Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2014

selamat bercuti

ASSALAMUALAIKUM
Selamat bercuti buat anak2 






coklat chips famos amos sedappp

assalamualaikum
alhamdulillah...syukur masih diberi peluang meneruskan kehidupan diatas dunia ini syukur masih diberi ruang  utk menghirup udara segar.. Kehidupan kita ibarat roda  yg sentiasa berpusing ke atas dan ke bawah...apapun yg berlaku kena terima dgn Redha
bak kata 2 ini yg cukup bermakna
LIFE IS LIKE A BOOK SOME CHAPTERS ARE SAD, SOME ARE HAPPY AND SOME ARE EXCITING BUT IF YOU NEVER TURN THE PAGE, YOU WILL NEVER KNOW WHAT THE CHAPTER HAS IN STORE FOR YOU



apapun yg terjadi kehidupan tetap kena teruskan.....
emmm  okey sambil layan diri smlm sempat layan keinginan nak makan cikut coklat chips ala famos amos ni. keinginan anak-anakanda sebenarnya. Biskut kegemaran ramai kan. Bau yg sgt2 mengugat he hee kembang kucup hidung time membakor cikut ni. ha haa
alhamdulillah dpt satu bekas wat kudapan. sedappp  ranggup rasa yg sempurna cam puji diri sendiri pulak ye sungguh tak cakap bohong,memang sedap biskut coklat chips yg ni.
Tak rugi try resepi  coklat chips  dari kat dapur LIZA NI/intaidapur.  …

macaroni bakar

assalamualaikum

alahai nape plak takleh komen kat blog dgn hp ni
uwaaaa...dpt tgk je blog2 kawan2
terpaksa pendam hasrat buat sementara
harap takda yg lupa ya bila kita jarang komen
jiwa meronta-ronta  jg ni
ye la kan biasa boleh la time2 tengahari tu curi2 tgk blog
sambil tunggu budak2 transit ni blk.
ini dpt tgk je lah no komen2


kalu kat rumah masa nk ngadap laptop masa agak terhad huhu
kes cepat terlena
nak wat entry pun asyik tertangguh



firstime buat macaroni bakar ni
suka suka he heee
ramai yg mengemarinya jg.

macaroni siap dimasak tunggu nak masuk oven sos yg sedia 
jommm layan

goreng pisang or pisang goreng cheese

assalamualaikum
apa khabar semua teman2 alam mayaku sedar x sedar dah November kan, penghujung tahun bakal tiba jg skrg jg musim hujan ,petang2 lazimnya KL ni akan hujan siap sedialah payung ye. untungnya pokok2 disirami air setiaphari alhamdulillah...apapun syukur padaNya. apapun yg diberi kita terima dgn gembira



kita cerita tentang pisang hari ni he hee sbb sana sini nampak org jual pisang goreng cheese kan, demam cheese kah.  emmm setakat ni kita pun dah terjebak membelinya,  3 tempat yg berbeza dah try he hee nak rasa sedap sangat ker pisang goreng cheese ni dan bila beli ditempat yg berbeza blhlah bandingkan.   pengomen utamanya en suami. setakat ni belum ada yg blh lawan kesedapan rasa  pisang cheese yg en suami makan waktu kat Sabah . katanya lah.... rupanya pisang  goreng cheese ni pisang digoreng pastu buh cheese yg diparut dan sblm tu buh jg susu pekat. alkisahnya....tp teman ni kat kg memang suka makan pisang goreng ni cicah susu pekat tu. nak lg kalu pisang nangka yg  blm masak  ranum ra…

victoria sandwis kek

assalamualaikum
selamat petang semua. dah siapkan makan petang 
emmm hujan2 ni lapo je kat sini cuaca sejuk lepas hujan, alhamdulillah segar pokok2 disirami air



taklah rajin ye, tp teringin nak rasa sendiri kek yg nama omputih ni dah buat kita tahu dah sedap ker tak  kan kadang2 apa yg org kata sedap tu tak semestinya  sedap  jg di tekak kita ni.
kek ni cam kek biasa atau kek butter
tp dilapisi jem strawberry dan letak krim sikit
sb tu namanya sandwish 

sedappp 


jom tengok resepinya, hasil carian di goggle pencarian terhenti di sini juicycafe. tqqq ya tp akak wat separuh daripada sukatan ni dulu




bahan-bahannya
250 gm mentega
200 gm gula kastor
4 biji telur A
1 sdk perasa vanilla
250 gm tepung superfine*
1/2 sdk serbuk penaik* - *satukan dan ayak
1 sdb susu segar

Bahan-bahan filling..
300 gm jem strawberry - gaul agar tidak berketul
150 gm freshcream - pukul sehingga kental
1 sdb snow sugar
10 biji strawberry segar - hiasan

Cara-caranya..
1. Dalam mangkuk pengadun, pukul mentega dan gula sehingga berkrim.
2. Masukk…