Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2013

serimuka pulut jagung

Assalamualaikum Hari ni nak kongsi cerita tentang kuih serimuka pula ye. ada seri tak he he  Lama tak makan kuih yg seri2 ni buat lglah lama dah tak buat. Cuma bila cuti 3 hari lepas terjadilah serimuka ni. Terlebih rajin kununnn he he  Walahal makannya bukan ramai pun kita and en asben je layan. Anak2 memang tak sentuh pun nengoknya. Buat seloyang tinggal sepring je kat umah yg lain tu kasi jiran belakang sepiring dan jiran sebelah sepiring....alhamdulillah rezeki diorg dptlah merasa kan.
Sebenarnya teringin nak buat serimuka pandan tp lain pulak tukarnya ke jagung sb malas nak ambik daun pandan. Resepi macam biasa la kan skodeng di google cari2 yg rasa berkenan.

Hasilnya inilah Serimuka jagung yg sedap ni. Meh la rasa ..
resepi dari blog http://kurniaanmu.blogspot.com... asal resepi kak Rusnah Fotoages tqqq Arah dan kak rus

PULUT SERIMUKA JAGUNG
Bahan-bahannya 11/2 cawan pulut(guna 2 cawan) 11/2 cawan santan sederhana pekat sedikit garam
basuh , tos dan dikukus  dalam 1/2 jam
bahagian atas 2 biji …

Damai laut Beach Resort yg mendamaikan

Assalamualaikum entry tertunggak ye..nk jg mskkan disini sbgai kenangan manis. Percutian family di Damai Laut Lumut awal disember 2012 yg lalu. Sblm ni dah wat entry tp gambar2 di kolam renang disini  Inilah bilik penginapan, amat selesa. View ke pantai yg pasti sgt cantik. Yg pasti memang tak puas berada di sini..rasa nak pergi lagi..insyaallah andai ada rezeki
pemandangan dari bilik penginapan kami
menunggu utk chek-in ,,penat jg perjalanan ke sini dlm 3 jam tu. Walaupun agak jauh Dl ni tp bila jejak rasa puas melihat keindahannya


3 beranak ni sakan berendam...mama dan adik tgk je dari pantai si adik ni sibuk main pasir je suruh berendam takut he he





suka tgk kepulan awan yg sgt cantik...inilah betapa indahnya ciptaan ilahi xtvt paling digemari si abang ni....

Selm berangkat pose dulu sebagai kenangan....

sagu mata +gula merah + fresh milk

ASSALAMUALAIKUM
Selamat pagi semua, dah breakfast ker? bestnya cuti 3 hari ni kan. Mcm2 boleh buat tu. Bersntai-santai,,, Ada yg balik kampung dan ada yg jalan2. Kami ni, entahlah he he pagi2 lagi ni hantar kakak ke sekolah ada tuisyen, si abang pun ada kawad kat sekolah jugak. Emmm nampaknya kat umah je la mama ni. Ikutkan nak balik kg tgk pak tp bila abang yg duk Klang balik anak beranak nya seminggu ni jadi turn ktorg bulan febuari lak.  inilah perancangan kami adik beradik kena gilir-gilir balik kg sb nak pastikan sentiasa ada yg meramaikan kat kampung tu, maka taklah sunyi ayah mak nanti. Kalau dah semua balik sekaligus ada masanya tak sorang pun yg ada kesianlah pak mak sb keadaan skrg dah lain. kat Kg tu kalau tinggal makpak  je memang terasa sgt sunyinya...bilik2 semua kosong hu hu hu seram pun ada. Faham sgt mcmana setuasi mak dan pak tu. Dulu lainlah pak ada mcm2 xtvt dia ke kebun ke kolam ataupun keluar ke masjid dan mcm2 lg skrg dah tak blh kemana kalu tak ada yg bawa. Mak se…

nasi goreng telur mata je

Assalamualaikum
Sehari cuti sempena Maulidur Rasul duk rumah je malas nak kemana2, en asben pun tak ada..pagi2 hantar si kakak ke sekolah utk sambutan Maulidur , pastu  duk bereksperimen kat dapur he heeeeee sambil layan tv je sb kebanyakan rancangan sgt bagus semua berkisarkan Nabi Muhammad s.a.w. WHI jam 12 tghari pun .
Pagi breakfast nasi goreng je, walaupun sgt jarang sebenarnya. Isnin-jumaat lazimnya beli kuihmuih je takpun roti canai. Ni kat umah bolehlah layan nasi goreng kan kannn Yg ni special for mama ye sb tu ada hirisan tomato emmmm memang best my feberet tu. Resepi???? ala tak yah kot kan he he blogger2 semua lg terror bab masak2 ni kan. Malu la kita punya sgtlah simple sahaja....ok tghari menunya cuma daging masak kicap je. Kesukaan budak kecik Sarah makan dgn nasi putih siap bertambah dia tau.
oklah ye nanti sambung entry  eksperimen petang semalam he he kek coklat indulgent tungguuuuuuu 
Akhir marilah kita sama2 terus berselawat ke atas NABI JUNJUNGAN KITA NABI MUHAMMAD S.A.W…

selamat menyambut Maulidur Rasul

ASSALAMUALAIKUM

SALAM MAULIDUR RASUL  sempena menyambut kedatangan Maulidur Rasul bersama-samalah kita mmberi penghayatan erti sebenarnya. Maulidur Rasul adalah hari bersejarah ..12 Rabiul Awal tahun gajah keputeraan Nabi Muhammad S.A.W. Nabi  terakhir yg diutuskan. Setiap tahun umat islam diseluruh dunia akan mengingati keputeraan Nabi Muhammad s.a.w dgn mengadakan perarakan, ceramah dan sebagainya. Di masjid2 dan surau akan ada majlis tanda mengingati. 
Marilah kita bersama-sama berselawat ke atas Nabi MUHAMMAD S.A.W  nabi junjungan kita ini
Alhamdulillah syukur diatas segala kurnianNya


crepe biskut cremo

Assalamualaikum semua
Jumpa lg ye...alhamdulillah syukur diatas kesempatan ini
permulaan hari setelah 2 hari santai dirumah, ohhh bukanlah goyang kaki santai tp penuh jg xtvt di dapur tu kan. 2 hari lepas en asben pula ke utara so tinggal 4 beranaklah, sil pun ke PD . Sabtu ke sekolah kakak utk program DARI HATI KE HATI perjumpaan ibubapa dan guru2 yg mengajar thn 6 membicarakan cara terbaik utk memastikan anak2 thn 6 sukses 5A dlm IPSR 2013..sampai tengahari jg. Balik tu rilexlah xyah kejar2 masak nasi dan lauk sb asben tak ada kannnn . Anak2 goreng ayam je habis cerita. Dpt lelapkan mata sekejap he he Hari sabtu memang makan malam dah biasa anak2 ni apalagi murtabak , ayam uncle bob pastu jagung dan apam balik he he pasar malam mari ye. Mama x yah susah2lah jadi blh bersilat kat dapurlah menerai resepi2 yg duk salin tu. Hari tu beli whipping cream 1 liter cadang2 nak buat crepe la katakan . Makanya kenalah buat kan...sebelum ni dah try bluberry crepe sambutan kurenggg malam td nak wat c…

kek coklat kukus tanda ingatan pada Besday mak

Assalamualaikum
Semalam tarihk kelahiran mak. Hajjah Zariah Hj Hassan yg ke 67 tahun, hanya pelukcium anakmu dan ucapan dari kejauhan ini ..Selamat hari lahir ye mak.... diiringi  doa semoga mak sentiasa diberikan kesihatan yg baik
dan tabah menghadapi apa juga...sabar dlm menguruskan suami @ ayahanda.  Akak sayangggggg sangat2 pada mak, rinduuuuuuu sgt2 pada mak
mak adalah ibu yg terbaik, membesarkan kami 8 adikberadik dgn sempurna, tiada kata2 yg dpt diucapkan utk mengambarkan isihati di kala ini..
mak  I luv UUUUUUUUUU so much



Ingat lg masa zaman kanak2 sampailah msk form 4 memang tak blh renggang dgn mak. Tak boleh tido kalu mak tak ada he he ngalahkan anak bungsu lak kan tp itulah hakikat sebenar memang tak boleh...kemana pun pergi mesti balik dan ada mak baru aman he he kalu tidak memang mata merairlah....
Bila duk hostel dkt berbulan-bulan jg nak biasakan diri huh uu 

Sebiji kek yang tak seberapa ni sebagai tanda ingatan walaupun kita berjauhan...kan mak. Walaupun mak tak dptpun makan k…

cupcake coklat

"Dunia ini adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan adalah wanita solehah" <Hadis Riwayat Muslim>

ASSALAMUALAIKUM
Seperti dijanji hari ni tunjukan cupcake yg sempat dibaking utk besday girl bawa ke prasekolah. Dalam gundah gelana ni hasilnya agak kurang memuaskan,,,tp yg pentingnya besday girl dan kawan2nya gembira kan. Biasa la budak2 kan he he kakaknya ada bgtau masa tu dia nampak kawan2 prasekolah masa balik tu berlari-lari dgn riang gembiranya sambil tiap sorang bawa cc ni tunjuk pada ibubapa masing2 sukernya kannnn, 
resepi masih guna yg sama sebelum ni rasanya cukup dah biasa buat mlas nak ubah2 bahan2 dan cara. disini

 Taknak bunga2 tp nak letak huruf S sempena namanya bermula S,,,,ikutkan je lah ye 

Anak dara ni tgh menghiasi cupcakeya he he rajin dan bersemangat tu....



kaswi keladi kak Besah yg harum

Assalamualaikum semua
Hari ni nak kongsi  resepi yg pertamakali  cuba dan ohhhh sgt sedap he he itu je dpt dikatakan ye..nak tahu kealah cuba sendiri k. Bagi pengemar keladi ni memanglah suker kan.






 Paling suka baunya tu uowhhh sedapnya. Siapa yg nak try blh tgk disini ye
http://www.myresipi.com/top/detail/18566

cp resepi disini ye kak Besah utk rujukan akan dtg jg sesiapa yg berkenan. TQ very2 much..

Bahan-bahan 
1 cwn tepung gandum1 cwn tepung ubi1 cwn keladi lecek (stelah direbus)2 1/3 cwn santan3/4 cwn gula pasir1/2 sudu tehgaram1/2 suduteh AIR kapursedikit pewarna ungu jika sukasecawan kelapa parut + secubit garam utk salut Cara-caramula2 mesti panaskn pengukus dulu campur sebati semua bahan.  blend kejap..heheh.. sapu minyak pd loyang, pastu masukkan adunan ke dlmnye. kukus 25 - 30 minit atau hingga msk mengikut kebiasaan masing2..
bila dh msk, sejukkansejuk barulah dipotong & digolekkn dgn kelapa parut...


jumpa lg




kek merry ....kek besday simple Sarah

"tidak ada sesuatu musibah yg menimpa sesorang kecuali dgn izin ALLAH dan nescaya Dia akan memberi petunjuk kepada hatinya. Dan ALLAH maha mengetahui segala sesuatu" <at-Taghaabun:11>
Assalamualaikum mulakan hari anda dgn Senyuman manis, walaupun sebenarnya hati terguris cewahh he he Masa bersantai-santai ni baru  dpt wat entry kek merry sempena besday 2 buah hatiku minggu lepas. Kek merry je kan..jadilah ye tak. Ada ceritanya....
Sebenarnya memang masa besday tu mood betul2 tak ada ..malam sabtu lepas tu dpt call dari kg bgtau adik bungsuku teruk jatuh pitam, kakak no 3 tolong  hantar ke spital Selama ,sementara pak pula dlm kerisauan kat adik dan rumah pula tak ada sesiapa masa tu terus pening dan sesak nafas... .....kelamkabut sungguh.,cepat2 Mak  tepon adik yg duk Penang suh balik bw pak ke hospital tp tak sampai2 lg...bayangkanlah  kita yg jauh ni dikhabarkan begitu rasa bagai nak terbang je terus ke sana..tp apakan daya...memang tak dpt buat apa2 pun redha dan berdoa …