Skip to main content

daging masak merah ala thai


assalamualaikum

salam sejahtera buat semua teman-teman yg tak penah jemu utk berkunjung kesini
alhamdulillah....walaupun tidak bersua tp terasa akan kewujudan kalian dgn komen2 yg membina. Persahabatan di alam maya
lebih terasa seronoknya. sekadar luahan hati nak lagi bagiku yg memang tidak seramah org lain he hee 

okey memandangkan ada daging korban (rumah ni jarang ada stok daging he hee) so bolehlah masak menu daging kan.
kita lebih suka daging dari ikan2 dan ayam sebenarnya
daging ni makan tak rasa mual kalu ikan makan jg tp sikit2 memilih tau kena yg garing garing gitu dan suka ikan kecik2 je he hee kalu besau tu takut nak makan
macam2 ragam...mungkin sb kecik2 dulu mak  bg makan yg kecik2 je kot heeeehe




ok jom tengok resepi, dari blog Sajian Bonda. Ala thai punya
yg pasti sedappp tau. sb si kecik kat umah ni esoknya request lagi nak daging macam mama masak semalam ha haa suka la tu
makan daging

DAGING MASAK MERAK ALA THAI

Bahan-bahan:

1/2 kilo daging - dipotong nipis dan di rebus dengan pewarna merah

 caraku hiris nipis2 dan terus goreng sb daging segar lembut


1 biji bawang -dipotong bulat2
cili kering kisar 2 sudu besar 
3 biji bawang putih - diketuk
10 biji cili api - diketuk (terpulang kepada citarasa masing-masing, nak pedas tambah lagi, tak nak boleh kurangkan)
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
Daun limau purut - dikoyakkan
2 batang serai - dititik
Kacang panjang - dipotong memanjang (terpulang, nak letak boleh, tak nak pun tak mengapa)
Garam secukup rasa
Ajinomoto secukup rasa-x letak
Sedikit tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air untuk pekatkan kuah



Cara membuatnya:


Panaskan minyak. Goreng daging sebentar dan ketepikan. 
Tumiskan bawang putih hingga naik bau. 
Masukkan cili kering kisar.dan masak sehingga terbit minyak. 
Masukkan sos cili, sos tomato, dan sos tiram dan sedikit air diikuti dengan daun limau purut dan serai. Kacau rata. 
Kemudian masukkan garam, gula, dan ajinomoto Kacau sebentar, kemudian masukkan daging yang telah digoreng tadi bersama kacang panjang, bawang besar, dan cili padi. 
Masukkan air bancuhan tepung jagung dan kacau. 
Setelah kuah nampak pekat, boleh diangkat dan dihidangkan bersama nasi putih.


    Comments

    1. fuh...mmg sedap...teman pon selalu buat camni...ala-ala paprik kan....

      ReplyDelete
    2. Buat leleh air liur je ni....sdap..! Sy suka daging...x kira la msak apa pun kak...

      ReplyDelete
    3. nampak sedap dan menyelerakan...kena cuba ni..selalu dok pekena masak kicap ja

      ReplyDelete
    4. Assalamualaikum...sara..nmpk mennyelerakan....

      ReplyDelete
    5. em. bestnya tengok menu tu..berkeroncong perut lapar tengok daging tu kak..hihi.

      ReplyDelete
    6. Salam mama saranur..poberet anak2 k.atie ni :)

      ReplyDelete
    7. Sedapnya daging macam ni.. kalau makan oat kedai pun nani order yg ni gak. Anak2 nani suka segala jenis sambal.. makan mau bertambah2 tu kalau kena dengan lauknya.

      ReplyDelete
    8. This comment has been removed by the author.

      ReplyDelete
    9. balik hari tu pi bukitkayuhitam ada jual rencah masak merah ni. tak brani nak beli sbb kaler tu shocking gila hahaha

      ReplyDelete

    Post a Comment

    kata-kata manis

    Popular posts from this blog

    bengkang ubi gula merah

    assalamualaikum 
    apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
    ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
    Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
    okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

    kuih lapis dwi warna

    assalamualaikum
    salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
    Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
    Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

     kuih lapis
    sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

    semperit @biskut dahlia

    assalamualaikum
    selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
    awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



    SEMPERIT
    sumber kak zu
    200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
    3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


    CARAnya Putar but…