Skip to main content

kek span krim


assalamualaikum

kek span berkrim yg sempat dibuat sblm blk kampung minggu lepas
utk adik bungsu yg peminat tegar kek2 krim ni
suka sgt dia kalu kek krim
buat khas utk dia he hee
tp kalu mak pula tak mau krim2 ni , wat sememeh piring katanya
wat 3 layer ,2 biru dan satu biasa putih
konon nak wat ombre blue tp masa terkejar-kejar ni malas la pulak.
jadi la kan asalkan berkrim sudah

cari resepi kek span Rahel
disini ye rahelblog
tqqqq Rahel 
snap gambar di malam hari he hhe sepotong je



Kek Span Vanila

Sumber:Buku Resepi/Chef Noraini Zakaria

Bahan:

120g gula kastor

10g ovalette

4 biji telur gred A

130g tepung kek}

1 sudu teh serbuk penaik}--(A) diayak

40g air

 60g minyak masak/mentega cair

1 sudu teh esen vanila

Cara membuat:

1.Griskan acuan kek bulat berukuran 8'' atau 9''.Lapis dg kertas 

serap minyak.

   Panaskan ketuhar pada suhu 180'C.

2.Satukan gula kastor.ovalette,telur & bahan (A) ke dalam 

mangkuk pengadun.Pukul dg

   kelajuan perlahan untuk sebatikannya.Tukar kelajuan tinggi & 

pukul lagi hingga kembang

   selama 5 minit.

3.Perlahankan kelajuan dan tuangkan air & esen vanila.Pukul lagi 

dengan kelajuan tinggi

   selama 5 minit hingga adunan ringan dan gebu.

4.Masukkan minyak atau mentega.Dikacau sebati.

5.Tuang adunan ke dalam acuan.Bakar selama 45 minit.

6.Setelah masak,terlangkupkan agar ia tidak mendap.

   Selepas 5 minit,terbalikkan semula dan lorek tepinya dengan 

pisau dan keluarkan kek.


   Biarkan ia sejuk.

Comments

  1. sukanya kalau sy jugak yg dapat.
    tunjuklah gambar keseluruhan kek....

    ReplyDelete
  2. Nak kidnap sepotong..boleh?hihi..

    ReplyDelete
  3. salam.sedapnyeee
    kalau free nnt singgahla ke blog noly ye
    www.nolyanna.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. sara...cer anto umah Uj sepotong heheh...

    ReplyDelete
  5. alaaa cantiknya kek span dier kita punya bantat sikit

    ReplyDelete
  6. Saya tak pernah lagi buat kek span...nak gak cuba satu hari nanti :)

    ReplyDelete
  7. salam mamasara... .. sedapnyer tengok kek tu.... yumyy2

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…