Skip to main content

Posts

Showing posts from 2016

lawatan anaktaska 2o16

KILANG ROTI 



muzium alam semulajadi












kuih bingka pandan

SALAM MAULIDUR RASUL
alhamdulillah masih berkesempatan kita bersama-sama  utk berselawat kepada Junjungan Besar Nabi Muhammad s.a,w. marilah kita bersama-sama meraikannya.



kuih bingka pandan utk sekiankalinya. ,masih setia dgn resepi k.madiha . cuma ejas kurangkan telur. jangan marah kak ya jom layannn
BINGKA PANDAN
10 helai daun pandan blend utk dptkan 1 cawan air pandan santan kelapa 3 cawan gula 1 cawan telur 4 biji tepung gandum 3 cawan sedikit garam
blender kesemuanya.  masukkan dlm loyang  bakar 180c  30 minit api bawah 50 minit api atas dan bawah


resepi roti

assalamualaikum
salam hari minggu. jom intai2 resepi roti dari blog Dapur ibucergas ni, cp disini utk rujukan tqqq ye share 
http://dapur.ibucergas.com/
Bahan doh asas bun: 500 gram tepung roti / high protein flour80 gram gula kastor (saya letak 120 gram jika nak terus manis, tanpa perlu Butterscotch Sauce)1 sudu teh bread improver1 sudu teh bread softenersatu biji telur60 gram butter100 gram ais150 gram air biasa11 gram yeast keringsecubit garam


terima kasih

muffin pisang

ASSALAMUALAIKUM
 layan muffin jomm cuti2 kat rumah ni.......




muffin pisang
bahan-bahan
5 biji pisang berangan (blender hancur)
1 cawan gula perang 1/2 st soda 1/2 st baking pawder 1 biji telur esen vanila
11/2 cawan tepung gandum coklat chips utk hiasan
gaul2 manja2 shj dah sebati mskkan dlm cup 3/4 bakar 20 minit


SALAM MAALHIJRAH

sekiranya dgn dugaan dan cabaran yg pelbagai dpt menjadikan kita lebih baik daripada sebelumnya, maka mengapa kita   perlu mengeluh dan bersedih.......
NASIHAT BUAT HATI (Habib Ai Zaenal Abidin)

hidup ini terlalu singkat untuk membenci sesama sendiri. SAYA  MEMOHON MAAF KEPADA ANDA SEMUA ANDAI  BERLAKU SALAH DAN SILAP & SILAP YG SENGAJA@TAK DISENGAJAKAN SAYA JUGA MAAFKAN SEGALA  KESILAPAN ANDA SEMUA DGN SAYA
ISTIQOMAH MENUJU KEMENANGAN

APAM GULA HANGUS

ASSALAMUALAIKUM
nampak elok dan menjadi apam  ni kan. lembut dn gebu TP rupanya yg agak kurang menarik naiknya tak cukup sama itulah kekurangannya,  kesilapan masa meletakkan dlm acuan, terkurang mungkin hihiii 


resepi APAM GULA HANGGUS
1 CAWAN GULA-DIHANGGUSKAN DULU MSKKAN SECAWAN AIR PANAS dan SEJUKKAN SEBENTAR (berhati -hati ye takut terpecik ditangan)
2biji telur  2 sb planta @ marjerin 2 sb susu pekat
SY BLENDER SHJ HINGGA KEMBANG
1 1/2  CAWAN TEPUNG 1ST SODA
BLENDER BERSAMA  GULA HANGUS DAN TEPUNG SEBATIKAN
KUKUS 15MINIT
SIAP




TAZKIRAH

kenangan terindah part 2

kenangan paling indah

ASSALAMUALAIKUM
Syukur kehadrat ilahi kerana diberi kesempatan ini. Impian yg terlaksana. Alhamdulillah...
tiada kata2  yg dpt mengambarkan kegembiraan
Aaminn
semoga diberi peluang lagi insyaALLAH



























                                                               GUA HIRAQ


GAMBAR2 SEBAGAI  KENANGAN.......YG DPT MENCERITAKAN SEGALANYA



SALAM RAMADHAN 2016

22/4/2016

3D ict Syah Alam