iklan

Sunday, 13 October 2013

kek mable pelangi


 assalamualaikum

selamat berhari minggu....hari utk berkemas apa yg patut
pastu sambil2 tu masak2 he hee
dah lama tak buat kek warna warni gini
atau biasa panggil kek planta ni.
kalu kat kampung tu kompemm sgt2 laku kejap je habis.
ramai peminat kek ni.

boleh jugak makan2 petang kan, dgn air kopi o he hee
teringat kat kakak kat taiping tu kalu kek ni dia suka makan cicah air teh o.
ala tp kan kat umah ni petang sokmo cekodok je.
ok jom layan, karang nak buat kek lg utk raya haji pulak


kek pelangi

bahan-bahannya

1 cawan planta @ marjerin
1 cawan gula halus
4 biji telur
11/2 cawan tepung gandum
1 st baking powder
1st esen vanila

cara-caranya

pukul planta dan gula hingga kembang putih gebu
masukkan telur satu
persatu
masuk vanila dan akhir tepung
sebatikan
warna ikut suka ye
dan bakar 45 minit 170c

9 comments:

  1. lama gak tak buat kek marble gini...sesekali makan kek tanpa cream ni pun sedap gak... slamat hari raya aidil adha,,,,

    ReplyDelete
  2. Salam mama...walaupun simple kek ni tetap sedap dan cantik, Sesuai juga di hidangkan pada hari Raya Haji nanti. :)

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum...
    kak.. cantek kaler dia.. nani pun suka wat kek marble sbb kalerful.. :)
    kot2 lah pandai nanti.. nak try wat kek pelangi.. huhuhu.. kemain lain niat kan.. :)
    selamat hari raya qurban kak.. :)

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum sara cantik belangnya.....

    ReplyDelete
  5. nice! kek klasik yg ringkas je bahan-bahan dia.

    ReplyDelete
  6. salam kak..

    Nampak cantik la kek pelangi tu..warna warni..

    ReplyDelete
  7. cantik warna warninyer...kalau makan beramai2tu memang best sesangat...

    ReplyDelete
  8. salam aidiladha. rajin la akak ni buat kek, buat kuih. sy ni dah macam hilang arah dah...mana satu nak buat...

    ReplyDelete
  9. Salam Aidli Adha Mamasaranur...semoga happy selalu..
    sesekali pekena kek pelangi bersama secangkir kopi atau tea hangat memang nyaman sekali...nak jugak..

    ReplyDelete

kata-kata manis