Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2013

sukan sktk 1 & pra sekolah

assalamualaikumahad lepas berlangsungnya acara sukan tahunan bagi tahun 2013 SKTK1. Sukan yg tertangguh, sepatutnya sebelum ramadhan dulu tp ditangguhkan apabila jerebu melanda.

wajah2 ceria tak sabar nakberaksi ni

persembahan dari PRASEKOLAH
paling happy bila dpt hadiahnya he hee

thn ni si kakak masuk pembarisan rumah biru pula, taknak pasukan beruniform lg. acara pula larian berganti 100m je.



acara penghujung sekali , tarik tali pasukan rumah biru dan rumah hijau. yeahhhhh rumah biru juara akhirnya

kek chiffon rose

 assalamualaikum
selamat berhari minggu.entry cepat dan pantas hari ni he hee baru lepas siapkan kek chiffon rose ni ..potong dan siap posink dan wat entry.ni lah namanya tak ada kejaaasebenarnya sorang2 duk umah dari semalm hu huu anak2 sorang pun tak ada. Si kakak ikut camping sekolahnya, si abang dan adik tidur kat kat umah SIL di Rawang nun. En asben pulak pagi2 td ke Trengganu huwaaaa so tinggal la sorang2tu yg nak hilangkan boring wat kek chiffon ni. ptg ni kakak dah balik blhlah makan2. Si kecik Sarah ni beriya-iya nak tido di rumah sil, byk kali tanya boleh ker tanpa mama ni. Bolehhhh katanyadia okey je tp mama yg tak keruan he heee
alhamdulillah sedappp lembut gebus kek ni cuma agak fail bab nak tanggalkan dari acuan tu. Terkopak sikit he hee atau tak sabau benor tak sempat sejukapapun still okey elok. boleh wat makan petang ni sorang2 cicah air kopi o. mai sapa nak temankan bolehhh

ok resepi kek chiffon pandan hasil olahan  hazila.blogspot.comtqqqqq ye. cuma kita tukar perisa p…

pavlova akhirnya

assalamualaikum
salam hari jumaat.alhamdulillah masih dpt peluang melihat keindahan dunia ini AminSyukur padaNya...
hari ni nak bercerita tentang desert sedap dan manis niPavlova lova gitu he heewalaupun dah lama tapi baru firstime nak menery ye.ok yg atas tu kecik2 comel airtangan Puan Izah Muffin Loveryg skrg makin sukses bisnes bakerynya.sangat2 sedappp woooo he heeok ceritanya bila dpt undangan open house rumah salah sorang parent anak2 taska ni. ada la menu pavlovatp rasanya agak kurang sikit sgt2 manis dan rasa lebih susu somy boss ni pun komplen la ha haa tetiba teringat kat Izah terus sms tanya alhamdulillah blh order. bila my boss rasa je palova izah bukan main suker tau. sedapppnya ,sekejap je anak2 nye kasi licin.yg seblm ni tak suka pun boleh jadi suka

bila dah rasa kita pulak jatuh cinta he hee tu yg buat sendiri pulak utk besday en asben baru2 ni ha haa bolehlah tp xleh talent kesedapan pavlova si izah.bolehlah kan nak makan2 sendiri he hee anak bujang pun suker maklumlah m…

agar-agar santan sirap rose

 assalamualaikum
kembali bersiaran....agak lemau malam ni tp gagahkan jg wat entryni la akibat makan rambutan he hee dah lain macam tekak nibadan suam2 gak.Harap2 janganlah demam ...ok jom tengok menu desert kali ni. Agar-agar santan versi merah.kan biasa makan yg gula merah atau pandan.bila letak kaler merah pun ok gak kan.

resepi dari Naz, TQQQQ ye Naz
http://ovenkecil.blogspot.com/2012/09/

AGAR-AGAR SANTAN SIRAP ROSEBY: Naz @ovenkecil.blogspot.com
Bahan-bahan :1 paket serbuk agar-agar 10 gm atau 11 gm1 liter air (4 cawan)200 gm gula pasir (lebih kurang 1 cawan)200-250 ml santan pekat (1 cawan) - (Naz guna santan kotak jer & boleh kurang kuantiti kalau nak dapatkan lapisan santan/atas y1 biji telur ayam - masukkan dalam santan dan kocak sikit dengan garfuSecubit garam1-2 sudu besar sirap rose ATAU beberapa titis pewarna pink dan perisa rose2 helai daun pandan - dibasuh dan disimpulkan

Cara-cara:Masak 1 liter air bersama gula dan serbuk agar-agar hingga gula larut.Kecilkan api dan masu…

Selamat hari lahir....eN suami tercinta

21 hb September....
 hari kelahiran suami tercinta En  Sulaiman Hj Mohd  Rashid

 Ya Allah, panjangkan lah umur suamiku, agar dapat kami bersama-sama mendidik Anugerah dari-Mu  & meniti usia tua bersama. Ya Allah, berikanlah nikmat kesihatan yang baik untuknya agar dia dapat mencari rezeki buat kami sekeluarga & melindungi kami sekeluarga.. 
Ya Allah,Kekalkanlah HATInya hanya buatku hingga ke Jannah & lindungilah suamiku daripada segala tipu muslihat dunia ni. Amin ~



kata-kata hikmah

sambutan hari MALAYSIA ke 50

talam keladi chef asma

assalamualaikum
Salam Satu MALAYSIASelamat hari Malaysia yg ke 50 buat semua rakyat Malaysia.Amin.....syukur diatas segala nikmatNya...

berkesempatan jg smlm menyambutnya di KLMO gombak.
hari ni layan kuih talam feberet ni talam pepel kalertalam keladi yg mabeless  , kali ni resepi ikut resepi yg dikongsikan oleh Cheff Asma. memang sedaplah.tqqqq Cheff Asma diatas perkongsiaan ini.cp dari blog ummizzkitchen. tqq Ummi




Kuih Talam Keladi
sumber: Yatie memeories sumber : ummi 
Bahan Lapisan Bawah : 2 Cawan tepung beras  3 Sudu besar tepung ubi 1 1/2 Sudu kecil garam 6 Sudu besar gula pasir  300 ml santan pekat 700 ml air


300 gm keladi - dibersihkan dan basuh dengan air garam untuk tidak hitam. Potong kiub dan kukus selama 5 minit - (kukus dulu, baru ditimbang).


Cara-cara : 1. Bancuh semua bahan A hingga rata dan sebati . 2. Tapis ke dalam periuk. Masak sehingga naik wap dan masukkan keladi yang di potong kiub tadi. 3. Kacau sebentar dan tuang ke dalam loyang 10" x 10" x 3" 4. Kukus…

cempedakk ooo cempedak

 assalamualaikum
yeahhhhhooo sukanya tgk anak2 thn 6 petang tadi sebaik semuanya selasai. he hee gembira , gembira jugak ye adik2 tp perjalanan hidupmu masih jauh di hadapan .
apapun kita tunggu dan lihat resultnya nanti okkkk.






esok dah pun jumaat, zassssss masa beredar.begitu pantas. nak menulis pun mcm suramm sikit he heee malas pun ada. itulah penyakit yg selalu menyerang
tp nampak gambar disini buah cempedak la pulak kan, ha mesti kenai idak.buah femes dan mabeless ni. emmm dpt mkan yg goreng time petang2 gini sedappppnya aii. kalu org goreng baunya menusuk hidung....wanginya sedapnyatp mahalnya kan si cempedak ni. sekilo berhinggit-hinggit.kalu sebiji ..pernah beli cempedak 18 hinggit sebiji.teringat zaman2 dulu masa zaman sekolah rendah, cempedak ni berlambak-lambak sampai x termakan. pokoknya memang banyak kat kampung ,bila musim buah jenuhlah duk pi angkut, dgn arwah toklong dulu sampai ktorg jemur kasi kering sb sayang nak buang. memang tak termakan dah...arwah tok2 dulu suka tan…

kuih koleh kacang

assalamualaikum
alhamdulillah.... bersua lagi ye di hari yg ceria
fisrt nak ucapkan GOOD LUCK buat anak2 tahun 6 hari ni yg akan menduduki UPSR bg tahun 2013.semoga semua anak2 tenang dan menjawab soalan2 dgn baik ye, INSYA ALLAH  ..gunakan segala yg dipelari selama ini dgn sebaik-baiknya yeTRY THE BESTTT okbuat kakak Firasya, Hidayah, Siti Mariammama sentiasa doakan kalian


malam isnin hari tu merajinkan diri membuat kuih koleh kacang ni. Firstime mencuba.itu pun selepas banyak kali tertangguh he heee beli tepung kacang hijau dan kelapa parut , selalu bila beli kelapa lain yg jadinyaResepi asal  DI SINI ye. boleh jenggahhasil perkongsian Ros Jintan Manis  tqqqqq ye.nanti cp resepinya kat sini

kemeriahan jamuan raya Taska Auza

alhamdulillah...ahad lepas Taska Auza buat jamuan raya , meriah sgttt. dari pagi kami bertukus lumus wat persiapan sampai ke senja baru dpt balik . walaupun minggu yg agak kelam kabut dek masalah bekalan air yg ada kejap tak ada hu huuTetamu juga tak putus2 dari jam 12 tengahari. walaupun petang hujan turun dgn lebatnya tp tetamu tetap singgah.mcm2 menu, satay, nasi impit kuah kacang, lemang, rendang ayam mee kari, laksa, nasi berlauk ,kuihmuih, kek2 ,buah2an dll ada antaranya jg di sponsor oleh parents.memang kenyanggg habisss

antara menu paling larissss sgt ni BBQ (kambing bakar) musroom sup dan garlic bread,sekejap je tau habissberatur panjang tetamu. sempat gak rasa sikit he hee

sessi bergambar ramai2 selepas tetamu dah reda he hee Dapat kumpul gini memang best kan...