assalamualaikum
apa khabar semua, harap dlm keadaan sehat belaka ya. Sakit ni kadang2 tak dijangka, dlm sehat tiba2 jatuh sakit ye tak. Pagi baik-baik aje tup2 petang pening ke demam ke kan. Hanya Allah s.w.t yg mengetahui.
Cuma kadang2 terkilan ada sesetengah org yg susah menerima kenyaan ini. Dikatanya kita main2, terasa jg bila ada yg kata ehh pagi tadi elok je ... siapalah kita ni yg tahu apa bakal terjadi..
Yg baik itu dari Allah dan yg buruk itu dari kita hambanya..
TQ QH akak c/p disini ye.
Kek Sifon Oren
Resepi:Chef Noraini Zakaria
Resepi:Chef Noraini Zakaria
Sumber:
FB Jom Masak
sumber; QASEH hONEY
sumber; QASEH hONEY
Bahan A:
100g tepung kek
1/2 st serbuk penaik
5 biji kuning telur gred A
60g gula kastor
5 sudu makan minyak masak
1tbsp strawberry emulco + pewarna pink
1tbsp blueberry paste + pewarna purple
1tbsp oren paste + pewarna oren
Bahan B:
5 biji putih telur gred A
100g gula kastor
1/2 st serbuk krim tartar
Cara:
1.Bahan B:pukul putih telur hingga berbuih.Masukkan gula kastor dan
serbuk krim tartar.Pukul lagi hingga pekat dan gebu dengan kelajuan
tinggi selama lebih kurang 7 minit.Apabila adunan ini dicolek dengan
jari,ia keras dan berekor.
1.Bahan B:pukul putih telur hingga berbuih.Masukkan gula kastor dan
serbuk krim tartar.Pukul lagi hingga pekat dan gebu dengan kelajuan
tinggi selama lebih kurang 7 minit.Apabila adunan ini dicolek dengan
jari,ia keras dan berekor.
2.Bahan A:Ayak tepung dan serbuk penaik ke dalam mangkuk adunan.
Masukkan gula kastor,kuning telur,minyak,jus oren dan pes oren.Gaul (saya guna whisk-pemukul telur)..last masukkan tepung..
3.Masukkan putih telur 1/2 bahagian ke dlm adunan tpg tadi..dan gaulkan.Kemudian masukkan
1/2 lagi dan gaul perlahan-lahan hingga tiada kelihatan putih telur lg.
Tujuan digaul perlahan ialah supaya gelembung2 udara dalam putih telur tidak pecah.Kek lebih gebu.
4.Sediakan acuan sifon yang berlubang di tengahnya.Tidak perlu digris
atau dilapik kertas.Tuangkan adunan dan bakar dalam ketuhar pada
suhu 180'C selama 45 minit.
5.Telangkupkan kek atas dawai penyejuk dan biarkan ia sejuk selama 15 minit.
TERIMA KASIH
Mmmmm.... kalau kami buat kek, kek biasa2 aje, tak sempat sejuk... anak-anak dah serbu!
ReplyDeletekek chiffon memang best kan,lembut dan gebus jer kan..saya pun suka tapi dah lama tak buat tgk ni teringin lak nak rasa..hehe
ReplyDeletek.chiffon kalau mkn mesti ada air kt sebelah kalau tak akan tercekik lah jawapnya....
ReplyDeleteskrg ni ucu dah malas nk but chiffon sbb .....sebab malas...hahahaha...
bukan main berbelang lagi kkek chiffon tu.. warnanya pun terserlah...
ReplyDeleteallooolooo sedapnya...zila blum berkesempatan nk buat lg..mmg nk try jgk nnt..cantik colour2 tue:)
ReplyDeleteasslm Mama Sara Nur...terima kasih sudi mcubanye yer...nmpk sedap lak kek chipon tu..meh sni QH pon nk picit jugak tu...cntik belang2nye..kaler fav QH tu..
ReplyDelete