Wednesday, 25 June 2014

roti & sosej



Jom meroti, emmm lama tak wat roti kan
tetiba rajin pula he hee
 yg bawah ni sosej, rupanya giteww lebih kurang je
maklumlah baru belajar
tp diminati pula oleh si abang dan kakak. jadi menu makan malam
makan time panas...alhamdulillah sedap lembut. Resepi hasil skodeng di blog Zalin Zalina yg comel tu.
Nk cp blog intenet sangkut2 pulak.
Salin apa yg teringat je ni
Apapun tqqq Zalin


Bahan-bahan

250 gm tepung roti
I biji telur
50 gm gula kastor
50 gm marjerin pelangi
1st pelembut roti
1 sb susu tepung
Sedikit garam

1 st yis mauripan
105 ml air suam


Cara-cara

Satukan yis dan airsuam
Dan gula
Biarkan hingga berbuih

Satukan tepung telur, marjerin
Mskkan bancuhan yis dan uli hingga x melekat di tangan
Biarkan naik dlm 45 minit
Bulatkan atau btk disukai
Sapu telur 
Biar lg 1/2 jam

Bakar 15 minit
Dah msk sapu marjerin utk kasi kilat ye




Sunday, 22 June 2014

cameron Highland 11 june


ASSALAMUALAIKUM


Kedatangan yg tidak  dirancang...11 hb june 2014 otw balik KL singgah sebentar kat CH ni
impian nakpetik strawberry shj he hee tp tak tercapai la kali ni.
sedihhh...apapun posing dgn anak2 dara ni sbgai kenangan.Kami berempat je kali ni balik kg
si abang tinggal dgn makyongnya.





dapat petik gambar pun jadilah kan












suka sangat minah sorang ni he hee belek bunga2 yang cantik2







memang tak puas pun ....jalan2 sini. Kakak pun dah jadi cam mama suka CH he hee dulu bila ajak ahh bosan asyik g cutikat ch je katanya

Tuesday, 17 June 2014

ayam goreng berempah

Assalamualaikum


Nk mintak maaf dulu sb terpublish awal
Tanpa cerita.   Baru perasan td buka blog je tgk komen 2 he hee lorat sikit empunya blog ni kan
Mlm tdi sblm tidur sempat upload gambar2 menu lepas ni ingat hari ni kalu free nk cerita
Rupa rupanya dah salah tekan
Ishh malu la.


Lauk ayam goreng ni lama dah buatnya
Resepi nya pun belasah je sebenar nya.  Tak ikut sukatan . Kisah nya masa bln mac hari tu kat kg wat kenduri tahlil sikit.  Mak panggil jiran 2 masak.  Plan ayam Goreng je dgn labu masak lemak dan sambal ulam dan ikan masin. Menu simple  keja  mudahkan he he
Tp ada sorang kakak ni cadangkan wat ayam goreng berempah ktnya lg sedap. Maklumlah mkn mlm takut x selera.
Ikutlah kan janji ada org masak.Tak tgk pun resepi diorg guna . Wat 6 ekor ayam je pun.
Kite tukang goreng je he hee Sedapp ahh pulakk bila rasa.hihii
Terus risik resepinya. Catit dlm memori bahannya yg dibagi. Tanpa sukatan ooo terkial-kial jgk pandai2 ejas.

Bahan utama nya serai, halia ,bawang putih,  sedikit ketumbar, jintan2 dan garam, kunyit dan  tak lupa rempah kari utk rasa pedas. Utk  harum wanginya jgn lpe daun kari ye
Blend je semua  kecuali daun kari la pastu gaul kat ayam dan perap
Lg lama perap lg best kot kan
Goreng dan sedia mkn camtu atau dgn nasi putih.

Friday, 13 June 2014

hokaido cupkek



apakhabar semua
rinduuuunya nak tgk blog ni. meronta-ronta he hee
alhamdulillah ...selamat sampai dari kampung sebenarnya ni




Sebelum balik lg nak update tp apakan daya kesuntukan masa yg melanda menjadikan semuanya tertunda
menu ni awal uti sekolah lg buatnya, bila 2 anakdara ni cuti sekolah
asyik merengek nak buat kek, mama pula balik keja memang terbungkam dah huhuu

Masa jg agak terhad dan itu yg tidak mengizinkan kebelakangan ni nk tgk blog mcm dulu dan jln2 tgk blog kawan2. Apapun blog masih tetap dihati dan dingati

Layan gambar dulu ye



Monday, 2 June 2014

Sukan Tahunan SKTK1


dah masuk bulan June rupanya he hee
tanpa ku sedar.....May telah ditinggalkan

Nak jg selitkan cerita sukan tahunan 2014 SKTK1 tahun ini sebagai kenangan.
tak banyak pun snap gambar, entah cam ralit sikit dlm cuaca yg agak panas terik hari itu.
Apapun tunggu jg si bungsu Sarah ni masuk acaranya
hingga akhir







 bergambar dgn hadiah masing2 
muka pun kemerahan dah dipanah dek mentari
tudung pun hilang dah he heee ganti dgn topi pulak


biskut kacang hijau

assalamualaikum   tqqq AlongRoz kongsi resei BISKUT KACANG PEAS Resepi :  AlongRoz@HomeKreation BAHAN-BAHAN:- ...