Skip to main content

kuih serimuka pandan terbaikkk



assalamualaikum

salam dihari minggu....alhamdulillah pagi yg aman dan tenang 
en suami takada minggu ni kena ke Sabah pula  emm relex mama la
pagi2 gini memang sunyi lah semua masih dlm selimut
berkerekot masing2..

terbaikkk,he hee beriya je kan tajuknya
tp memang benarnya  ya teman2
Serimuka pandan resepi cheff Asma paling best sekali
dulu ada skali ambik kelas kuih 2 gini resepi utk org meniaga
bagus jg resepinya. tp yg ni lg best
kisahnya minggu sudah lg bila tetiba parents ni mintak wat serimuka sb esk nya opisnya nak wat jamuan perpisahan. Kita terima jgk bila fikirkan nak tolong lah kan  apalgi goggle cari resepi
habis keja terus g pasaraya cari pulut dan kelapa, ha ha kelam kabut sampai ke malam
aaminn...siap 2 loyang 10x10 esknya msk box  dan potong siap2 
senang potong dan yg penting sedang elok2 atasnya tu
lebihan tepi2 tinggal kat rumah dan sikit bawa bekal g taska utk snap gambo he hee


mesti letak sini resepi utk rujukan....terbaik ni
tqqq Cheff Asma dan kak yatiememories


SERIMUKA PANDAN

500 gm beras pulut-rendam 2 jam 
300ml santan pekat
300ml air
sedikit garam

cara sy lepas rendam 2 jam basuh bersih2 pastu mskkan dlm loyang
mskkan santan pekat dan air serta garam
kukus 1/2 jam

pastu gaul2kan pulut hingga sekata masaknya
 sediakan loyang 10 x 10
lapikkan plastik dan sapu minyak sikit
masukkan pulut td tekan2 hingga sekata
ketepikan dulu utk sediakan bahagian atasnya pula




bahagian atasnya

250 gm gula-sy kurabgkan jd 200 gm je
400 ml santan pekat
400 ml air-sy blender dgn daun pandan
4 biji telur
100 gm tepung kastad
garam
dan sikit pewarna hijau

gaulkan semua bahan2 diatas hingga sebati kemudian di tapis dulu ye
masakkan dlmkuali dan kacau hingga berwap (nampak agak pekat)

tuang di atas lapisan pulut td dan kukus  dlm 30 minit

sejukkan 

ok siap.....boleh try lagi pasni


k

Comments

  1. Ok kak...mesti cuba ni...kuih peberet sy ni. Simpn resepinya dlu...:)

    ReplyDelete
  2. Saya pun suka makan seri muka... tapi kalu buat sendiri kena menyenduk pulalah nak makan bahagian atasnya tu ha hahahah....

    ReplyDelete
  3. cantik la kejadian serimuka tu kak..wana lama x buat kuih-muih macam ni..

    ReplyDelete
  4. mmng sedap guna resepi ni...kuih kegemaranku..

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum...kita pun dh lama nk try rspi chef asma ni...kak ayu Singapore pun ckp sdpp...tpi lum smpai msa lgi nk menerai...Inysaa Allah pasti akan di cuba nti...npak pun sdpp...

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…