Saturday, October 26

daging masak merah ala thai


assalamualaikum

salam sejahtera buat semua teman-teman yg tak penah jemu utk berkunjung kesini
alhamdulillah....walaupun tidak bersua tp terasa akan kewujudan kalian dgn komen2 yg membina. Persahabatan di alam maya
lebih terasa seronoknya. sekadar luahan hati nak lagi bagiku yg memang tidak seramah org lain he hee 

okey memandangkan ada daging korban (rumah ni jarang ada stok daging he hee) so bolehlah masak menu daging kan.
kita lebih suka daging dari ikan2 dan ayam sebenarnya
daging ni makan tak rasa mual kalu ikan makan jg tp sikit2 memilih tau kena yg garing garing gitu dan suka ikan kecik2 je he hee kalu besau tu takut nak makan
macam2 ragam...mungkin sb kecik2 dulu mak  bg makan yg kecik2 je kot heeeehe




ok jom tengok resepi, dari blog Sajian Bonda. Ala thai punya
yg pasti sedappp tau. sb si kecik kat umah ni esoknya request lagi nak daging macam mama masak semalam ha haa suka la tu
makan daging

DAGING MASAK MERAK ALA THAI

Bahan-bahan:

1/2 kilo daging - dipotong nipis dan di rebus dengan pewarna merah

 caraku hiris nipis2 dan terus goreng sb daging segar lembut


1 biji bawang -dipotong bulat2
cili kering kisar 2 sudu besar 
3 biji bawang putih - diketuk
10 biji cili api - diketuk (terpulang kepada citarasa masing-masing, nak pedas tambah lagi, tak nak boleh kurangkan)
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
Daun limau purut - dikoyakkan
2 batang serai - dititik
Kacang panjang - dipotong memanjang (terpulang, nak letak boleh, tak nak pun tak mengapa)
Garam secukup rasa
Ajinomoto secukup rasa-x letak
Sedikit tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air untuk pekatkan kuah



Cara membuatnya:


Panaskan minyak. Goreng daging sebentar dan ketepikan. 
Tumiskan bawang putih hingga naik bau. 
Masukkan cili kering kisar.dan masak sehingga terbit minyak. 
Masukkan sos cili, sos tomato, dan sos tiram dan sedikit air diikuti dengan daun limau purut dan serai. Kacau rata. 
Kemudian masukkan garam, gula, dan ajinomoto Kacau sebentar, kemudian masukkan daging yang telah digoreng tadi bersama kacang panjang, bawang besar, dan cili padi. 
Masukkan air bancuhan tepung jagung dan kacau. 
Setelah kuah nampak pekat, boleh diangkat dan dihidangkan bersama nasi putih.


    9 comments:

    1. fuh...mmg sedap...teman pon selalu buat camni...ala-ala paprik kan....

      ReplyDelete
    2. Buat leleh air liur je ni....sdap..! Sy suka daging...x kira la msak apa pun kak...

      ReplyDelete
    3. nampak sedap dan menyelerakan...kena cuba ni..selalu dok pekena masak kicap ja

      ReplyDelete
    4. Assalamualaikum...sara..nmpk mennyelerakan....

      ReplyDelete
    5. em. bestnya tengok menu tu..berkeroncong perut lapar tengok daging tu kak..hihi.

      ReplyDelete
    6. Salam mama saranur..poberet anak2 k.atie ni :)

      ReplyDelete
    7. Sedapnya daging macam ni.. kalau makan oat kedai pun nani order yg ni gak. Anak2 nani suka segala jenis sambal.. makan mau bertambah2 tu kalau kena dengan lauknya.

      ReplyDelete
    8. This comment has been removed by the author.

      ReplyDelete
    9. balik hari tu pi bukitkayuhitam ada jual rencah masak merah ni. tak brani nak beli sbb kaler tu shocking gila hahaha

      ReplyDelete

    kata-kata manis,
    tqqq di atas komen2 anda. insyaallah akan sy kunjung balas

     Assalamualaikum selamat berpuasa ♥️ lamaa ciknur  tak buat bengkang ni. Kalau saje saje memang malas nak buat he hee nak makan. seketul dua...