Skip to main content

kek cheese


assalamualaikum

Salam sejahtera.....semoga semua sentiasa dlm lindunganNya
Amin. Esk bermula cuti penggal persekolahan. Hari ni dah sunyi pun sb ramai cuti awal, cuti sendiri kot.
Dah ada yg blk kg agaknya kan.
Maklumlah dgn air tak ada ni ramai cari jln ke tempat lain. He hee kita pun esk nk balik kampung juga.


Entry akhir moh layan kek cheese
Pula. Mkn sejuk sedapp 
Lemak2 berkrim.
Sikit2 blh tp byk cam muak pula.
Apapun jom jamu mata  



RESEPI SNOW CHEESE CAKE

Bahan-bahan

  • 4 keping slice cheese 
  • 170ml susu segar
  • 70g butter
  • 80g gula halus 
  • 80g tepung gandum ayak (hana buat 10g tpg SRF, 70g tepung superfine)
  • 4 biji telur 
  • 1sk esen vanila
Untuk Topping
  • 250g cream cheese Philadelphia (satu ketul) 
  • 1/2 tin susu pekat 
  • 1/2 ketul keju cheddar kraf 




Cara-cara
  • Untuk Kek - Siat-siatkan slice cheese dan masukkan ke dalam periuk, Masukkan sekali susu segar. Kacau hingga cheese cair kemudian masukkan butter. Matikan api. (Tak perlu hingga mendidih). Sejukkan.
  • Asingkan putih dan kuning telur. Pukul putih telur dan gula hingga bertanduk (terbalikkan tak jatuh).
  • Kemudian pukul kuning telur dan esen vanila lebih kurang satu-dua minit dengan kelajuan sederhana. 
  • Masukkan campuran susu segar, butter dan slice cheese tadi.  Kacau menggunakan whisk.
  • Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga sebati.
  • Ambil 1/3 daripada putih telur dan kaup balikkan ke dalam adunan kuning telur. Kemudian campurkan baki adunan putih telur sedikit demi sedikit. Kaup balik sebati. (jangan over, adunan agak ringan dan pekat)
  • Griss loyang dengan butter dan ratakan tepung supaya tidak melekat. (boleh juga alas dengan baking paper)
  • Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar secara waterbath. 
  • Bakar suhu 160 api atas bawah selama 50min-1jam (Bergantung kepanasan oven masing2). Uji kek sebelum keluarkan dr oven.
  • Sejukkan dahulu kek kemudian potong tengah dua bahagian.(Hana potong guna pisau pemotong roti)
  • Untuk Topping - Pukul cream cheese dan susu pekat hingga sebati. Sapukan ke atas kek dan taburkan dengan parutan keju cheddar. Sejukkan dahulu dalam peti kemudian potong dan hidangkan. 


                         Selamat bercuti

Comments

  1. em, sedapnya makan cheesecake sejuk2..layan abis..nyum2..

    ReplyDelete
  2. haa ni kalau dapat seketoi..mau tambah seketoi lagi..hehe
    cheese cake yummy tu...:)

    ReplyDelete
  3. akak pun tak boleh mkn byk kek ni.. cepat muak gandingan cheese dgn susu pekat tu... agaknya sbb dah berumur.. selera org tua tak sama dgn selera zaman2 muda dulu.. hehe...
    seronoknya nak blk kg... akak baru pas blk kg mak akak last week... ujung cuti sekolah blk kg mertua pula sambil2 hantar kakak dini ke asrama.. ayah nuri dah sihat ke?

    ReplyDelete
  4. Nampak suci je kek awak ni..kek2 mcm ni memang anak2 je yg suka makan kan :)

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum sara..anta kt uj sepiring hehe...lama dah x membaking...

    ReplyDelete
  6. Selamat balik kampung Mama Sara Nur, hati2 di jalan raya.
    Saya suka makan cheese kek, tapi nak buatnya tu.... he hhehe

    ReplyDelete
  7. jamu matajerler kan.. bilalah akak nak jumpa ngan Nuri yerk...

    ReplyDelete
  8. aah kn klu dh brumur mcm kita ne kek camne mcm kurang.

    ReplyDelete
  9. Nmpk sedap...kak sarah x pernah buat cheese kek..

    ReplyDelete
  10. SEDAPNYA!
    malasnya nak buat... beli je lah :)

    ReplyDelete
  11. Salam MamaSara..Selamat bercoti...Sedap plak nampak kek ni time hujan2 macam ni..mulalah teringat kat kopi panas...

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…