Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2014

kek minyak

ASSALAMUALAIKUM
bersua lagi...alhamdulillah. masih ada kesempatan diberi olehNya cuti persekolahan seminggu hampir berlalu sudah, hanya lg sehari rutin biasa bermula. Pantaskan ianya berlalu, 5 hari di kampung lg x terasa. Siang malam mcm2 kehulu kehilir. macam2 agenda , ada yg sempat dan ada yg masih tertunda. Sb mak berhajat sgt nk wat kenduri tahlil, penuhi hajat mak dulu. Makan ala kadar, yg penting doa. 
Nak jln2 bercuti lglah. .x berkesempatan pun.



Yg sempat baking kek minyak ni
He hee wat makan2 ,ada ramai anak2 buah yg boleh tolong habiskan
kek yg agak  mudah dan ringkas. sebab kat kampung tak ada mixer kita guna blender je lah. 
alhamdulillah ,hasilnya puashati.


Sumber resepi  linapg tqqqq Lina

kek minyak

bahan-bahan
5 biji telur
1 cawan gula halus
1 sb overlate
1 cawan minyak
1/2 cawan susu pekat
2 cawan tepung gandum
1 st baking
1 st esen vanila
pewarna

cara-cara

1. pukul kembang telur dan gula ( sy guna blender)
2. masukkan ovellate pukul kembang lagi
3. masukkan susu pekat
4. masukkan minyak dan va…

kek cheese

assalamualaikum
Salam sejahtera.....semoga semua sentiasa dlm lindunganNya
Amin. Esk bermula cuti penggal persekolahan. Hari ni dah sunyi pun sb ramai cuti awal, cuti sendiri kot.
Dah ada yg blk kg agaknya kan.
Maklumlah dgn air tak ada ni ramai cari jln ke tempat lain. He hee kita pun esk nk balik kampung juga.


Entry akhir moh layan kek cheese
Pula. Mkn sejuk sedapp 
Lemak2 berkrim.
Sikit2 blh tp byk cam muak pula.
Apapun jom jamu mata  


RESEPI SNOW CHEESE CAKE resepi oleh : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
4 keping slice cheese 170ml susu segar70g butter80g gula halus 80g tepung gandum ayak (hana buat 10g tpg SRF, 70g tepung superfine)4 biji telur 1sk esen vanilaUntuk Topping 250g cream cheese Philadelphia (satu ketul) 1/2 tin susu pekat 1/2 ketul keju cheddar kraf 



Cara-cara Untuk Kek - Siat-siatkan slice cheese dan masukkan ke dalam periuk, Masukkan sekali susu segar. Kacau hingga cheese cair kemudian masukkan butter. Matikan api. (Tak perlu hingga mendidih). Sejukkan.Asingkan putih dan kuni…

agar-agar lapis pelangi

assalamualaikum
bersua lagi, alhamdulillah syukur kerana masih ada kesempatan. minggu akhir sebelum bermula cuti penggal persekolahan minggu depan. Cuti seminggu kan. Rancangan cuti ??? emmm apalagi balik kampung la kan.



satu lagi resepi yg agak lama dlm list. dari sehari ke sehari nak try dan akhirnya malam semalam dgn gagahnya  terhasil juga. agar-agar lapis pelangi. cantik warna warni


resepi hasil renung2 di blog linapgl tp kita wat setengah je utk cubaan pertama ni. walaupun 1/2 tp cukup banyak . jom layan gambar dulu

akhirnya......kek lumut kukus

assalamualaikum
salam sejahtera semua alhamdulillah, hari2 kembali ceria bila langit kembali membiru,  pokok2 menghijau  selepas disirami air hujan yg turun berturut-turut 2 hari melenyapkan suasana jerebu  yg agak teruk melanda alhamdulillah.... kesihatan jg elok. kat umah ni ank bungsuku Sarah yg batuk2 dan selsema sikit. tP Masih still nak g sekolah  semoga semua nya kembali pulih...insya Allah berkat doa semua

Dah lama sangat pendam hasrat nak buat kek lumut ni selalu tgk kat blog he hee tp biasa la kan sering terlewat org dah muak makan kita baru nak try buat Kebetulan masa ke rumah kawan lama (satu sekolah menengah) kat Subang baru2 ni dihidang kek lumut. Bila rasa uihhh sedaplah , rupanya sedap patut ramai try. rasa lemak2 gitu kan.
Dan kebetulan lagi he he nampak kat blog Atie yg buat kek lumut berkrim dlm bekas kecik2. Nampak sgt menarik merajinkan diri Try buat akhirnya sb agak banyak bawa ke taska promo kat sana alhamdulillah laku he hee tqqqq Atie , siap ada tempahan lagi aminnnn rezeki jo…

bengkang labu lagiiii

assalamualaikum

alhamdulillah syukur padaNya kerana masih memberikan kesihatan yg baik pada hambamu ini
Amin....dalam kemelut yg melanda pada hari ini. 
seharusnya kita amat2 bersyukur kerana ada yg lebih teruk ujiannya

hanya Allah s.w.t lebih mengetahui segalanya. Andai ini ditentukan maka berlakulah dgn kehendakNya. hanya Doa yg yg tak putus semoga sgala kesulitan akan segera berlalu
Redha dan sabar. ... menerima..

minggu ni agak kalut dgn masalah air dan jerubu. air keperluan paling utama dan terpenting dlm kehidupan seharian kita. bila tergendala begini ya Allah terasa keperitannya. saat ini membuatkan kita terfikir kesusahan dan keperitan org lain yg mungkin lebih teruk. zaman budak2 dulu kat kampung seringkali lah kan tp suasananya tak sama kala ini. dulu tak ada air boleh ke sungai,parit berdekatan rumah. usung pinggan mangkuk dan kain baju. Apapun hikmah tetap ada disebaliknya .



2 hari ada air dan 2 hari diberentikan air. bila ada air baru masak2 he hee. kebuzian melanda sampai x sempat upd…

kek karemel

assalamualaikum
harap2 semua teman2 di alam maya ini sehat2 belaka ye dan sentiasa diberkati apa juga yg berlaku,itu adalah lumrah kehidupan. sbgai hambaNya, redha terima setiap ujian dgn sabar insyaallah sepanjang minggu ni macam2 yg berlaku kan.
Dengan masa yg  terasa begitu pantas berlalu.
hari ke hari bulan berganti bulan, dlm tak sedar usia semakin bertambah. kadang2 terfikir sejenak apa yang apa agaknya akan berlaku pada kehidupan akan  datang., pada alam yg kekal abadi utk kita kelak
ya Allah .....apakah amalanku cukup sempurna
solatku...Muhasabah diri
semoga kehidupan selesa yg dilalui saat ini tidak melalaikan hambamu ini ....



sekadar tontonan mata. dari sunyi tanpa entrykan kek karemel berhias dgn buah peach dan anggur. permintaan teman sekerja kat Taska yg nak makan kek tp nak ada buah2. Nak buat palova malas pula so buat kek karemel dan letak buah je he hee boleh gitu. ok layan ye

bengkang pandan

assalamualaikum
semalam dah start catuan air kat kawasan perumahan disini. Ikut jadual patutnya isnin tp semalam tengahari dah tak ada air. Ujian di musim panas.  sebaik en asben dah siapkan bertong-tong air sampaikan semua baldi, botol2 air, besen, periuk besar2 diisi air he hee kat bilik air penuh dah. Siap sedia awal2. sbnya tak dpt jangka apa berlaku esok kan
malam semalam  mood rajin sikit buatkan kuih bengkang ataupun setengah panggil kuih bingka. . Jadi menu utk sarapan hari minggu. Agak lama tak buatpun. Tengok daun pandan kat tepi taska tu cantik2 je terus teringat nak buat bengkang. kuih tradisi  takkala dulu2 kan selalu layan bila mak  buat utk makan2. jadinya jiwa dah sebati dgn kuih jenis gini he hee 
ditambah pula ia jg salah satu kuih feberet en asben bertambah syok bila anak2 pun makan jg kuih2 gini. Si kakak la dah suka skrg kuih jenis bakar2 ni. masak dlm acuan peninggalan MIL yg masih elok tersimpan ni, tembaga lagi. Dapat satu je la selebihnya guna loyang  kalu skrg dijual…

cupkek coklat berkrim

assalamualaikum
apakhabar semua selamat berhari minggu.  panasnya hari ni kan, terasa bahangnya . Pagi tadi sessi royongroyong kat taska. Habis jam 1 tengahari balik  rumah apalagi mandi baru terasa nyaman he hee


tak sempat nak wat entry , rasanya febuari ni paling sikit update kot kan. dan malas sama tu bab nak masukkan gambar kat lappy. kebetulan kebelakangan ini masa jg tak mengizinkan. tpyg pastinya bab masak2 masih diutamakan. minggu ni alhamdulillah rezeki cupkek dan tart cheese. budak2 sekolah hari2 wat permintaan cupkek
dan yg bawah ni pula buat utk kak ida utk dibawa ke rumah kawannya. Cupkek coklat letak krim ala2 flower. tak lah cantik tp bolehlah kan. sebagai buahtangan katanya. resepi cupkek dah banyak kali wat entry dan kita masih setia dgn resepi ni. mudah dan cepat yg lebih suka rasanya sedap,moist . ok tak leh celoteh panjang2 nak kena out ke pasar beli barang2 dapur utk taska pula
ok jumpa lagi