iklan

Thursday, 4 September 2014

cerita kebun dokong



assalamualaikum

baru leh layan blog dan  update entry yg tertunggak ni he hee
rinduuuu nak menaip tp  cam biasalah kan.
apapun harap2 teman2 dialam maya masih mengingati 

ok jom layan mata tgk buah dokong ni ye
snap masa raya puasa hari tu, ni baru mula masak
belum cukup ranum time ni, skrg dah tinggal saki baki je masa blk kg cuti 31 ogos

suka tgk sebenarnya, thn ni betul2 menjadi semua pokok2 berbuah  lebat sgt2..syukur alhamdulillah bayangkan pokok berderet dlm 30 pokok semua berbuah hingga ke bawah. petik dgn tangan pun boleh

sayangnya keadaan kesihatan pak membuatkan tak dpt jln sampai kebun ni tgk buahnya tak jauhpun hanya beberapa meter je belakang rumah....
inilah hasil titikpeluh kudrat pak yg tanam dan jaga pokok2 ni dulu .berdekatan kebun nangka dan kolam ikan.
itu yg buat bila pandang rasa sayu sgtttt. Rasa nak nanggis ..sukar nak khabarkan dgn kata2....
bkn saja dokong ni, langsat rambutan dan manggis jg
buah lebbat thn ni. Alhamdulillah
tak termakan. Cuma sayang tgk buah2 terbiar camtu je
kat kebun langsat lg la.,pokoknya tinggi2 berbanding dokong ni
jolok sikit aduhh lenguh . nak kena org yg terror panjat 
petik tp upahnya tak berbaloi dgn hasil jualan yg sgt murah
aduhhh sayang sungguh
manggis jg banyak walaupun agak kecik2 buahnya, mungkin sb terlalu byk kot




masa raya ke5 , kebetulan kawan dtg umah so bawa la lawat kebun ni he he
kelakar pun ada, dgn berbaju kurung lg. Posink sakan wat kenangan la he hee




11 comments:

  1. Wah.....seronoknyaaaaa......boleh petik terus mkn je kan

    ReplyDelete
  2. Lebatnya buah..seronok ja rasa dapat petik dengan tangan kan..buah dokong tu macam duku belakang rumah wana yang berbuah lebat juga..^_^

    ReplyDelete
  3. seronoknya rasa ada dusun buah-buahan sendiri..nak makan petik je..

    ReplyDelete
  4. Wahhhhh..!!!Bestnya ....lebat buahnya tuuuuuu....nak petik mudah jer sbb pkk rendah.

    ReplyDelete
  5. byk tu 30 pokok. ada sepokok kalau buah lebat pun dah gembira yg amat....
    thn ni tak sempat nak jengok dusun bonda....masa puasa aritu tgk mmg lebat sgt buahnya...rezeki tupai, monyet & beruk la.

    ReplyDelete
  6. wooooo.... tengok buahnya yang ramai tu... saya yang dah tua gedempol ni pun sanggup nak panjat ha hahahahaha......

    ReplyDelete
  7. Lebat tul buah dokong tu.Cantik menguning

    ReplyDelete
  8. Bestnya kak...rumah mak sy pokok dokong buahnya masam kak...pastu tak jdi kuning gini...sedapnya...

    ReplyDelete
  9. Tiba tiba ternampak NURI. Blog saya almanar-nuri -- nuri nama hediaman saya. Kemudian Nampak pula Redang dan Dokong - Terengganu pula. Betulkah dari Terengganu? Kalau berasal dari sini ingin saya tahu dimana kebun dokong ayah itu. Kalau tidak keberatan email ke almanar@[d.jaring.my. Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Al manar
      Sy org perak
      Kebun ayah sy tu kat ijok selama perak hehee

      Delete

kata-kata manis