assalamualaikum
menu hari minggu yg lalu hidangan utk 2 orang...si mama dan si abah
ketam bercili + daun kunyit
resepi mama saranur
bahan-bahannya
4 ekor ketam
*4 biji cili besar masak{
*5 @ lebih cili padi hijau-suke pedas tambah
*sebiji bawang besar{
*2 ulas bawang putih{diblender dgn sedikit air
garam , gula dan serbuk perasa
asam keping
sedikit daun kunyit dihiris halus
CARA-CARANYA
ketam dibersihkan kemudian lumurkan dgn garam kunyit dan digoreng sebentar
sementara bahan2 bertanda *di kisar @ diblender dan ditumis dgn minyak hingga agak kering dan garing
masukkan garam gula dan bahan perasa sesedap rasa ,kemudian blhlah masukkan ketam gaul sebati
akhir masukkan hirisan daun kunyit dan angkat utk hidangan
Simple sgtkan he he makan bersama ulam pegaga
tp yg simple nilah sedap kata en suami ...sampai bertambah-tambah nasinya.
TERIMA KASIH
ya Allah....kalau lah sekarang ni ada lagi sah2 ucu tolong habiskan..banyak tu 4 ekor kalau dipotong dua dpt 8 ketui....
ReplyDeleteucu ambik ye resepi ni...biar simple tapi makan mesti bertambah...:-)
terliur dibuatnya ... lama tak masak ketam bercili tau huhuhuhu
ReplyDeleteSalam..lama pula rasanya xmkn ketam..sedap jugaklu masak sambal mcm ni....
ReplyDeleteselalu kalau der belacanjer masak lemak.. leh cubani...
ReplyDeleteUcu..he he en suami sy je habiskan 2 ekor tu tak sempat sampai makan malam hi hi
ReplyDeletewslm Sue
ReplyDeletememang sedap masak camni tau berbanding masak lemak, bg akak la ....
rasanya dh bertahun x mkn ketam...tak tau le pasai apa...asik mkn aym ngan ikan je...tak pa la cik tam...nnti kita bli kita msk cam mama sara ni..hehehe
ReplyDeleteUmmi, lama tu he he isshh rugi tau
ReplyDeleteala sama lah kita jarang2 beli ketam setahun sekali je kot
kalu ayam tu wajib, hari2 ayam terutama anak2 kita kan takleh takada ayam tu..