Skip to main content

cerita kebun dokong



assalamualaikum

baru leh layan blog dan  update entry yg tertunggak ni he hee
rinduuuu nak menaip tp  cam biasalah kan.
apapun harap2 teman2 dialam maya masih mengingati 

ok jom layan mata tgk buah dokong ni ye
snap masa raya puasa hari tu, ni baru mula masak
belum cukup ranum time ni, skrg dah tinggal saki baki je masa blk kg cuti 31 ogos

suka tgk sebenarnya, thn ni betul2 menjadi semua pokok2 berbuah  lebat sgt2..syukur alhamdulillah bayangkan pokok berderet dlm 30 pokok semua berbuah hingga ke bawah. petik dgn tangan pun boleh

sayangnya keadaan kesihatan pak membuatkan tak dpt jln sampai kebun ni tgk buahnya tak jauhpun hanya beberapa meter je belakang rumah....
inilah hasil titikpeluh kudrat pak yg tanam dan jaga pokok2 ni dulu .berdekatan kebun nangka dan kolam ikan.
itu yg buat bila pandang rasa sayu sgtttt. Rasa nak nanggis ..sukar nak khabarkan dgn kata2....
bkn saja dokong ni, langsat rambutan dan manggis jg
buah lebbat thn ni. Alhamdulillah
tak termakan. Cuma sayang tgk buah2 terbiar camtu je
kat kebun langsat lg la.,pokoknya tinggi2 berbanding dokong ni
jolok sikit aduhh lenguh . nak kena org yg terror panjat 
petik tp upahnya tak berbaloi dgn hasil jualan yg sgt murah
aduhhh sayang sungguh
manggis jg banyak walaupun agak kecik2 buahnya, mungkin sb terlalu byk kot




masa raya ke5 , kebetulan kawan dtg umah so bawa la lawat kebun ni he he
kelakar pun ada, dgn berbaju kurung lg. Posink sakan wat kenangan la he hee




Comments

  1. Wah.....seronoknyaaaaa......boleh petik terus mkn je kan

    ReplyDelete
  2. Lebatnya buah..seronok ja rasa dapat petik dengan tangan kan..buah dokong tu macam duku belakang rumah wana yang berbuah lebat juga..^_^

    ReplyDelete
  3. seronoknya rasa ada dusun buah-buahan sendiri..nak makan petik je..

    ReplyDelete
  4. Wahhhhh..!!!Bestnya ....lebat buahnya tuuuuuu....nak petik mudah jer sbb pkk rendah.

    ReplyDelete
  5. byk tu 30 pokok. ada sepokok kalau buah lebat pun dah gembira yg amat....
    thn ni tak sempat nak jengok dusun bonda....masa puasa aritu tgk mmg lebat sgt buahnya...rezeki tupai, monyet & beruk la.

    ReplyDelete
  6. wooooo.... tengok buahnya yang ramai tu... saya yang dah tua gedempol ni pun sanggup nak panjat ha hahahahaha......

    ReplyDelete
  7. Lebat tul buah dokong tu.Cantik menguning

    ReplyDelete
  8. Bestnya kak...rumah mak sy pokok dokong buahnya masam kak...pastu tak jdi kuning gini...sedapnya...

    ReplyDelete
  9. Tiba tiba ternampak NURI. Blog saya almanar-nuri -- nuri nama hediaman saya. Kemudian Nampak pula Redang dan Dokong - Terengganu pula. Betulkah dari Terengganu? Kalau berasal dari sini ingin saya tahu dimana kebun dokong ayah itu. Kalau tidak keberatan email ke almanar@[d.jaring.my. Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Al manar
      Sy org perak
      Kebun ayah sy tu kat ijok selama perak hehee

      Delete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…