Skip to main content

bengkang pandan



assalamualaikum

semalam dah start catuan air kat kawasan perumahan disini. Ikut jadual patutnya isnin tp semalam tengahari dah tak ada air. Ujian di musim panas. 
sebaik en asben dah siapkan bertong-tong air sampaikan semua baldi, botol2 air, besen, periuk besar2 diisi air he hee
kat bilik air penuh dah. Siap sedia awal2. sbnya tak dpt jangka apa berlaku esok kan

malam semalam  mood rajin sikit buatkan kuih bengkang ataupun setengah panggil kuih bingka. . Jadi menu utk sarapan hari minggu. Agak lama tak buatpun. Tengok daun pandan kat tepi taska tu cantik2 je terus teringat nak buat bengkang. kuih tradisi
 takkala dulu2 kan selalu layan bila mak  buat utk makan2. jadinya jiwa dah sebati dgn kuih jenis gini he hee 

ditambah pula ia jg salah satu kuih feberet en asben bertambah syok bila anak2 pun makan jg kuih2 gini. Si kakak la dah suka skrg kuih jenis bakar2 ni.
masak dlm acuan peninggalan MIL yg masih elok tersimpan ni, tembaga lagi. Dapat satu je la selebihnya guna loyang 
kalu skrg dijual warna putih kan. elok pulak tu tak melekat
sikit2 je la tepi2nya. Maklumlah sekali sekala nak buat kan



Kalu resepi mak dulu2 tak buh telur pun kan. skrg resepi dah macam2 ada goggle je semua keluar.
kali ni guna resepi ikut kak yatie pula. sedappp lembut jadinya
yatiememories. TQQQQQ K.YATIE. jom tgk resepi nya


Bahan- Bahan

  • 1 cawan gula
  • 1 cawan jus pandan (Yatie kisar 4 helai daun pandan bersama 1 cwn air dan tapiskan)
  • 2 1/4 cawan santan (1 cwn santan pekat, selebihnya tambah air)
  • 2 sudu besar mentega
  • 2 cawan tepung gandum
  • 3 biji telor
  • 1/2 sudu teh garam
  • pewarna hijau
  • bijan

Cara-Cara:-
  1. Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati.
  2. Masukkan 2 sudu teh minyak dalam loyang dan oleskan rata.
  3. Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi.
  4. Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C guna api atas dan bawah sampai kuning/garing (Yatie bakar selama 1 jam 15 minit, kalau nak garing lagi guna api atas dlm 5 minit terakhir).




Comments

  1. Sedapnya Sarah... Alhamdulillah akak baru lepas makan... tak lah meleleh air akak ehe :)

    ReplyDelete
  2. lama tak buat kuih tradisional...beli sekeping dua aje..teringin nak buat

    ReplyDelete
  3. sara...nak lah sepotong..dah lama tak makan kuih ni..nak buat mood kelaut...

    ReplyDelete
  4. salam kak..

    kuih ni memang sedap..layan ja makan..hihi..

    ReplyDelete
  5. sedapnya kak...fiza suka..makan dgn teh panas sedap ni....seksa kan kak kalau x de air ni....elektrik kalau x de x pa lg tp kalau air x de mmg menyiksa....=)

    ReplyDelete
  6. nampak sedap esp yang tepi2 tu nampak ranggup .. .suka.. suka...

    ReplyDelete
  7. sedapnyerrr... lama akak tak buat bingka pandan ni...

    ReplyDelete
  8. suka yg garing2 tu..alahai lma jgk x mkn bgka ni.

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…