Assalamualaikum
Bila ank bungsu cakap lamaa tak mkn mee hailam mama
zussss terus cari mee dan bahan2 he hee
Jadi la juadah berbuka
simple je resepi ni. Bahan2 tak banyak.
mee ni tak pedas, utk yg nk pedas letak cili padi dan kicap je masa nk makan tu.
mee basuh bersih2, tos dan
goreng dgn sedikit. minyak.
dan gaul sebati. dgn kicap manis
sekejap je agak2 dah rata kicapnya
tutup api.
kuahnya pula
tumis bawang putih dan isi ayam @ sotong @udang
masukkan air
sos tiram
garam /gula.
tambahan sayur sayuran spt karot, sawi, bunga kubis
pekatkan kita letak tepung jagung
ok siapp
nak mkn baru hidang dan letak kuah atas mee
Saya pun dah lama tak makan mee hailam.
ReplyDeleteSuka kuahnya.
Sedapnya mee hailam..fav Pak Zain ni...weekend ni nak buat la
ReplyDeletelega ibu...takdelah pening2 mikir nak masak apa
ReplyDeletelama tk buat mee hailam
ReplyDeletebila anak bagi menu, mudah mak zap zup zapp siappp hehe
ReplyDeleteMakanan yang berunsur mee, hanya makan bila ada tetamu mai rumah sebab anak-anak tak berapa gemar makan mee.
ReplyDeleteada permintaan senang nak masak kan ciknur,yang susahnya bila tanya nak makan apa semua jawab tak tau
ReplyDeleteLepas idam si bongsu
ReplyDeleteBaca resepi ciknur letak tu macam mudah.
ReplyDeleteSaya belum pernah buat sendiri mi hailam.
Ohhh jadi mee di goreng dulu, baru nanti siram kuah ya kak. Menarik. Kalo dii sini ada mie Titi, agak mirip ifumie. Jadi mie di goreng kering, sampai crunchy, baru disiram kuah juga. Jadi antara rangup dan gurih rasanya.
ReplyDelete