Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2013

BAGEDIL DAGING

assalamualaikum
alhamdulillah kembali bersua disini baru kembali dari kampung, emm apa cerita ye lama jg nak tgk blog ni, dan tak jalan blog kawan2 jg.
biasa la kan kalu cuti di kampung no intenet ni
Penghujung cuti ni masing2 buzy dgn anak2 la kan persiapkan segala keperluan
smlm pun sibuk dgn anak utk orientasi smk dan dinner akhir tahun staff2 taska auza, hari ni free dptlah wat entry he hee


sblm balik minggu lepas sempatlah buat bagedil daging ni. lama duk peram hasrat he heee suka makan tp baru pertama kali buat sendiri . suka makan bersama nasi emmm sedapppp ok jom layannn



Resepi dari blog ceriteraibu. tqqqq ye

Bahan-bahannya (20 biji) :
 4 biji kentang (saiz sederhana)  250 gram Daging cincang (aku guna sekeping jer, brand Ramly)  2 biji telur  1 labu bawang besar [potong dadu]  Secekak daun sup / daun kucai [potong kecik2]  1 sudu kecil serbuk lada sulah  1 sudu kecil serbuk lada hitam  Garam secukup rasa Minyak untuk menggoreng
Cara-caranya:
1) Kupas kentang dan potong dadu besar or potong bulat2…

mini RU x-smrp

assalamualaikum
nak update cerita awal disember baru2 ni Pertemuan semula dgn kawan2 satu sekolah menengah dulu he hee  form 1 sampai form 5 tp kita kat smrp ni sampai form 3 je pastu ke sekolah lain sampai form 6.siapa sangka kan setelah begitu lama terpisah masing2 membawa haluan tp 2013 ni kami berpeluang bertemu kembali, ada yg ingat ada yg lupa. ya la rupa ada yg tak sama dulu cute2 comey skrg he hee tgklah rupanya dah beranak-pinak ni, dulu slim skrg jumpa dah tembam, yg dulu tembam skrg turun slim pun ada,  dgn adanya fb dan wassap maka berpeluang bersua lg. walaupun taklah ramai tp cukup bermakna pertemuan kali ini.




pertemuan kami kali ni disertai majlis perkahwinan salah seorang rakan sebaya jg, tercicir sorang ni lambat kawen he hee apalgi siaplah dia kena nyakat habis-habisan.










lepas kenduri kami bertolak ke taiping pula Villa sentosa, kat situ berbbq sambil berbual panjang, maklumlah lama betul x jumpa ni
yg pasti pertemuan semula setelah sekian lama x jumpa
meninggalkan kenangan pali…

cekodok pisang

assalamualaikum
cekodok pisang tak asing lagi dimana sahaja kan digemari ramai, dari dahulu kini selamanya he hee  penyediaan mudah dan cepat jg. best makan panas2 tu petang atau pagi kat umah ni pantang ada je pisang
ni pisang awak namanya, memang kat kg mak tanam sbnya pisang ni tak dak pantang. mak bulih makan pisang ni


kita suka cekodok gini, bulat2 dan tak lembik berminyak. terasa pisangnya dan tepung. kalu pisang emas baunya wangi je dan kalu pisang awak pun sedappp.
my resepi cekodok pisang
bahan-bahan
8-10 biji pisang emas @ pisang awak -blender dgn 3/4 cawan air
gula 2 sudu besar garam secukup rasa 1st soda bicabonat 2 cawan tepung gandum
sebatikan dan goreng dlm minyak panas
siapppp



kek pisang mentega kacang

Assalamualaikum

sunyi sepi hari ni duk sorang2, anak2 semua bawa haluan he hee mcm kata abah, akhir-akhirnya tinggai mama ngan abah je berdua kakak dan si abang ikut SIL dari hari khamis lg sakan la tu berjalan , tgk wayang dgn cousin2 nya yg sekepala  si adik ni pun awalnya nak ikut tp pujuk2 gak dia x kasi ikut sek baik la hari jumaat tu ank sedara sorang lg mai umah kawan dgn dia.  kamceng gak ni ,tu yg sampai ikut ank sedara pi kenduri lak tinggai la mama ni tergolek terguling sorang2 hu huu last2 bosan benor wat kek ni ha haaa
kek pisang mentega kacang resepi  AMIE LITTLE KITCHEN lain dari kek pisang biasa sb rasa lemak mentega kacang tu esok blh bawa pi taska ,kat umah ni tak larat nak makan habis pun 
tqqqq Amie ye, sy cp kat sini pulak
Resepi : Kek Pisang Mentega Kacang Olahan : Amie's Little Kitchen
Bahan-bahan: 2.5 cawan tepung gandum (2 1/2 cawan) 400 gram pisang berangan - selepas dilecek lebih kurang 1 1/2 cawan 4 sudu makan mentega kacang halus 3/4 cawan gula perang 1 cawan minyak jagung  …

agar-agar merah+ agar2 susu

assalamualaikum
dah hampir setengah bulan disember kan, lip lap je masa berlalu skrg tgk semua sibuk mencari keperluan sekolah pulak . emmm pening gak ni si kakak comfirm la kena beli uniform baru , baju, kasut dan beg he hee nak masuk sekolah menengah dah pun.
adik melangkah ke tahun satu emmm bj sekolah betul2  tp yg lecehnya budak ni kecik , susah nak cari saiz badannya tu. dah try 2 semua gedobos belaka huwaaa minggu ni misi mencari uniform adiklah pula si abang seb baik takyah semua baju2 nya masih baru, thn sudah punya ada sepasang blm pakai. sbnya cuma 2 hari dalam seminggu
Pakai baju sekolah, 2 hari lg baju sukan dan jumaat pula baju melayu emmmm jimat sikit thn ni, yg pasti kasut dan beg je kena beli. Kasut hancuss he hee


oklah jom layan agar2 merah ni pula ye.
idea tercetus masa tgk agar-agar pandan rintik di blog syapex he hee menarik syapex punya gabungan hijau dan gula merah. projek  masa kat kampung ye. Dah biasa  selalu buat agar2 merah kegemaran ayahanda ni bila ada kat kg.  alang…

kek span krim

assalamualaikum
kek span berkrim yg sempat dibuat sblm blk kampung minggu lepas
utk adik bungsu yg peminat tegar kek2 krim ni
suka sgt dia kalu kek krim
buat khas utk dia he hee
tp kalu mak pula tak mau krim2 ni , wat sememeh piring katanya
wat 3 layer ,2 biru dan satu biasa putih
konon nak wat ombre blue tp masa terkejar-kejar ni malas la pulak.
jadi la kan asalkan berkrim sudah

cari resepi kek span Rahel
disini ye rahelblog
tqqqq Rahel 
snap gambar di malam hari he hhe sepotong je



Kek Span Vanila
Sumber:Buku Resepi/Chef Noraini Zakaria
Bahan:
120g gula kastor
10g ovalette
4 biji telur gred A
130g tepung kek}
1 sudu teh serbuk penaik}--(A) diayak
40g air
 60g minyak masak/mentega cair
1 sudu teh esen vanila
Cara membuat:
1.Griskan acuan kek bulat berukuran 8'' atau 9''.Lapis dg kertas 
serap minyak.
   Panaskan ketuhar pada suhu 180'C.
2.Satukan gula kastor.ovalette,telur & bahan (A) ke dalam 
mangkuk pengadun.Pukul dg
   kelajuan perlahan untuk sebatikannya.Tukar kelajuan tinggi & 
puk…

apam polka dot

ASSALAMUALAIKUM

lama x makan dan buat apam dot dot ni kot he hee ada setahun ingat2 lupa 


 apam pokkadot
resepi asal disini


Bahan2 :
3bj telur sejuk dr peti ais (asingkan putih & kuning telur) 274gram @ 2cawan stengah tepung gndum + 3sudu kecil baking powder (di ayak sekali) 200gram @ 1cawan gula halus 1 sudu kecil ovalette 150ml @ 3suku cawan susu segar/susu cair/santan (mana2 yg suka) 1sudu kecil esen vanila inti bluberry or ape2 je yg korang suke, aku suke oren :) pewarna
1. Pukul putih telur dgn kelajuan yg paling max smpai kembang/meringue/bertanduk 2. Masukkan kuning telur, gula, esen vanila & ovalette pukul smpai kembang lg. 3. Masukkan tepung yg telah di ayak dgn baking powder td sedikit demi sedikit berselang selikan dengan susu td, mixer pd kelajuan paling minimun masa ni. sebati semua, siap :) 4. Bahagikan adunan kepada beberapa mangkuk untuk diwarnakan dan masukkan dlm piping bag. Inti jem td pun sama.  5. Picit adunan ke dalam papercup yg telah dimsukkan ke dalam acuan …

chicken chops ayam madu

assalamualaikum
alhamdulillah.... esok genaplah seminggu .. terima kasih tak terhingga pada teman2 yg sampaikan al Fatihah dan salam takziah.
dgn banjir yg melanda pantai timur...hanya doa mampu dipanjatkan pada mereka2 yg ditimpa musibah.  info2 di wassap group kawan2 mcm2 ditunjukkan. ya Allah...meruntun hati dan jiwa memahami apa yg dirasai kerana suatu ketika dulu penah jg terjadi masa zaman kanak2  kat kg selalu jg air naik melimpah ke rumah ke separuh dinding... masa tu boleh bayangkan kalutnya nak selamatkan barang2 di bawah pastu air yg keruh lumpur takkala nak bersihkan ...penatnya masa tu jg lipan, ular kala jengking berkeliaran lah. memang lazimlah kan,,,,masih terbayang sebenarnya


 masih lg dalam mood cuti kan... cuti2 sekolah ni macam2 agenda semestinya tp kadang2 perancangan tak menjadi jg. kena redha sbgai hambaNya ,sb kita merancang Dia tentukan
dari sehari ke sehari nak menaip wat entry tp separuh jalan terhenti he hee malas + rajin tak ada idea jg apa yg nak ditulis. Menu ada jg t…

al fatihah

Al Fatihah khusus untuk abang iparku( arwah abang Ayub)yg telah kembali kerahmatullah semalam 4hb disember 2013 semoga Allah permudahkan segala urusan dan merahmati semua
Salam takziah utk kakakku dan anak2nya di Chini 3 pekan.
Amin

kenangan terakhir bersama arwah Abang Ayub ogos 2013