Skip to main content

goreng pisang or pisang goreng cheese


assalamualaikum

apa khabar semua teman2 alam mayaku
sedar x sedar dah November kan, penghujung tahun bakal tiba jg
skrg jg musim hujan ,petang2 lazimnya KL ni akan hujan
siap sedialah payung ye.
untungnya pokok2 disirami air setiaphari
alhamdulillah...apapun syukur padaNya.
apapun yg diberi kita terima dgn gembira




kita cerita tentang pisang hari ni he hee
sbb sana sini nampak org jual pisang goreng cheese kan, demam cheese kah. 
emmm setakat ni kita pun dah terjebak membelinya,  3 tempat yg berbeza dah try he hee
nak rasa sedap sangat ker pisang goreng cheese ni dan bila beli ditempat yg berbeza blhlah bandingkan.
  pengomen utamanya en suami. setakat ni belum ada yg blh lawan kesedapan rasa  pisang cheese yg en suami makan waktu kat Sabah . katanya lah....
rupanya pisang  goreng cheese ni pisang digoreng pastu buh cheese yg diparut dan sblm tu buh jg susu pekat.
alkisahnya....tp teman ni kat kg memang suka makan pisang goreng ni cicah susu pekat tu. nak lg kalu pisang nangka yg  blm masak 
ranum rasanya masam2 sikit fuhhh sedappp cicah susu hingga menjilat jari he hee
feberet tu, kalu pisang batu pun sama sedapp cumanya jgn terlampau masak sbnya nanti lembik.
kalu pisang raja pula cam kelat2 sikit, ataupun kat KL ni  byk jumpa pisang abu dan pisang tanduk.

sabtu lepas g pasar malam alhamdulillah dptlah seikat pisang nangka he hee balik terus goreng, apalagi cicah susu
kata en suami mana cheesenya hahaaaa
alamak xyah cheese kot. sbnya goreng camni ranggup2 pun habis licin jg.

okeyyyy jommmm layan pisang gorenggg




Comments

  1. Sini mmg famous dgn pisang goreng cheese..kalau wana pun mkn x ckup hrga rm2.tulah bila nak mkn suka buat srndiri..puas makan..

    ReplyDelete
  2. Mama sara...
    pisang goreng cheese memang famous di sini...pisang cheese ori hanya guna pisang abu yang digoreng bersalut tepung rangup kemudian ditabur dengan brown sugar n cheddar cheese dan yg menariknya guna cheddar cheese dari Indonesia punya...tak lembik...memang beza dg cheddar cheese yg selalu kita guna tu...

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

 assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kanwalaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hariKe Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni. Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu.Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah. wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semuaterima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya...semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heeeok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan.2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disiniolahan Mama Saranur (Sukatan digandakan)bahan-bahannya3 c…

semperit @biskut dahlia

 assalamualaikum
selamat berhari minggu semuahari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia inialhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request.nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kantuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lgalhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali.Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongkuini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye.tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnyaPutar but…