Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2013

motherhood expo 13 with Norahnani

 assalamualaikum
cerita ceriti basi dah ni he hee tp baru dpt wat entry.sempena motherhood expo di KLCC dptlah jumpa Norahnani dan anak2nya. Pusing2 jap KLCC.Walaupun masa yg singkat.


 dptlah cium baby Fiyya comel ni pastu makan KFC he hee suker tgk gelagat dua org budak ni mula2 malu2 kucing pastu sekejap dah mcm bestfriend he hee

lopes ubi kayu

 assalamualaikum
selamat malamsambil layan tv3 ,terhasilnya entry malam ni. Entry yg tak sabar nak tayang pada kenkawan he hee potong trip jg menu2 lain.
Pernah makan kuih lopes pulut sblm ni lgpun memang feberet sesgt terutama di bulan puasa. tp yg ni lopes ubi kayu festime merasa dan menerynya sendiri. Exicited jg, minggu ni asyik ubi kayu je kan. OK ni last punya dah habis pun 2 ketul ubi kayu dari kampung. Yeeees berjaya habiskan he heeelepas dah makan rebus cicah kelapa, ubi sira gula melaka, bengkang dan akhirnya lopes ni. walaupun plan nk buat talam ubi kayu tp bertukar ke lopes.resepi ambik di dapur CK tqqqqqq ye CKhttp://cendanakasih.blogspot.com/2013/02/lOK memang rasanya sedap, lg sedap makan sejuk2 resepi dari CK


Bahan-bahan
1 tongkol ubi kayu- disagat dan diperah airnya, air dimendap sekejap, kemudian ambil sagunya
1/2 cawan sagu mata ikan (direndam sekejap)
1/2 cawan santan
1 sb tepung kastat
secubit garam
air daun pandan
pewarna hijau

Bahan lain
Kelapa parut - digaul deng…

rendang pedas ayam kampung

assalamualaikum
Lapang je waktu jalan nak ke taska tadi, rupanya cuti sekolah he he patutlah kereta lalu lalang pun kurang.

Menu minggu lepas ,Rendang pedas ayam kampung my mum stail, memang feberet kami adik beradik. Kalu masak satu periuk licin punya. kami panggil rendang pedas serai sb banyak guna serai.cuma kali ni special sb ayam kampung.biasanya ayam kampung ni agak liat kan, petua nk lembutkkan  kalu boleh rebus dahulu dgn letakkan sepotong tebu yg telah  diketuk sedikit. Rebus sehingga airnya tinggal sedikit.
petua org2 lama.resepi macam biasa la kan memang tak sukat2, lazimnya bergantung pada ayam kalau banyak maka banyaklah bahannya.
bahan-bahan utamaSerai*kunyit hidup*cili padi hijau*halia*lengkuas*bawang merah*kerisiksantan pekatgaram dan bahan perasaasam kepinghirisan daun kunyit
cara-caranya
bahan-bahan bertanda * ditumbuk @ diblend kalu malasmasukkan dlm kuali semua bhn2 diatas bersama ayam yg telah dipotongreneh hingga pekat baru masukkan kerisik dan garam akhir tabur hirisa…

bengkang ubi kayu

assalamualaikum
salam hari jumaat yg cukup cerah.hari ni penghujung hari sekolah bagi penggal pertama kan, esok akan bermula cuti persekolahan selama satu minggu. Dari semalam anak2 kat taska duk cerita pasal cuti bersama agenda masing2. Riang gembira belaka.Insyaallah kami nak blk jg tp bukan awal2 ni sb ank di tahun 6 dah diatur jadual tuisyennya kat sekolah. Mungkin ke penghujung cuti baru balik. Takper ikut giliran, yg mana boleh balik dulu baliklah kan. Setiap hari tepon mak ayah tanya perkhabaran pun alhamdulillah duanya ok skrg ni. Gilir2 duk umah kakak2 disana.
 lama tak update menu2 yg dimasak kan, sebenarnya berderet jg yg menunggu tu. Pelan-pelan he heee bila keadaan kembali reda.ok bengkang ubi ni dah potong trip sb kuih feberet he heee tp jarang2 dpt makan hasil buatan sendiri. Kalu beli tu seketul dua adala..masa blk kg minggu lepas sempatlah cabut ubi ni kat depan rumahsayanglah pula terbiar gitu. Dpt 2,3 ketul besar2 memang patut jadikan bengkang sb tak terhabis makan re…

janji ALLAH itu pasti......

assalamualaikum 
bertemu kembali, hampir seminggu tanpa cerita  walaupun banyak cerita sebenarnya.Walaupun masih penat lg ni, mata ni rasa nak terpejam dah tp gagahkan jg.Sebanarnya baru balik dari kampung menziarah mak, alhamdulillah balik sini setelah mak agak selesa  dan sehat, berita mengejutkan kami hari rabu malam khamis  lepas mak kena langgar dek lori ayam. Terjerit dgrnya masa tu bagai nak pengsan. Terus capai apa yg sempat je sb nak tumpang kereta adik  ke hospital. Airmata ni jgn cakaplah kan memang laju je macam2 duk bayangkan macamna la keadaan mak. 
otw kakak tepon bgtau mak stabil tp kena admit lah.
sampai hospital Selama jam 2 pagi terus ke wad , mcmanapun nak jenguk mak sb nk pastikan keadaan mak sendiri. Guard pun benarkan bila bgtau kami jauh dari KL.

Dengar cerita mak, katanya nampak lori masih jauh, agaknya dlm samar hujan kot sb tu mak terus melintas. Dah tertulis segala kejadian akan berlaku, pastinya di atas kehendakNya.
Alhamdulillah syukur sgt2 ....semua membuatka…

buah salak

assalamualaikum
taraaaaaaaaa hari ni nak wat entry pasal buah salak ni salah satu buah feberet kami adik beradik dari dulu hingga kini. Anak kampung la katakan. Tp salak memang salak kampung, tak sama macam buah salak yg isinya tebal. 
Salak ni isinya agak nipis dan kalu cukup masaknya memang manis dan baunya ahhhhhhhh harum. Kalu tak cukup masaknya rasa kelat2 gitu.sedappp berbanding salak isi tebal yg mudah nak jumpa skrg ni. For me la org lain mungkin tak sama kan.Dari segi pokoknya memang sama. Cuma beza pada btk buah dan warna buahnya , buah  kat kg kita ni agak lonjong berbanding salak isi tebal bulat sikit kan. Kalernya jg lebih cerah.
Kulitnya tajam, hati2 kalu nak kopek buah ni, silap haribulan terhiris macam kena pisau ye. Memang kena berhati-hati.Dari segi khasiat kurang pasti  sb kebanyakan info khasiat salakutk mata.
di bawah ini adalah salak yg isinya tebal tu kan, cp kat google atau org panggil salak indon. Nampak kan perbezaannya.
lain dari salak kampung ni. 



jom makan onde-onde keledek

 assalamualaikum
salam di pagi sabtudah sarapan???? mestilah dah kan. sudah berapa ini he heeeok tak nak byk cerita sb jap gi nak bersiap utk makan kenduri umah org kawen. Syokkk ni tak tayh masak2 utk tengahari.Hari ni ank kawan lama asben nak nikah so kena lah pergi kan. Kat Subang nun.



ok onde-onde keledek ni feberet mama , ingat dulu masa sekolah men ada belajar masa pelajar an SRT. Sedappp sgt cuma yg ni guna keledek kuning tu yg kalernya kuningresepinya simple je
bahan-bahannya
keledektepung pulutgula kabung @ inti gula merahkelapa parut yg putihair utk merebus
cara-caranya
rebus dulu keledek hingga empuk kemudian lenyek-lenyekkanagak sejuk masukkan tepung pulut digaul sebatihingga boleh kepal2 gitupastu ambik sedikit lepekan dan letak inti gulabulatkan semuladlm periuk pastikan air dah mendidihbaru masukkan yg telah kita bulat-bulatkanbila nampak ianya timbul baru angkattapis dulu yedan gilekkan dlm kelapa parut yg telah diletakkan sedikit garamsiapppboleh makan ye

Untukmu Wanita.......

Untukmu Wanita
Memekarkan haruman setaman seri warnanya mampu memukau di batas halaman seperti matahari yang mampu menyinari dalam muram...
Seperti air yang mampu memadamkan api yang marak wajah penuh kelembutan ayu tenang memandang dalam senyuman...
Kelembutan jemari sentuhan bisa mendamaikan  tenang dalam pelukkan terhebat di mata semua dialah WANITA permata berharga.

Selamat hari WANITA buat semua ye....cp dari fb kiriman seorang rakan zaman persekolahan Mas ItahTQQQQ Mas

kek pisang gebu dan sedapp

assalamualaikum

hari yg sangat memenatkan jiwa dan perasaan tppppppp tetap nk update jg entry dan gambar2 tertunggak ni. Semakin hari semakin bertambah kebuzyan. 24 jam masih tak cukup rasanya hu huuu
Apapun syukur alhamdulillah masih ada kudrat utk terus melangkah. Selagi terdaya dan selagi diperlukan khidmat dan tenaga. 

Kek pisang gebus ni ank buah yg selalu suruh buat sb anak2nya memang suker sesangat. Ada sorang ank bujangnya hantu kek pisang he heee kalu ada seketul depan mata sekjap je dia duk ulang2 korek. Ibunya simpan dlm peti ais balik sekolah je kelaparan memang kek ni lah dia cari dulu. Bertuah kan anak sorang ni @ cucu pangkatnya he hee.



resepi cp dari blog  http://jintanmanis.com/kek/207-kekpisanggebutq very2 much sb share resepi sedap ni

kek pisang
bahan-bahannya
2 cwn tepung gandum1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat 
1 cawan gula
3 biji pisang yang telak dilenyek
1/2 cawan minyak masak
1 sudu kecil esen vanila
2 biji telur

caranya

1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan bak…

mari mewarna KFC

 assalamualaikum apa khabarsyukur alhamdulillah kita disni masih boleh menghirup udara segar, masih boleh menikmati makanan enak-enak belaka dan masih boleh tidur dgn lena di tilam yg empukberbanding dgn mereka2 yg dilanda musibah takkala ini
Ya Allah semoga apa yg berlaku kini akan segera pulih sperti sediakala...Amin. Hanya doa mampu dipanjatkan
berat mata memandang lagi berat bahu yg memikulsangat mudah berkata-kata tp nak melaksanakan apa yg dikata itu yg tak mudah.....sbnya hanya ramai yg tahu berkata-kata
seharusnya bersyukur sgt2 kerana disini kita masih boleh bergembira, meraikan apa sahajamacam anak2 kecil ini.
baru2 ni  staff KFC mengunjungi taska bersama  maskot Chickymenyanyi menari bersama anak2 kat taska ni. Ada yg suker dan ada jg yg menyorok menangis ketakutan he heebiasa la tu kan, kedatangan staff 2 KFC mengedarkan borang mari mewarna sebenarnyautk yg berminat.  Jom mewarna Bertempat di KFC Eons Setiawangsa. Bayaran RM10 ,dpt makan kfc jg.
Tengok tu meriah kan ramai yg tu…

bila dah remaja

aiseyyyyyy dah  remaja ank bujang sorang nitengokkk tu kan masa cuti nak keluar dgn kawan-kawan je dah. Dah pandai melaram jg, kalu dulu tak kisah baju apa kasut apa tp skrang aduhhhhh nak baju ada jenama pulak tu

sekrg awal tahun kat sekolah sibuk dgn latihan sukan pula, apalagi minggu lepas cari reket, bulu tangkis, minggu ni nk masuk games berpasukan pula, futsal hu huuu kopak mama 
kasut???? emmm nk al-ikhsan, sebaik tgh less

anak2 zaman sekarang........tak sama kita dulu,walaupun selalu duk cerita masa zaman mama abah jarang meminta dan tak pernah  meminta pun, apa yg diberi makayah itulah dipakai, tak juga berani merungut wlpun tak puashati...kan kan


itulah hakikat perubahan zaman dulu dan sekarang



20 perkara yg perlu kita jauhi

20 perkara yang patut dijauhi. 

Perkara tersebut adalah seperti 


1. Jangan sengaja lewatkan solat. Perbuatan ini tidak disukai Allah SWT. Kalau tertidur akan dimaafkan.
Rasulullah SAW bersabda maksudnya: "Yang membezakan (seorang itu mukmin) dan kufur serta syirik adalah meninggalkan solat". (Hadis Riwayat Muslim)
2.:Jangan masuk ke tandas atau bilik air tanpa memakai alas kaki (selipar). Takut kalau-kalau terbawa keluar najis, mengotori seluruh rumah kita.
Perlu biasakan memakai selipar atau terompak bila masuk ketandas atau bilik air untuk menjaga kebersihan kaki kita setelah mandi dan mengambil wuduk,  supaya najis tidak dibawa keluar bilik air.
3. Jangan makan dan minum dalam bekas yang pecah atau sumbing. Makruh kerana ia membahayakan. Dan jangan bernafas dalam minuman atau meniup kedalam minuman.

4.Jangan biarkan pinggan mangkuk yang telah digunakan tidak berbasuh. Makruh dan mewarisi kepapaan. Pastikan semua pingan mangkuk, periuk belanga, cawan dan bekas makanan dicuci seba…