Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2013

kursus di Pangkor

ASSALAMUALAIKUM

Sebelum berakhir June , cerita 2 Minggu lepas  berkesemptan join kursus seminar perundangan dan peraturan Taska yg dianjurkan oleh JKM dan Persatuan2 Taska Daerah Gombak.Seminar diadakan di Pulau Pangkor 2 hari 2 malam. Pesertanya pengusaha2 Taska , pengurus2  baik yg berdaftar dan tidak berdaftar, ada jg beberapa peserta yg baru nak melibatkan diri dgn Taska. Yg lama dan baru. Yg hantar wakil pengasuh pun ada.yg ikut boss pun ada he hee 

Jumaat jam 3 ptg bertolak dari Gombak ke jeti Lumut perjalanan 31/2 jam sampai jam 6.30 ptg terus naik ferry bergerak ke Pulau Pangkor. Dlm 1/2 jam sampai tempat penginapan yg disediakan.
uptown resort.
I nilah Puan SaLina selaku my boss @ pengusaha Taska Auza. Sgt2 baik dan sporting. ambil peluang posink gedik dgnnya he heee
Petang sabtu kami diberi pelepasan sekejap utk jalan2 cuci mata , dptlah dua jam utk round2 Pangkor ni. Naik van sorang 10 hinggit.singgah beberapa tempat je BBQ time, malam akhir kat sana. Sambil makan layan suara2 …

kuih sagu

assalamualaikum
Selamat berhari minggu.Penghujung  sudah bulan June 2 013 kan. Next July ambil alih pulak. Cepatnya masa berputar. Lagi beberapa hari lg sambut Ramadhan Al-Mubarak.Bulan yg dinanti, utk melipat gandakan amalan2 sbgai HambaNya.

kuih sagu ni lama sudah buat sebenarnya, dah habis pun ha haa tp terlupa nak wat entry, bila belek2 tadi nampak gambar ni terus upload kat sini. Salah satu kuih kegemaran jg tp jarang2 makan he hee kalu jumpa rajin beli . Rasanya yg ni kali 2 kot buat sendiri, dulu ada skali tp masa tu lum wat blog la kan. 



Tertarik bila nampak seorang rakan blog tayang dan bila tgk resepinya mcm ada kelainan sb ianya dikukus. Oppss tu yg nak try he hee tp ada kesilapan sikit, terajin merendam dulu sagu ni pulak
so jadinya bila kacau dlm kuali terlembiklah dan bila kukus nak potong memang lembikkk uwaaaaa apapun sb suka rasa .....dan alhamdulillah walau lembik rasanya sedap. Guna sudu mencedok gaul ngan kelapa, pastu simpan kat peti ais. Bila makan ohhh sedapp 


utk re…

kuih lapis lagi

assalamualaikum semua
Alhamdulillah...ptg tadi pandang ke KLCC he hee dah nampak jelas, Menara KL jg dibelakangnya jelas . Syukurlah kan , pagi tadi pun masa jalan ke Taska awan biru dan putih cantik je .
Semoga lepas kembali pulih sepenuhnya

ok masuk cerita gambar2 kat atas ni lak. Ahad kelmarin balik dari kenduri kawin anak sedara buatkan kuih lapis ni. Asben bawa utk makan2 sempena bacaan Yassin dan doa malam Nisfu Syaaban.

Masih resepi yg sama, sb dah hafal dlm otak he heelgpun bahan2 mudah dan senang penyediaannya. Sempatlah sejuk sblm ianya dibawa ke sana. Dpt potong makan2 sikit dan posink he hee biasa la kanresepi  sebelum ada di sini ye

ok sampai disini dulu ya, mau bikin kek pula. he hee

sekadar cerita

Assalamualaikum

apa khabar semua. Harap2 semua sehat ye, dgn keadaan jerubu teruk skrg ni sedia maklumlah kan. Batuk2 dan hidung bau asap je.
Cuma baik ikut saranan Kementrian Kesihatan, pakai mask bila keluar rumah dan minum air masak banyak2. Insyaallah....mari kita doakan sama2 supaya keaadan akan kembali pulih macam biasa.
Hari ni anak2 pun kembali ke sekolah dgn pakai mask.


jSaja nak enteprem gambar sendiri he heee jangan ada yg nak muntah lak ye
tak da keja namanya kan.  Sempat gak posink 
atas pelamin masa anak buah kawin baru ni he heee biasa la kan jeless tgk pelamin cantik2 ni dulu time kawin pelamin biasa je
kan.   Ni  hero bujang si Abang Is ,satu je gambar dia, pic kat tempat bermalam( rest house K.Pilah) pada malam kenduri. Dekatlah dgn dewan dan umah Sil.


Yg NI kakak Tisha, anak kedua mama. Susah sgt nak suruh dia bergambar skrg ni dan susah jg nak senyum. Karektor lain sikit
anak dara sorang ni. 


ni pulak anak dara bungsu yg terlebih suka enterprem he hee
selaku flower girl tp  m…

SELAMAT PENGANTIN BARU DR JUNITA SHARIZA & AMIRUL

SELAMAT SUDAH PERNIKAHAN DAN MAJLIS PERSANDINGAN PASANGAN anak saudara asben ,anak dara bungsu SIL, Dr Junita Shariza dan pasangan Amirul di Kula Pilah semalam. Alhamdulillah selesai akhirnya.Semoga bahagia ke akhir hayat hendaknya

majlis nikah dirumah ayahbonda pastu persandingan di dewan


Pelamin nan indah 2 flower girl yg tak reti duk diam ni





kek coklat kukus lapis cheese

assalamualaikum semua...
Terima kasih kerana sudi singgah disini ye
Makin terasa bahang Ramadhan bila nampak blog rakan2 promote biskut2 raya skrg ni. Tergugat melihatnya nak lg biskut2 moden ni cantik2 rupanya.

2 hari lepas berkesempatan buat kek lapis kukus coklat lapis cheese kat tengah2 ni, resepinya dah lama duk dlm senarai he hee resepi dari kak yatiememories.blogspot.com TQ k.yati diatas perkongsian resepi yg sedap ni.



Kek Lapis Kukus Cream Cheese

bahan-bahannya
250 gm cream cheese60 gm gula halus1 biji telur1 sudu besar air1 sudu besar tpng gandumCara-caraPukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.Biarkan sebentar.BAHAN B (KEK) cwn gula halus2 biji telur1 sk vanillasedikit garam1/2 cwn air panas didih1/2 cwn cwn susu segar/cair1/2 cwn minyak jagung/masak1 cwn tpng gandum*3 sudu besar sebuk koko*1 sudu kecil baking soda*1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)
Cara-caraPkl telur di…

bengkang ubi gula merah

 assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kanwalaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hariKe Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni. Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu.Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah. wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

selamat hari lahir to me & anniversary to mak ayah

Hari nii 12 june, tarihk bersejarah buat mak dan ayah saat2 sah bergelar suamiisteri .....hidup berumahtangga .Hari  ini genap 52 tahun sudahdan tarihk ini jg turut jadi bersejarah sb ianya jg tarihk kelahiran aku puteri ke 5  mereka heheee dpt la  kongsi kek sama2 kanmasa mak kawin umurnya baru 15 tahun dan ayah pula 21 tahuneeiii muda sangat kan.Perkahwinan yg di atur oleh org tua (atok) mereka.jodoh org dulu2 ,memang di aturalhamdulillah  kekal ke anak cucu2 dan cicit2.anak2 lapan org, cucu 23 dan cicit pula kini lapan org
mak seorang yg sangat2 sabar, dan pak pula seorg yg sgt2 garangmungkin itu sb berkekalan....Aminn




water world ICT Syah Alam

ASSALAMUALAIKUM
sessi menyejukkan badan, bersama anak2 dan ank2 SILkat water world ICT Shah Alam
 suker seharian main air sepuasnya sampai dah nk tutup baru pakat naik heeehe Kalau kumpul budak2 ni memang kecoh....mcm2 peragai anak dara sorang ni tak ada geng yg sebaya umur he heee so bila kakak2 abang2 main tempat tinggi kenalah main sorang2 je
layan diri, mama tukang snap dari jauh



Lepas tu sessi makan2 he hee lapo masing2. singgah makan duluadik dgn pilihannya nasi lemak ayam goreng dan air epal

bubur sum sum versi hijau pula

 assalamualaikum
selamat berhari minggu...mesti sibuk sb lusa dah nak buka sekolah ni kan. Mcm2 nak buat. Persediaan nanti isnin taklah kelam kabut

Bubur sum sum versi hijau pula, hari tu dah try wat putih suka pulak bujang sorang kat rumah ni, siap request lagi nak makan he heee bukan apa dia ni kalau kuihmuih jarang nak makanentah macamana boleh tertarik pulak dgn sum sum ni.yg pasti sedapp sb makan dgn gula melaka ni 

resepi guna yg sama kak ct di sini cuma bezanya kli ni letak pewarna hijaublend daun pandan tp kalernya kurang so tu yg letak kaler ni
ok jom layan