iklan

Monday, 10 November 2014

goreng pisang or pisang goreng cheese


assalamualaikum

apa khabar semua teman2 alam mayaku
sedar x sedar dah November kan, penghujung tahun bakal tiba jg
skrg jg musim hujan ,petang2 lazimnya KL ni akan hujan
siap sedialah payung ye.
untungnya pokok2 disirami air setiaphari
alhamdulillah...apapun syukur padaNya.
apapun yg diberi kita terima dgn gembira




kita cerita tentang pisang hari ni he hee
sbb sana sini nampak org jual pisang goreng cheese kan, demam cheese kah. 
emmm setakat ni kita pun dah terjebak membelinya,  3 tempat yg berbeza dah try he hee
nak rasa sedap sangat ker pisang goreng cheese ni dan bila beli ditempat yg berbeza blhlah bandingkan.
  pengomen utamanya en suami. setakat ni belum ada yg blh lawan kesedapan rasa  pisang cheese yg en suami makan waktu kat Sabah . katanya lah....
rupanya pisang  goreng cheese ni pisang digoreng pastu buh cheese yg diparut dan sblm tu buh jg susu pekat.
alkisahnya....tp teman ni kat kg memang suka makan pisang goreng ni cicah susu pekat tu. nak lg kalu pisang nangka yg  blm masak 
ranum rasanya masam2 sikit fuhhh sedappp cicah susu hingga menjilat jari he hee
feberet tu, kalu pisang batu pun sama sedapp cumanya jgn terlampau masak sbnya nanti lembik.
kalu pisang raja pula cam kelat2 sikit, ataupun kat KL ni  byk jumpa pisang abu dan pisang tanduk.

sabtu lepas g pasar malam alhamdulillah dptlah seikat pisang nangka he hee balik terus goreng, apalagi cicah susu
kata en suami mana cheesenya hahaaaa
alamak xyah cheese kot. sbnya goreng camni ranggup2 pun habis licin jg.

okeyyyy jommmm layan pisang gorenggg




2 comments:

  1. Sini mmg famous dgn pisang goreng cheese..kalau wana pun mkn x ckup hrga rm2.tulah bila nak mkn suka buat srndiri..puas makan..

    ReplyDelete
  2. Mama sara...
    pisang goreng cheese memang famous di sini...pisang cheese ori hanya guna pisang abu yang digoreng bersalut tepung rangup kemudian ditabur dengan brown sugar n cheddar cheese dan yg menariknya guna cheddar cheese dari Indonesia punya...tak lembik...memang beza dg cheddar cheese yg selalu kita guna tu...

    ReplyDelete

kata-kata manis