Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2013

kek buah kukus k.sheila

assalamualaikum
Bila tergoda tgk K.Sheila spice journey tayang kek buahnya terus terdetik nak buat jg he hee pastu nampak pula kat blog2 lain...makin lah keinginan tu membara.

walaupun bukanlah peminat tegar kek buah ni, anak2 pun kurangtp desakan ingin mencuba yg kuat akhirnya terbuat jg.Rasanya kalu raya, ataupun sebagai kek hantaran sesuai sgt kek ni kan. Lg pula kek ni tahan lama. Mengikut kata lg lama lg sedap lg lembap...
4 jam masa mengukus, sampai terlelaplah kejap he hee 
apapun memang hasilnya alhamdulillah menjadi dan sedapp

ESEPKEK BUAH KUKUS
sumber rujUkan : kak.sheila.spices journeyolahan : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan250g butter @ seketul butter ( disarankan high quality butter)350g gula pasir-sy letak 300 gm shj60ml air panas500g buah-buahan campuran 3 Biji telur gred A350g tepung gandum*1 sudu kecil cream of tartar*2 sudu kecil soda bicarbonat* 1 sudu kecil serbuk buah pala/netmug* -1 sudu besar susu pekat1 sudu besar sunquik1 sudu kecil esen vanila
Cara-caraMasak gu…

kastad coktail yg yummyy

assalamualaikum ..salam sejahtera
Dahpun penghujung May 2013, lepas ni June dah. emmm cepatnya masa ni kan.Nak puasa tak lama lg.

 sampai hajat nak buat dan makan puding coktail ni minggu lepas , admit hari tu macam2 pula nak makan he hee selera alhamdulillah okeyyy isshhh risau jugak ni karang tak berenti makan naik berkilo-kilo la kan.Pagi, tengahari, makan emmm malam pun makan nasi jgk ni. 
Asben pun bising makan-makan ktanya karang sakit susah he hee
Kisahnya Ahad lepaslah bila abang dan familynya call nak dtg rumah ptg tu, Saja melawat,sb masa duk wad hari tu abang kat kg uruskan ayah yg jg kat wad. apalagi terus teringat kalu buat coktail ok gak kan blh makan ramai2. lgpun penyediaan cepat kan. RVC pun masih ada.Desert camni Kalau tak ada org takut pula tak terabis, biasa la benda2 gini.setin buah2 coktail dah lama beli wat stok.so apalagi jom layan he hee
makan yg dah disejukkan, bestkan.akhirnya si kakak pun tersangkut dgn keenakan susu cair ni bersama buah2 he he

PUDING KASTAD BUAH…

rvc cup cake cream cheese

assalamualaikum

alhamdulillah ...ahad dpt lepas gian baking akhirnya sambil tu blh jgk layan tekak ni kan he hee bila kesihatan dan keadaan mengizinkan.
itu yg penting, nak lg cuti2 sekolah ni .
Dulu dah cuba versi kek tp kali ni nak rasa cupcake  pula.
Resepi pun lain. Kalau ikutkan google memang ramai rakan2 blogger dah buat. Resepi pun macam2 pesen kan.
Paling suka kalu cupcake yg resepinya guna minyak jagung
bukan tak suka butter @ planta tp lg mudah kerja kan.
very2 moist, sedappp

Sangat2 moist kek baldu merah ni, memang sedap.betul kata k.Azie the best ,easy and very moist.
Tak pastilah kalau resepi lain lg sedap sb sblm ni dah try buat kek rasanya mcmkering sikit. tp ini betul2 moist lah. Nak pasti kena cuba sendiri ye

suka tgk si abang dan kakak ni makan....kena pulak dg kelemakan cream cheese nya bertambahlah sedapnya.Sedap pun mama blh layan satu dua je he heeeresepi c/p dari blog k.Azie Kitchen ...TQQQQ k.Azie


The Best, Easy and Moist Red Velvet CakeOleh:Azie Kitchen

Bahan bahan:2 cawa…

talam ubi kayu yg sedappp

ASSALAMUALAIKUMBerakhir sudah cuti2 rehat selama 3 hari, hari ni tugas bermula macam biasa la kan. walau Anak2  masih bercuti......cuti sekolah 2 minggu.
Jalan raya pun lenggang dan sunyi je pagi tadi, kalau tak  jem jgak depan rumah ni.oklah suka gini he heee amannSabtu lepas ada beli 2 ketul ubi kayu, rasa nak makan bingka cam yg buat haritu . Tp bila siap parut siktlah pulak hasilnya
maka cari2 resepi lain terus teringat akan talam ubi kayu he heetak pernah lg buat sendiri. bagus gak kalu try ni kangodek2 resepi kat google...emmm banyak resepinya
cuma beza berat timbangnya. Sb ubi ni cuma ada 630 gm so pilih resepi Cheff Asma tp jumpa di blog k.Azie Kitchen. Kita cp ye resepinya semoga dipanjang-panjangkan pahalanya. Sangat2 sedap cukup rasa kelembutan ubinya.


Talam Ubi Kayu
sumber: Cheff Asma
sumber rujukan: K Azie Kithchen
Bahan-bahan bawah700 gm ubi kayu-siap diparut-tapis buang airnya
tinggal 630 gm100 ml santan pekat300 ml air250 gm gula- *sy guna 7 sudu besarpewarna kuning

campur semu…

kerang masak lemak kuning

assalamualaikum
Selamat bercuti persekolahan penggal kedua. Hoyeahhh cuti 2 minggu tu kan. Sukanyaaa...ada yg balik kampung ni sb cuti yg panjang. Bestnya kanapapun xtvt anak2 yg penting bermanfaat betul tak. Kami masih di sini minggu pertama cuti sb anak2(si kakak thn 6) tak dibenarkan cuti pun. Isnin sampai khamis ni sekolah mcm biasa sessi kelas tambahan. so nak balik kampung kena tunggu minggu kedua lah.Si abng pun buzy dgn program dia, emmm tinggal si adik kenalah ikut mama  g taska je.
ok masak2 pertama selepas sakit. Kerang ni bukanlah feberet mama mahupun asben anak2 lagilah tak makan. Tp terpaksa makan  jg. emmm  inilah satu2nya kategori seefood yg mama boleh telan. Memandangkan sudah terpaksa gagahkan jg. Masa kat spital makcik2 sebelah katil semua duk saran makan kerang dan hati lembu,hati ayam. emmm semua yg mama x suka ni ha haaaBila paras darah masa kena admit memang turun sgt2 down lebih teruk dari pengalaman2 masa preggy hu huu bayangkan setip satu jam adik2 jururawat tu…

cekodok pisang -breakfast sblm admit

assalamualaikum
SYUKUR kehadratNya yg Maha Esa diatas segala kurnianNya pada hambamu ini....Amin. Syukur masih diberi kesempatan utk terus menghirup udara di bumi Allah iniTerima kasih tak terhingga pada yg mendoakan..AlhamdulillahHari ni Jumaat dtg lg, kalu minggu lepas Jumaat ni aku masih terlantar di katil hospital tp Jumaat kali ni gembira rasanya dapat duduk dlm rumah atas katil sendiri pula AminnnItulah kan kadag2 sesuatu yg tak dijangka berlaku tanpa sempat kita berbuat apa2 pun. Itulah ketentuanNyayg hanya Dia Mengetahui....6 hari 5 malam, jangka masa yg lama buatku, setiap saat menghitung hari hu huu seblm ni kalaau admit cuma sehari semalam kat wad tu. Org yg penah melalui mungkin fahamlah perasaannya.Nak balik nak balikkkkk sampai2 merayu-rayu kat Doc Insyaallah ada masa nanti cerita detik2 itu ye. Hari ni cuti Wesak Day kan ..dptlah santai2 kat rumahselamat bercuti ye semuacEKODOK PISANG NI menu lama sebenarnya sebelum kena admit lg. Tp tak sempat nak tulis apa2 cuma letakk…

Ujian itu

“Dan sungguh Kami benar-benar akan menguji kamu dengan sedikit rasa takut, kelaparan, dan kekurangan harta, hilangnya jiwa, dan sedikitnya buah-buahan…(Surah al-Baqarah : 155) Berat beban yang ditanggung oleh jiwa ibarat sebuah lori yang sedang membawa muatan yang melebihi had yang dibenarkan, merangkak-rangkak mendaki bukit. Di jalan yang rata pula bisa dikalahkan oleh kenderaan yang lebih kecil  kelajuannya.  Bagaimana berat rasa yang ditanggung oleh jiwa bergantung kepada tahap kemampuan seseorang menyerapnya. Apabila seseorang itu gagal menyerap beban dijiwanya akibat ujian yang sedang ditimpakan ke atasnya, makan tekanan dijiwanya akan bertambah berat. Semakin lama beban yang ditanggung itu semakin bertambah sehingga jiwanya tidak mampu menanggung lagi bebanan yang ada. Derita sungguh menanggungnya, ibarat kata pepatah, berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikulnya. Mata-mata banyak sekali yang melihatnya. Ada yang simpati, ada yang kehairanan, malah ada juga yang tidak a…

BUBUR SUM SUM

ASSALAMUALAIKUM
Diantara rahmat Allah yang terbesar dikurniakan kepada hambaNya ialah dengan ditambahkan amalan-amalan seperti berpuasa pada siangnya dan mengerjakan sembahyang-sembahyang sunat disamping fardhunya yang tertentu dan banyak berzikir, bertasbih, berselawat, membaca al-Quran, beristighfar, mohon keampunan dan taubat dosa-dosanya yang lalu dan pada malamnya berjaga malam atau bangun tengah malam sembahyang sunat tahjud, sembahyang sunat tasbih, berzikir, beristighfar, bertasbih, berselawat, membaca al-Quran, berdoa dan sebagainya. 
Pada bulan Rejab inilah dilipat gandakan pahalanya, dilipat ganda keampunan dosa-dosanya dengan mudah mendapat keampunan dan taubat dari Allah, diangkat darjat keimanan oleh Allah didunia, dan diangkat darjat yang tinggi didalam syurga di akhirat. Sungguh beruntung sekali bagi hamba-hambaNya yang menggunakan kesempatan bulan rejab ini berlumba-lumba memperbanyakan amalan ibadat dalam hidupnya sungguh satu rahmat Allah yang terbesar yang dianugerah…

sebenarnya saya isteri dia

Malam tadi sempat layan drama ni, sambil santai2 atas katil sebelum mata terlelap.bestlah, mula2 episod pertama kedua tak faham juga  tp masuk kali ni best la pulakkhe heee agak kelakar ceritanya. Biasa la cerita drama melayu ni kan..tp ok la menarik setakat nak layan gitu2
musim cerita adaptasi dari Novel skrg ni.

Antara para pelakon yang menjayakan drama sebenarnya saya isteri dia ini adalah Tiz Zaqyah (Syaf), Izzue Islam (Firash / Chad), Qi Qushairi (Haqimy), Uqasha Senrose (Rania), Azlee Khairi (Raimy), Fezrul Khan (Farish), Mustapha Kamal (Datuk Fakhrul), Wilma (Datin Farizah), Marisa Yasmin (Aida) dan ramai lagi.
Jangan lupa saksikan Sebenarnya, Saya Isteri Dia setiap jumaat pukul 9 malam di slot zehra tv3.

cream puff kastad lazat

assalamualaikum
Salam Jumaat semua ..
.morninggggggggg dah breakfast you all he hee
tetiba datang kerajinan pula pagi2 ni
okeyy jangan banyak cerita jom kita layan je cream puff berkrim kastad ni ye ,bukan kali pertama tp berkali-kali jg cuma antara rajin nak posing atau tidak. Biasa la kan kalu rasa cantik sikit baru la blh tayang disini he heee
yg penting 2 anak sy sgt suka akan cream puff ni 


resepi cream puff  ni cilok dari blog Mamasya
 tqqqq
CREAM PUFFSumber ; Zaliana@Myr
oleh; Dapurmamasya 
bahan-bahannya
125 gm self raising flour @ tepung gandum + 2 sudu teh baking powder 
100 gm butter 
250 ml air 1/2 sudu teh gula 3 biji telur 
Cara-cara 
Cara-cara untuk puff 
1. Panaskan air,gula dan butter dalam periuk sampai mendidih. 
Masukkan tepung,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.- bila masuk tepung perlahankan api, guna api yg paling kecil,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk, nampak tepung tu dah jadi doh , terus padam api dan angkat. Sejukkan. 2.Pukul telur satu persatu ke dalam a…

buah melaka biru

assalamualaikum
bersua lagi ye,
alhamdulillah Syukur pada Nya

Semalam dikhabarkan berita  bapa saudaraku (abang mak) kat kampung telah kembali ke rahmatullah. Agak terkejut mulanyatp inilah ketentuanNya yg hidup pasti akan MatiDan dari kejauhan ini hanya mampu hadiahkan Al Fatihahsemoga arwah paklang ditempatkan dikalangan org2  yg soleh... AminMaklah org paling sedih rasanya sb paklang ni satu-satunya ahli keluarga terdekat dan rapat yg masih ada. Agak terkilan jg sb tak berkesempatan menziarahi  arwah yg terlantar sakit hampir 2 minggu akhir ini.Hakikatnya memang kehidupan kita cuma sementara dan tiba masanya semua kita akan kembali ke sana, alam yg kekal.
Lama tak letak entry masak2 disini kan, bukan tak masakpun tp cuma tak sempat nak snap gambar hu huu rutin masak agak tergendala dan slow sikit  sebelum pru 13, tp skrg ok dah selesai kan so boleh teruskan rutin seperti biasa. jom layan buah melaka ni pulak yekuih ni sgt2 digemari anak bujang sorang kat rumah ni. Bujang yg sgt memilih…