Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2014

salam Ramadhan Semua

roti & sosej

ASSALAMUALAIKUM

Jom meroti, emmm lama tak wat roti kantetiba rajin pula he hee yg bawah ni sosej, rupanya giteww lebih kurang jemaklumlah baru belajartp diminati pula oleh si abang dan kakak. jadi menu makan malam makan time panas...alhamdulillah sedap lembut. Resepi hasil skodeng di blog Zalin Zalina yg comel tu.
Nk cp blog intenet sangkut2 pulak.
Salin apa yg teringat je ni
Apapun tqqq Zalin


Bahan-bahan

250 gm tepung roti
I biji telur
50 gm gula kastor
50 gm marjerin pelangi
1st pelembut roti
1 sb susu tepung
Sedikit garam

1 st yis mauripan
105 ml air suam


Cara-cara

Satukan yis dan airsuam
Dan gula
Biarkan hingga berbuih

Satukan tepung telur, marjerin
Mskkan bancuhan yis dan uli hingga x melekat di tangan
Biarkan naik dlm 45 minit
Bulatkan atau btk disukai
Sapu telur 
Biar lg 1/2 jam

Bakar 15 minit
Dah msk sapu marjerin utk kasi kilat ye




cameron Highland 11 june

ASSALAMUALAIKUM

Kedatangan yg tidak  dirancang...11 hb june 2014 otw balik KL singgah sebentar kat CH niimpian nakpetik strawberry shj he hee tp tak tercapai la kali ni.sedihhh...apapun posing dgn anak2 dara ni sbgai kenangan.Kami berempat je kali ni balik kgsi abang tinggal dgn makyongnya.




dapat petik gambar pun jadilah kan












suka sangat minah sorang ni he hee belek bunga2 yang cantik2






memang tak puas pun ....jalan2 sini. Kakak pun dah jadi cam mama suka CH he hee dulu bila ajak ahh bosan asyik g cutikat ch je katanya

ayam goreng berempah

Assalamualaikum

Nk mintak maaf dulu sb terpublish awal
Tanpa cerita.   Baru perasan td buka blog je tgk komen 2 he hee lorat sikit empunya blog ni kan
Mlm tdi sblm tidur sempat upload gambar2 menu lepas ni ingat hari ni kalu free nk cerita
Rupa rupanya dah salah tekan
Ishh malu la.


Lauk ayam goreng ni lama dah buatnya
Resepi nya pun belasah je sebenar nya.  Tak ikut sukatan . Kisah nya masa bln mac hari tu kat kg wat kenduri tahlil sikit.  Mak panggil jiran 2 masak.  Plan ayam Goreng je dgn labu masak lemak dan sambal ulam dan ikan masin. Menu simple  keja  mudahkan he he
Tp ada sorang kakak ni cadangkan wat ayam goreng berempah ktnya lg sedap. Maklumlah mkn mlm takut x selera.
Ikutlah kan janji ada org masak.Tak tgk pun resepi diorg guna . Wat 6 ekor ayam je pun.
Kite tukang goreng je he hee Sedapp ahh pulakk bila rasa.hihii
Terus risik resepinya. Catit dlm memori bahannya yg dibagi. Tanpa sukatan ooo terkial-kial jgk pandai2 ejas.

Bahan utama nya serai, halia ,bawang putih,  sediki…

hokaido cupkek

apakhabar semuarinduuuunya nak tgk blog ni. meronta-ronta he heealhamdulillah ...selamat sampai dari kampung sebenarnya ni



Sebelum balik lg nak update tp apakan daya kesuntukan masa yg melanda menjadikan semuanya tertundamenu ni awal uti sekolah lg buatnya, bila 2 anakdara ni cuti sekolahasyik merengek nak buat kek, mama pula balik keja memang terbungkam dah huhuu

Masa jg agak terhad dan itu yg tidak mengizinkan kebelakangan ni nk tgk blog mcm dulu dan jln2 tgk blog kawan2. Apapun blog masih tetap dihati dan dingati

Layan gambar dulu ye


Sukan Tahunan SKTK1

dah masuk bulan June rupanya he heetanpa ku sedar.....May telah ditinggalkan
Nak jg selitkan cerita sukan tahunan 2014 SKTK1 tahun ini sebagai kenangan.tak banyak pun snap gambar, entah cam ralit sikit dlm cuaca yg agak panas terik hari itu.Apapun tunggu jg si bungsu Sarah ni masuk acaranyahingga akhir






bergambar dgn hadiah masing2 muka pun kemerahan dah dipanah dek mentaritudung pun hilang dah he heee ganti dgn topi pulak