iklan

Friday, 27 September 2013

pavlova akhirnya

assalamualaikum

salam hari jumaat.alhamdulillah masih dpt peluang melihat keindahan dunia ini Amin
Syukur padaNya...

hari ni nak bercerita tentang desert sedap dan manis ni
Pavlova lova gitu he hee
walaupun dah lama tapi baru firstime nak menery ye.
ok yg atas tu kecik2 comel airtangan Puan Izah Muffin Lover
yg skrg makin sukses bisnes bakerynya.
sangat2 sedappp woooo he hee
ok ceritanya bila dpt undangan open house rumah salah sorang parent anak2 taska ni. ada la menu pavlova
tp rasanya agak kurang sikit sgt2 manis dan rasa lebih susu so
my boss ni pun komplen la ha haa tetiba teringat kat Izah terus sms tanya alhamdulillah blh order. bila my boss rasa je palova izah bukan main suker tau. sedapppnya ,sekejap je anak2 nye kasi licin.
yg seblm ni tak suka pun boleh jadi suka


bila dah rasa kita pulak jatuh cinta he hee tu yg buat sendiri pulak utk besday en asben baru2 ni ha haa bolehlah tp xleh talent kesedapan pavlova si izah.
bolehlah kan nak makan2 sendiri he hee anak bujang pun suker maklumlah manissss kan


tqqq Izah ye akak cp resepi nya disini ye

MINI PAVLOVA
resepi: Kak 1

bahannya:

200gm telur putih (4biji)
160 gm gula kastor
1/4 sk cream of tartar
2 sk tepung jagung
200 gm whipping cream
buah-buahan segar- strawbery, blueberry, anggur, peach


caranya:

1. Panaskan oven pada suhu 120 C. Alaskan loyang dengan baking paper.
2. Pukul putih teur dm mangkuk yang bersih dan kering hingga putih telur berbuih.Masukkan gula, cream of tartar dan tepung jagung. Putar hingga kental, kembang dan bertanduk.
3. Masukkan adunan dalam piping bag dan picit ke dalam acuan berlubang. Ratakan menggunakan spatula. Angkat acuan perlahan-lahan. Jika tiada acuan lukis bulatan ke atas baking paper dan picit maringue ke dalamnya.
*saya picit je terus ke atas baking paper mengiku size yg diingini. cuma jarakkan antara pav kerana pav akan mengembang sedikit.*boleh tengok teknik memaip meringue di blog kak wan di link atas.
4. Bakar menringue selama sejam dan biarkan meringue sesudah masak selama 30 minit di dalam oven atau hingga sejuk. Permukaan meringue kelihatan retak dan kekuningan.
5. Letakkan whipping cream di atas meringue dan hiaskan dengan buah2an segar.





11 comments:

  1. aje nye ye kan kak nuri..dh cuba br tau sedap!

    ReplyDelete
  2. salam kak,

    comelnya mini pavlova tu..dah lama x buat pavlova..x boleh selalu makan sebab manis sangat.. :)

    ReplyDelete
  3. PAVLOVA MEMANG SEDAP GILER.....ADEEHHH

    ReplyDelete
  4. wah...comelnya pavlova...sedap tu...

    ReplyDelete
  5. cantik pavlova akak….pasni blh le buat lagi & lagiii

    ReplyDelete

kata-kata manis