Skip to main content

akhirnya......kek lumut kukus



assalamualaikum

salam sejahtera semua
alhamdulillah, hari2 kembali ceria bila langit kembali membiru,
 pokok2 menghijau  selepas disirami air hujan yg turun berturut-turut 2 hari
melenyapkan suasana jerebu  yg agak teruk melanda
alhamdulillah.... kesihatan jg elok. kat umah ni ank bungsuku Sarah yg batuk2 dan selsema sikit. tP Masih still nak g sekolah 
semoga semua nya kembali pulih...insya Allah berkat doa semua


Dah lama sangat pendam hasrat nak buat kek lumut ni
selalu tgk kat blog he hee tp biasa la kan
sering terlewat org dah muak makan kita baru nak try buat
Kebetulan masa ke rumah kawan lama (satu sekolah menengah)
kat Subang baru2 ni dihidang kek lumut.
Bila rasa uihhh sedaplah , rupanya sedap patut ramai try.
rasa lemak2 gitu kan.

Dan kebetulan lagi he he nampak kat blog Atie yg buat kek lumut berkrim dlm bekas kecik2. Nampak sgt menarik merajinkan diri Try buat akhirnya sb agak banyak bawa ke taska promo kat sana
alhamdulillah laku he hee tqqqq Atie , siap ada tempahan lagi
aminnnn rezeki
jom tgk resepi yg diolah oleh Atie di sini ye.
nanti update versi yg letak krim, utk order minggu dpn. Smlm lupa nak snap gambar 
terus bagi pada yg order.



KEK LUMUT

sumber :  Eyna Fiona
olahan : Atie

Bhn A

250gm marjerin @ butter
120gm gula caster

Bhn B
5 bji telor gred A

Bhn C 
1/2 cwn susu pekat
1/2 cwn sekaya pandan
1 sudu besar pewarna hijau apple
Setitik dua pewarna kuning lemon
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar paste pandan

Bhn D

210gm tepung gandum
35gm nestum (dikisar halus)
60gm horlick

Caranya:

  1. Pukul bahan A sampai kembang dan gebu.
  2. Masukkan telor sebiji demi sebiji dan pukul lagi hingga kembang
  3. Masukkan bahan C,D dan pukul sehingga adunan sebati
  4. Masukkan adunan ke dalam bekas yang sesuai
  5. Kukus selama 45 minit dgn api sederhana.





Comments

  1. salam mama sara...sedap nmpak kek lumut tu, tp Liza sampai skrg tak terbuat lg...hihihi

    ReplyDelete
  2. sedapni nuri.. akak datang sini macam2 kuih dan kek yang dihidangkan...

    ReplyDelete
  3. hmmmm....sedapnya.....tq kongsi resepinya.....

    ReplyDelete
  4. Cantik warna hijau lumut kek tu... emmm sedapnya :)

    ReplyDelete
  5. kalau dapat makan kek ni....yummmyyyy...

    ReplyDelete
  6. kek lumut mmg sedapppp...bau wangi lemak berkrim lagi

    ReplyDelete
  7. cantiknya kaler kek lumut..sya belum lagi kesampaian buat kek ni kak..masi lagi dalam waiting list..huhu..

    ReplyDelete
  8. ros dah try resepi a tie ni mmg sedap. alaaaaa teringat2 plak dgn kek lumut.

    ReplyDelete
  9. sedap kek lumut ni kan..yana dh pnh bt tp guna resepi kak dayang jack xde letak nestum.. nnt nk try yg ni jgk.. dh terasa kelemakan kek nii..hancuss diet ai hik3

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Kak Sara...nampak sedap pula kek lumut ni...Dlm banyak2 jenis kek, yang ala-ala tergolong dalam kategori kek lapis sarawaklah yang belum pernah saya cuba...Tapi versi ni telur ia pun 5 biji jeee..ada masa boleh juga cuba ni...

    Dan berkenaan swirl silicone mould tu saya jual RM40.00/pcs termasuk kos pos... boleh rujuk sini (http://syurie.blogspot.com/p/blog-page.html) Terima kasih

    ReplyDelete
  11. Tgk kaler kek pon dah tau sedap nih!....ada lg tak sura..hehe...

    ReplyDelete
  12. suka tgk kek yg kaler ijau ni..
    sejuk mata memandang..
    rasa kek lumut ni pun sedap...

    ReplyDelete
  13. alhamdulillah.. dah berjaya buat kek lumut tu.. akak pun dah lama simpan hajat nak mencuba.. tp selalu je tak menjadi sebab kat rumah memang takde stok horlick.. kalau nak buat memang kena beli horlich khas utk buat kek ni.. hehe.. insyaAllah.. ada rezeki nak juga mencubanya...

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

 assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kanwalaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hariKe Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni. Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu.Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah. wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semuaterima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya...semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heeeok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan.2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disiniolahan Mama Saranur (Sukatan digandakan)bahan-bahannya3 c…

semperit @biskut dahlia

 assalamualaikum
selamat berhari minggu semuahari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia inialhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request.nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kantuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lgalhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali.Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongkuini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye.tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnyaPutar but…