Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2014

waffle sedapp

assalamualaikum
selamat pagi minggu jom sarapan dgn waffle sedap dan mudah ni makan panas2 ranggup lg ni mcm2 boleh letak jem, kaya  peanut butter atau sapu nuttella semua sedap


waffle
bahan2nya
2 cawan tepung kek @ tepung kek 2st yis 2 sb gula secubit garam 1 biji telur 1 cawan susu segar 1/2 cawan air suam 3 sb butter cair
gaul semua hingga sebati\atau blend je biarkan sekejap dlm 15minit tuang dlm acuan tunggu nmpk agak perang siapppp
mudahkan, 


kek pandan kastad

Assalamualaikum
Seperti yg dijanjikan nk update resepi kek pandan kastad. tak boleh coleteh panjang sb mata dah nak terpejam he hee


RESEPI KEK SPAN Recipe by: Sweet4ever @ My Resipi Tried by: Nadz @ovenkecil.blogspot.com
Bahan-bahan : 150 gm tepung superfine1sk serbukpenaik150gm gula5bijitelurA1SB OVERLATTE80ml air pandan80ml minyak1 sk pes pandanpewarna hijaucara-caranya 1satukan gula overlatte serbukpenaikdan telur dalam mangkuk adunan pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dgn kelajuan tinggi perlahankan kelajuan dan masuk air pandan pes dan pewarna pukul lg hingga kembang dlm 2 minit gaulkan minyak atau mentega hingga sebati
bakar dlm45minit 180celcius bila dAH masak telangkupkanatas redai dlm 5minit utk elakkan kek mendap




RESEPI KASTAD JAGUNG (Adaptasi daripada resepi kastad pandan by Jom Masak)

Recipe by; Page Jom Masak (facebook)
Tried by: Nadz @ovenkecil.blogspot.com

bahan-bahan

1200 ml santan atau susu
1 cawan gula halus
10 gm serbuk agar-agar
100 gm tepung hoen kwe
perisa dan pewarna

cara-car…

21 september...happy birthdayyy to Abah & kek pandan kastad

alhamdulillah.....21 september. Meraikan harijadi en suami kami berempat, sb  si abang takada kat umah simple. mama watkan kek kastad pandan kali ni
Sarah yg excited wat persiapan, buat kad besday khas utk abah,susun piring tak sabar dia dari malam tgk mama wat kek hari istimewa utk abah katanya.

Semoga abah diberikan kesihatan yg baik selalu aamiin.... kami semua sayang Abah






nanti update resepi kek pandan ya

cerita ogos

assalamualaikum
cerita basi bulan ogos hari tu,,,,celebrate besday kakak yg ke 13 ala kadar . kebetulan masih dlm Syawal terima kunjungan kawan2 hubby yg dtg beraya




sgt bermakna dpt bertentang mata dgn  Izah  izahdaut.blogspot.com/ sumber inspirasi dlm masakan
walaupun  tiba ujung majlis , tp sgt bermakna buat akak sb izah sudi singgah. sblm tu order pavlova mini yg sgt sedapp
tqqq Izah bersama 3 heronya yg cute2 insyaallah nanti jumpa lg 


cheesekut

assalamualaikum
selamat bercuti....cuti sekolah seminggu seminggu dptlah habiskan masa sepenuhnya dgn anak2 cuaca kl hari ni mendung dari pagi dan tengahri hujan renyai2 emmm sejukkk, mesti anak2 duk berselimut lg nikan

okeyy terus ke menu yg harus di share disini sedappp. lemak berkrim sb bercheese mudah jg sb x perlu dibakar cuma simpan dlm peti ais semlman esknya bleh potong ngapp



nak detail jomintai2 di cikepal06.blogspot.com
tqq cikepal
bahan utama nya  1 peket biskut deluxe crackers ni 25gm cheese philadelphia sedikit nestum 1/2 tin susu pekat manis susu segar-utk celup biskut simple bahan2nya kan
cheese bersama susu pekat dipukul tambah sedikit  susu segAR 




puding tembikai

Salam sejahtera semua
jom layan puding tembikai pula ye. sedikit masa dulu famous ni. Buat masa jamuan besday si kakak ari tu.
sedap makan sejuk2. suka tgk kalernya.
tembikai kaler merah tp jadi pink kaler he hee
RESEPI cp kat blog  Amie,
AMIE'S  LITTLE  KITCHEN
jom intai 2 ye





Resepi : Puding Roti Versi Tembikai Oleh: Naimah Md Ludin cc : www.facebook.com/bukuresepi
Bahan-bahan: -1 tin susu cair -1 cawan gula -1/2 cawan susu pekat -1 sudu kecik asen vanila -4 keping roti gardenia -1 biji telur -1 sudu besar butter -5 cawan air -1 paket agar2 tali (20g) -pewarna (merah/hijau) -1/2 sudu kecil biji selasih
Cara masak: - masak agar-agar dengan 5 cawan air dan 1 cawan gula sampai mendidih dan agar-agar hancur - blend roti gardenia, telur, susu cair, susu pekat, esen vanila & butter - campurkan bahan yg dibland dalam agar2 yg dah mendidih..kacau sebentar dalam 3 minit, tutup api. - bahagikan kepada 3 bekas dan 2 bekas dimasukkan pewarna merah dan hijau, 1 bekas biarkan …

kuih serimuka pandan terbaikkk

assalamualaikum
salam dihari minggu....alhamdulillah pagi yg aman dan tenang  en suami takada minggu ni kena ke Sabah pula  emm relex mama la pagi2 gini memang sunyi lah semua masih dlm selimut berkerekot masing2..
terbaikkk,he hee beriya je kan tajuknya tp memang benarnya  ya teman2 Serimuka pandan resepi cheff Asma paling best sekali dulu ada skali ambik kelas kuih 2 gini resepi utk org meniaga bagus jg resepinya. tp yg ni lg best kisahnya minggu sudah lg bila tetiba parents ni mintak wat serimuka sb esk nya opisnya nak wat jamuan perpisahan. Kita terima jgk bila fikirkan nak tolong lah kan  apalgi goggle cari resepi habis keja terus g pasaraya cari pulut dan kelapa, ha ha kelam kabut sampai ke malam aaminn...siap 2 loyang 10x10 esknya msk box  dan potong siap2  senang potong dan yg penting sedang elok2 atasnya tu lebihan tepi2 tinggal kat rumah dan sikit bawa bekal g taska utk snap gambo he hee

mesti letak sini resepi utk rujukan....terbaik ni tqqq Cheff Asma dan kak yatiememories

cerita kebun dokong

assalamualaikum
baru leh layan blog dan  update entry yg tertunggak ni he hee rinduuuu nak menaip tp  cam biasalah kan. apapun harap2 teman2 dialam maya masih mengingati 
ok jom layan mata tgk buah dokong ni ye snap masa raya puasa hari tu, ni baru mula masak belum cukup ranum time ni, skrg dah tinggal saki baki je masa blk kg cuti 31 ogos
suka tgk sebenarnya, thn ni betul2 menjadi semua pokok2 berbuah  lebat sgt2..syukur alhamdulillah bayangkan pokok berderet dlm 30 pokok semua berbuah hingga ke bawah. petik dgn tangan pun boleh

sayangnya keadaan kesihatan pak membuatkan tak dpt jln sampai kebun ni tgk buahnya tak jauhpun hanya beberapa meter je belakang rumah....
inilah hasil titikpeluh kudrat pak yg tanam dan jaga pokok2 ni dulu .berdekatan kebun nangka dan kolam ikan. itu yg buat bila pandang rasa sayu sgtttt. Rasa nak nanggis ..sukar nak khabarkan dgn kata2.... bkn saja dokong ni, langsat rambutan dan manggis jg buah lebbat thn ni. Alhamdulillah tak termakan. Cuma sayang tgk buah2 terbiar cam…

selamat menyambut hari KEMERDEKAAN ke 57

MERDEKA  MERDEKA MERDEKA
selamat menyambut hari kemerdekaan ke 57 buat semua rakyat Malaysia

Alhamdulillah syukurpadaNya