Skip to main content

snow cheese cake



assalamualaikum semua

entry kek hari ni ye. Snow cheese cake ni dah lama berangan nak buat. Bila asyik tgk ditayangkan kat blogger2 femes.
memang terliur tengok kan. kek yg penuh dgn rasa lemak2 chese.
kek spannya pun lembut je. 


alhamdulillah akhirnya terlaksana juga he hee
tp taklah secantik blogger2 femes.




resepi cp dari blog kak noor http://nooriahnaim.blogspot.com/

TQQQQ kak Noor


Kek Cheese Bersalji


Resepi : Sherry mz@MyR


  • 6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
  • 100 gram gula halus
  • 100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga) - akak guna shelf raising flour
  • 60 gram tepung jagung (maizena)
  • 50 gram air sejuk (dr peti ais)
  • 1 sudu teh baking powder- tak letak
  • 2 sudu makan ovelet
  • 75 gram mentega (dicairkan)
  • UNTUK KRIM
  • 1 kotak cream cheese philadelphia
  • 1/2 tin susu pekat manis- akak letak 1 cwn (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2.
  • UTK TOPPING
  • 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)
Cara-cara:

1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.

2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.


3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.


4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.


6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.


7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.



Comments

  1. Sedap kan kak...:-) anak2 sy suka...kek ni...

    ReplyDelete
  2. untungnya org yg pandai buat kek.terliur tengok

    ReplyDelete
  3. beberapa hari ni mood nak mkn snow cheese cake je tapi belum kesampaian,bila Nampak kat sini terus semangat berkobar2 nak mengkek gak...alahai...sedap tu..

    ReplyDelete
  4. aduhai sedapnya nampak kek ni.......

    ReplyDelete
  5. wah...sedapppnya lah KAk..sllu sy beli kt kedai je...:)

    ReplyDelete
  6. Aslmkum Mamasaranur

    mmg sedap snow cheese cake....rasa nak buat lagi...

    ReplyDelete
  7. salam...sedapnyer,,mai la sepotong

    ReplyDelete
  8. salam kak..

    ni kek favourite sya ni kak..em, x penah jemu makan kek ni..ada lagi x? hehe..

    ReplyDelete
  9. Mmg berbaloi..tak cjkup sepotong

    ReplyDelete
  10. Salam Saranur...Salam Syawal..yong nak tanye..dulu sekolah Raja Perempuan Kelsom, Kuale Kangsor ke? Nama dan wajah besa..lgpun Saranur letak 74 ..umor sebaya dgn yong ni..hee..kalo salah mintak maaf yer..

    ReplyDelete
  11. Assalam Mamasara nur..kita nak 2 potong ek!!! simple2 deco..tetap chomei gak!

    ReplyDelete
  12. dpt gak mkn kek ni masa gi rumah kazen ida... sedap plak yg org buat.. masa buat sendiri aritu rasa cam muak rasa susu sgt.. hehe..

    ReplyDelete
  13. sedap kek ni. balik penang adik ipar buat 2 kali. tak leh makan selalu. jenoh nak jogging :-)

    ReplyDelete
  14. adeh.... sedapnya kek tu... terlioq tengok ni...hhee

    ReplyDelete
  15. Mula mula tu OKje ingat nasi briyani ke... hehe
    Kira terer le tu SN lepas ni boleh buat lagi yeh!

    ReplyDelete
  16. Mula mula tu OKje ingat nasi briyani ke... hehe
    Kira terer le tu SN lepas ni boleh buat lagi yeh!

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…