Skip to main content

kek mable pelangi


 assalamualaikum

selamat berhari minggu....hari utk berkemas apa yg patut
pastu sambil2 tu masak2 he hee
dah lama tak buat kek warna warni gini
atau biasa panggil kek planta ni.
kalu kat kampung tu kompemm sgt2 laku kejap je habis.
ramai peminat kek ni.

boleh jugak makan2 petang kan, dgn air kopi o he hee
teringat kat kakak kat taiping tu kalu kek ni dia suka makan cicah air teh o.
ala tp kan kat umah ni petang sokmo cekodok je.
ok jom layan, karang nak buat kek lg utk raya haji pulak


kek pelangi

bahan-bahannya

1 cawan planta @ marjerin
1 cawan gula halus
4 biji telur
11/2 cawan tepung gandum
1 st baking powder
1st esen vanila

cara-caranya

pukul planta dan gula hingga kembang putih gebu
masukkan telur satu
persatu
masuk vanila dan akhir tepung
sebatikan
warna ikut suka ye
dan bakar 45 minit 170c

Comments

  1. lama gak tak buat kek marble gini...sesekali makan kek tanpa cream ni pun sedap gak... slamat hari raya aidil adha,,,,

    ReplyDelete
  2. Salam mama...walaupun simple kek ni tetap sedap dan cantik, Sesuai juga di hidangkan pada hari Raya Haji nanti. :)

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum...
    kak.. cantek kaler dia.. nani pun suka wat kek marble sbb kalerful.. :)
    kot2 lah pandai nanti.. nak try wat kek pelangi.. huhuhu.. kemain lain niat kan.. :)
    selamat hari raya qurban kak.. :)

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum sara cantik belangnya.....

    ReplyDelete
  5. nice! kek klasik yg ringkas je bahan-bahan dia.

    ReplyDelete
  6. salam kak..

    Nampak cantik la kek pelangi tu..warna warni..

    ReplyDelete
  7. cantik warna warninyer...kalau makan beramai2tu memang best sesangat...

    ReplyDelete
  8. salam aidiladha. rajin la akak ni buat kek, buat kuih. sy ni dah macam hilang arah dah...mana satu nak buat...

    ReplyDelete
  9. Salam Aidli Adha Mamasaranur...semoga happy selalu..
    sesekali pekena kek pelangi bersama secangkir kopi atau tea hangat memang nyaman sekali...nak jugak..

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

 assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kanwalaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hariKe Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni. Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu.Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah. wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semuaterima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya...semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heeeok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan.2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disiniolahan Mama Saranur (Sukatan digandakan)bahan-bahannya3 c…

semperit @biskut dahlia

 assalamualaikum
selamat berhari minggu semuahari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia inialhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request.nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kantuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lgalhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali.Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongkuini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye.tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnyaPutar but…