iklan

Wednesday, 11 December 2013

kek span krim


assalamualaikum

kek span berkrim yg sempat dibuat sblm blk kampung minggu lepas
utk adik bungsu yg peminat tegar kek2 krim ni
suka sgt dia kalu kek krim
buat khas utk dia he hee
tp kalu mak pula tak mau krim2 ni , wat sememeh piring katanya
wat 3 layer ,2 biru dan satu biasa putih
konon nak wat ombre blue tp masa terkejar-kejar ni malas la pulak.
jadi la kan asalkan berkrim sudah

cari resepi kek span Rahel
disini ye rahelblog
tqqqq Rahel 
snap gambar di malam hari he hhe sepotong je



Kek Span Vanila

Sumber:Buku Resepi/Chef Noraini Zakaria

Bahan:

120g gula kastor

10g ovalette

4 biji telur gred A

130g tepung kek}

1 sudu teh serbuk penaik}--(A) diayak

40g air

 60g minyak masak/mentega cair

1 sudu teh esen vanila

Cara membuat:

1.Griskan acuan kek bulat berukuran 8'' atau 9''.Lapis dg kertas 

serap minyak.

   Panaskan ketuhar pada suhu 180'C.

2.Satukan gula kastor.ovalette,telur & bahan (A) ke dalam 

mangkuk pengadun.Pukul dg

   kelajuan perlahan untuk sebatikannya.Tukar kelajuan tinggi & 

pukul lagi hingga kembang

   selama 5 minit.

3.Perlahankan kelajuan dan tuangkan air & esen vanila.Pukul lagi 

dengan kelajuan tinggi

   selama 5 minit hingga adunan ringan dan gebu.

4.Masukkan minyak atau mentega.Dikacau sebati.

5.Tuang adunan ke dalam acuan.Bakar selama 45 minit.

6.Setelah masak,terlangkupkan agar ia tidak mendap.

   Selepas 5 minit,terbalikkan semula dan lorek tepinya dengan 

pisau dan keluarkan kek.


   Biarkan ia sejuk.

8 comments:

  1. sukanya kalau sy jugak yg dapat.
    tunjuklah gambar keseluruhan kek....

    ReplyDelete
  2. Nak kidnap sepotong..boleh?hihi..

    ReplyDelete
  3. salam.sedapnyeee
    kalau free nnt singgahla ke blog noly ye
    www.nolyanna.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. sara...cer anto umah Uj sepotong heheh...

    ReplyDelete
  5. alaaa cantiknya kek span dier kita punya bantat sikit

    ReplyDelete
  6. Saya tak pernah lagi buat kek span...nak gak cuba satu hari nanti :)

    ReplyDelete
  7. salam mamasara... .. sedapnyer tengok kek tu.... yumyy2

    ReplyDelete

kata-kata manis