Skip to main content

rombongan cik kiah ke Kelantan dan Trengganu

 assalamualaikum

entry khas jalan2 he hee al kisah rombongan cik kiah satu bas ke Negeri cik wan kembang Kelantan dan Trengganu kita.
Dah di pelawe oleh boss takkan nak tolak idaknye 
Firstime jalan2 naik bas (ikut rombongan) dulu masa sekolah ada le tp dah besau ni inilah kali pertamanye.
kami bertolak malam sampai pagi sebelum suboh. tempat pertama mestilah rantau panjang tempat pemes shopping tp lupa lak nak snap gambo sb excited sgt he hee pastu ke Pengkalan Kubur
shopping lagi. dah akhir sampai  hotel kat Kota Bharu rest
sblm jalan2 ke Pasar Siti Khadijah.
Masa form 5 dah kesini rombongan asrama masa tu, berbelas tahun sudah he eee. Rasanya masih sama cuma  jelas kelihatan kemajuan dan  pembangunan di Kelantan ni.
 tgk tu macam2 ada kat sini kan. dari yg kering ke basah.
Makan sup perut paling besttt, sedappp banget
nampak tak udang galah beso2 kat atas tu. emmm lalu snap gambor sb gerammm tgk udangnya yg beso. Sayur2 pun fresh belaka.


tak sahlah kalu tak ada batik kat Kelantan ni kan...iuhhhh cantik2 terpesona dan rambang mata sungguh.


hari kedua pagi seawal jam 7 kami gerk ke Trengganu pulak
berenti breakfas kat Pasir Putih pastu destinasi pertama singgah
tempat kopok lekor le dan Masjid Kristal ni.
Turun jap je utk snap gambar wat kenagan

pastu ke Pasar Kepayang Trengganu pulak
destinasi terakhir dah ni so turun shopping lagi
he hee macam2 ada jg kat sini. Batik trengganu pulak
dan tgk tu macam2 ada kat sini. serunding daging ayam, ikan


Rasa tak puas je jalan sini, he hee

Comments

  1. Amboi... bestnya dpt jenjalan ramai2... dpt soping pulak... ★

    ReplyDelete
  2. selamat bejalan....bersoping ...menjamu selera....geram tgk udang bersusun dlm talam...tp nk bli tak berani..kang pengsan plak nk bayonye!!

    ReplyDelete
  3. wah, bestnya kak..sya pun ikut rambang mata juga tengok..hihi..

    ReplyDelete
  4. Siri jelajah Pantai Timur ni..serang Klate n Ganu sekali hehe..
    Best 2in1..

    ReplyDelete
  5. wah.. bertambah meriah bila dapat pergi reramai kan.. ;)

    ReplyDelete
  6. of course tak puas kejap ngat tu.. akak punya destinasi pilihan untuk akak tahun dpan...
    memang seronok sesangat... tal sabar2....

    ReplyDelete
  7. bestnya jalan2 malaysia cuti sekolah..

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum sara...amboi2...Uj bru nak suruh bungkus sup perut satu...Dpt kirim baju kelawarselai ok gak kan...;)

    ReplyDelete
  9. As salam... salam kenalan.. Teringin gak nak ke sane bila tgk gambar2 nie. last gie pun 4 tahun yg lepas..

    ReplyDelete
  10. seronok nyer... teringin pulak nak gie smp ke kelantan pulak... biasa kita berjalan smp terengganu aje...

    ReplyDelete
  11. Udang tu..menggoda selera!!!

    Baca N3 ni, ummi terus terasa nak balik Ganu ni mama sara nur.

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…