assalamualaikum. selamat pg😊
alhamdulillah, masuk hari ke 21 ramadan ,kita semua dpt menjalani ibadat berpuasa
dgn baik insyaallah.
masa akak sekolah rendah dulu rutin setiap pg akan nampak tersusun je atas meja arwah mak
dah siapkan cucur gelang
dah siapkan cucur gelang
dan beberapa jenis kuihmuih lain spti kuih apam, kuih ketayap. , tersusun menunggu masa
utk dibawa ke kedai kopi
berdekatan umah kami, tugas waktu ptg pula, bila mak suruh ambikkan hasil jualan
hah time ni pakat la tolak sana sini😉 semua bg alasan
hah time ni pakat la tolak sana sini😉 semua bg alasan
tp kadang2 tu bila ada juga lebihan yg tak habis , berebut pula nak makan
inilah ragam anak2 heheee
inilah ragam anak2 heheee
sedap sgtt cucur gelang mak, rasanya blm dpt ditandingi, tak sama keenakan airtangan mak kita ni
kan.
kan.
walaupun sempat jga belajar ambik ilmu dari mak
cara menyira gula tu
bila buat ni kadang2 menjadi kadang2 idak
nasib le kan
cucur gelang @ keria ni. lazimnya arwah mak wat guna ubi kayu
sb pokok2nya keliling umah je
bila makan keria ni gigit je lembut terasa kegebuan ubinya emmm dan kena pula gula aduhhh
memang layan la
bukan keras terasa tepung pula yg ni tak layan he hee
yg ni memang fail lah
resepi senang kena goggle je byk resepi
resepi akak rebus ubi hingga empuk , tapis dan terus lenyek2 kan
bila panas2 ni senang lenyek
pastu biarkan sejuk sebentar
baru masukkan tepung sedikit sedikit ye
kita agak2 shj tepung ni jgn tertalu byk sb taknak keras kejung
dah agak blh bentukan bulat dan buat lubang ok
walaupun agak lembik dan susah
nak mudah lumurkan sedikit minyak kat tangan sambi2 tu
sbnya kalu nk mudah tepung banyak alamatnya keria kita akan keras
resepi akak penah share dulu ye
/cucur-gelang
dah agak blh bentukan bulat dan buat lubang ok
walaupun agak lembik dan susah
nak mudah lumurkan sedikit minyak kat tangan sambi2 tu
sbnya kalu nk mudah tepung banyak alamatnya keria kita akan keras
resepi akak penah share dulu ye
/cucur-gelang
CUCUR GELANG
Bahan-bahan
- 2 ketul ubi keledek yg sederhana
- 1 cawan tepung gandum@ 1/2 Cawan lagi utk letak masa nak wat gelang tu(elakkan tangan meleket)
- Sedikit garam
Cara-cara
- Rebus ubi keledek bersama sedikit garam hingga empuk.
- dah empuk Toskan airnya
- Lenyek 2 hancur masa ubi masih panas.
- kemudian bolehlah sejukkan dulu
- Bila sudah sejuk, masukkan tepung gandum dan gaul hingga sebati.
- dan buatlah bentuk seperti gelang
- siap semua baru di goreng.
sira gula
- masak gula dgn air dalam kuali lain.
- Didihkan gula hingga pekat.
- Masukkacucur tadi dan kacau hingga rata. Bagi semua kuih kena gula.
- Kacau hingga gula nampak bertali baru boleh tutup api.
- Dah tutup api , kacau lagi hingga gula kering dan kuih dan tidak melekat.
- siap
Keria memang kuih lejen.
ReplyDeleteSedap sungguh kalau bersira dengan gula pasir!
Setiap gigitan memmbangkitkan nostalgia lalu hihihiiii.
Sedap kuih keria.
ReplyDeletekuih keria nih favorite Hans dari kecil
ReplyDeletesuka kuih keria.... =) salam 24 ramadhan sis~
ReplyDeletecomey ja warna purple ni. selalu warna perang. kalini purple, memang nampak gojes ^_^
ReplyDelete