Skip to main content

kuih koleh kacang


assalamualaikum

alhamdulillah.... bersua lagi ye di hari yg ceria

fisrt nak ucapkan GOOD LUCK buat anak2 tahun 6 hari ni yg akan menduduki UPSR bg tahun 2013.
semoga semua anak2 tenang dan menjawab soalan2 dgn baik ye, INSYA ALLAH  ..gunakan segala yg dipelari selama ini dgn sebaik-baiknya ye
TRY THE BESTTT ok
buat kakak Firasya, Hidayah, Siti Mariam
mama sentiasa doakan kalian



malam isnin hari tu merajinkan diri membuat kuih koleh kacang ni. Firstime mencuba.
itu pun selepas banyak kali tertangguh he heee beli tepung kacang hijau dan kelapa parut , selalu bila beli kelapa lain yg jadinya
Resepi asal  DI SINI ye. boleh jenggah
hasil perkongsian Ros Jintan Manis  
tqqqqq ye.
nanti cp resepinya kat sini

Comments

  1. sedapnya kak...sy slalu bli ni time bulan pose...

    ReplyDelete
  2. suka kuih ni. lama jugak tak buat sendiri. sib baik baru mkn kat open house aritu...tak de la kempunan sgt...

    ReplyDelete
  3. salam nuri..kak zu jalan jalan singgah sini

    ReplyDelete
  4. Sedapnya koleh kacang.... nak seloyang...!!

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum..... dah upsr yer... good luck gak utk anak 2 semua....
    Nani suka koleh kacang... dulu kalau time pegnen... selalu nani singgah pasar malam kat air itam kat area umah nani beli kuih ni... suka ngan taste dia... sedap...kan..... pandai akak wat...

    ReplyDelete
  6. mala cukup suka kuih ni .. nak buat tu tak la sbb kita sorang saja yg makan. nak beli pun dah payah nak cari.

    ReplyDelete
  7. sgt suka kuih kole kacang ni..cuma tak reti nak buat je..

    ReplyDelete
  8. feberet akak ni nuri... biasa bln puasa wajib buat. tp thn ni tak sempat nak buat sbb tiba2 je sibuk ngan mcm2 hal yg terjadi..

    ReplyDelete
  9. salam kak..

    em, sedapnya kole kacang..

    ReplyDelete
  10. wah..sedappnya kak.. nak cuba ni..belum pernah makan...:)

    ReplyDelete
  11. kegemaran mertua akak... akak kurangler sikit...

    ReplyDelete
  12. aduhai...sedapnyer..suka beli kat pasar malam, tp tak pernah nk cuba buat sbb malas nk buat tahi minyak tu.. kalo dulu selalu balik melaka, boleh la beli tahi minyak kat pasar, ni setahun sekali pun payah nk balik melaka :)

    ReplyDelete
  13. ooo maaakkkk.... saya hantu koleh
    kacang! Boleh habis setengah loyang mengadap sorfang2 tau!

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…