala Lumpur pg2 lg hujan lebat membasahi bumi
menyirami pokok2, segar semuanya
|
Add caption
|
Buat pertama kalinya kuih ini berjaya direalisasikan oleh sis
boleh dikatakan berjaya he hee rasanya
resepi blog Hanieliza
APAM SERI AYU
Bahan
3 biji telur
240 gm gula
240 ml santan atau susu segar 2
sudu besar jus pandan
270 gm tepung gandum
1 sudu kecil ovallate
1 sudu besar
tepung ubi ] kelapa parut muda ] gaulkan garam ]
Cara 1. Telur dimesin/dipukul
bersama gula hingga kembang.
2. Masukkan santan/fresh milk, ovallate dan tepung
gandum. Gaulkan sehingga sebati.
3. Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak
pada acuan.
4. Ambil sedikit kelapa yang telah digaulkan tadi dan tekan sehingga
padat.
5. Tuangkan adunan tepung tadi. 6. Kukus hingga masak selama 15 minit.
Tahniah!! Hihihi usaha tangga kejayaan kan
ReplyDeleteAlhamdulillah, pandai buat. Thumbs up!
ReplyDeleteRajinnya buat kuih.
ReplyDeleteLama tak buat apam seri ayu. Sebelum PKPB sempat beli juga. Sekarang duduk melangoklah di rumah berkurung saja.
ReplyDelete