assalamualaikum
selamat malam
sedang menjamu selera ker emmm sedapnya...makan apa tu??
Malam ni kita tayang donut ye. Lama jugak x mendonut sebenarnya
inipun ahad lepas bangun pagi binggung nak makan apa breakfas ni
Bila tanya si kecik adik ni jawapannya donut he hee dah tanya kan
ala sian jugak bila dia sebut donut tu kan he hee terus goggle resepi. Sebab nak cepat makan terus tertarik resepi di blog kak Nik Ja mokwonik . kata kNJ donut yg cepat2 boleh makan yum yumm he hee apalgi kita try la ye
kita wat separuh je dari aduanan ni , karang kalu banyak tak termakan
DONUT HASUE
Bahan-bahan ( Untuk Pelbagai Jenis Kuih-Muih Yg memerlukan doh yg lembut) )
500g Tepung Berprotein Tinggi (guna tpg gandum pun ok) *saya letak gandum je
1Peket Yis Segera-11gram (jenama MAURIPAN atau apa2 jenama)
50g Marjerin
1 Sudu makan(penuh) Shortening(lelemak adunan)
2 Sudu mkn (penuh) gula pasir (KNJ guna 4-5 sudu besar)
2 Sudu mkn Susu Pekat / 2 Sudu mkn Susu Tepung [ikut citarasa]
1 Biji Telur
1/2 Sudu Teh Garam
190ml-200ml Air Suam2 kuku(bergantung pd kualiti tepung)
Topping:
Gula halusCara-cara
Di dalam bekas yang agak besar,tuangkan air suam. Masukkan yis segera,gula pasir,susu,marjerin dan shortening.Kacau sedikit dan biarkan selama 8-10 minit.
Setelah yis mula berbuih,ayakkan separuh dari tepung gandum terus ke dalam adunan. Masukkan pula telur yg dpukul sedikit dan juga garam.
Kacau adunan sehingga sebati dan melekat pada sudu(bila dah sebati tu dkacau satu arah je mggunakan sudu).
Ayak lagi tepung selebihnya,gaul menggunakan Uli sehingga doh sebati dan tidak lekat di tangan..(sisa2 tepung kat dlm bekas tu semua bersih).
Doh tidak perlu direhatkan,(kalau nak rehatkan pun boleh gak selama 5-10min)boleh terus sahaja dicanai setebal stngah inci(agak2 je) Boleh tmbh sedikit2 tepung jika adunan agak lembik ketika ini..Terap doh mengikut acuan donut atau bentuk kesukaan sudu seketika barulah uli menggunakan tangan.
Doh akan mula mengembang dan ringan sementara minyak dpanaskan dengan api perlahan..Gunakan minyak yang banyak untuk mengoreng.
Setelah minyak agak panas(jgn terlalu panas,nanti donut gorengan pertama agak hangus)perlahankan sedikit api,masukkan donut tetapi jgn terlampau penuh sebab donut ni akan mngembang lagi ketika digoreng(sbb adunan mengandungi telur)
Goreng sehingga kekuningan dan toskan. Sedia utk dhidangkan bersama gula halus atau topping kegemaran anda.
nota: donat ni memang gebu dan lembut dan best walaupun tak perlu diperam. Selamat mencuba!!
Assalamualaikum sara rajinnyer mendonat....mmg gebu ..yumyumm
ReplyDeleteDonut mmg peberet anak2 sy kak...., gebu nmpk...!
ReplyDeletecantiknya donut...nampak sedap...salam perkenalan, terima kasih sudi lawat dan folo blog kakak..
ReplyDeleteSalam perkenalan...terima kasih sudi folo blog kakak....kakak pun dh folo blog sara...
ReplyDeleteCantik donut tu...nampak gebu sangat..
gebunya MSN..betul2 gebu nampaknya tu..baru sedap makan kan
ReplyDeleteanak2 dara aida memang minat giler dgn donut gini. cuma ibu diorang je tak reti buat ha ha ha...
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeletesaya pun buat donut juga..sedap kan makan masa tengah panas..
teman ni pantang je nampak donat!! laju je sampei...hahahaha
ReplyDeleteSalam mama sara ... Wahhh bertingkat tingkat tengok donut tu... Sedap betul tgok ... Hehehe
ReplyDeleteWaaaa...kiutnya donut mama... nak seketoi..!
ReplyDeleteAslmkum Mamasaranur
ReplyDeletegebus dan menjadi elok donut itu....puas anak2 mkn...