iklan

Tuesday, 30 July 2013

tart nenas bunga



 al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.

ASSALAMUALAIKUM

mesti buzy belaka kan skrg ni ibu2 mak2 dan kakak2 semua.
buzy prepare utk hari raya, nak wat biskut cari baju dan macam2 ye tak.
emm tgk fb kebanyakan update status shopping raya je.
wah bestnya kan.
kita je blm lg asyik ngadap biskut2 ni. Ahad lepas dpt join program PU3 buat bubur lambuk dan bawa anak2 yatim shopping.
pastu berbuka puasa ramai2 dan akhir dpt main bunga api dgn budak2 he heee tumpang sekaki jap. Insyaallah minggu ni baru dpt shopping utk sendiri lak ye
harap2lah.

alhamdulillah thn ni ramai pulak yg berkenan dgn tart bunga ni.
resepi kali ni ikut kak Nor Secubit Garam



Tart Nenas

250gm butter
2 sudu besar gula castor
2 sudu besar minyak sapi (k.nor guna windmill geeblend)
1 bj kuning telur
1 sudu besar tepung kastard1/2 cawan tepung jagung
secubit garam
3 1/4 cawan tepung gandum ~ utk tart gulung
(3 3/4 cawan tepung gandum ~ utk tart bunga)
* kalau nak buat tart bunga kena tambahkan lagi tepung sedikit demi sedikit sehingga adunan boleh dicanai dan tidak terlalu lembik.. jgn terlalu banyak ya 

17 comments:

  1. assalamualaikum kak nuri..
    wow.. dalam dok bizi pun dah siap sebalang kuih raya.. nani belum ada sebijik pun ni.. wahahhaha

    ReplyDelete
  2. Tahun lepas pun akak buat tart bunga kelopak ni mama sara...

    Berseri balang sara akak tengok :D

    ReplyDelete
  3. Sy x rajin kak buatnya....huhuhu...buat kukis yg mudah2 je thun ni...

    ReplyDelete
  4. kuih tat sy penah buat sekali jek...selebihnya tiap2 taun order kat kakak jek...rajin akak ye.

    ReplyDelete
  5. Cantik tart ni.cik tak pernah buat kuih tart..tiap tahun beli je

    ReplyDelete
  6. Salam Mamasaranur

    comei tak bunga itu...thn ni tak buat nenas sbb nenas mahal sgt di sini. thn lepas kirim pd kwn inti dah siap.

    ReplyDelete
  7. Tat nenas yang cantek....suka sangat...

    ReplyDelete
  8. suka makan, tak rajin buat...
    huhuhuuu...

    ReplyDelete
  9. cantiknya tat bunga....
    kite x reti sgt wat tat...selalunya wat tat gulung x berapa menjadi

    re: thn ni x buat jual
    utk mkn sendiri je kak...
    konplek madu biasanya kite jual 40 biji RM15

    ReplyDelete
  10. cantik gak tart nenas bunganikan.. akak suka jer makan nak buat tak jugaler...

    ReplyDelete
  11. Teruja tengok tart bunga... sana sini tayang tak bunga, macam teringin pulak nak buat!

    ReplyDelete
  12. rajinnyer nuri buat tart.. akak paling suka tart.. tp paling malas nak membuatnya.. takde mood plak tahun ni nak buat kukis raya.. ni lagi la pulak.. en. abg accident isnin baru ni.. patah 3 tulang rusuk.. lagilah takde mood nak buat apa.. dugaan akak utk tahun ni.. dugaan tahun lepas dah selesai.. sabar jelah kan..

    ReplyDelete
  13. Saya typical masih setia dengan tart gulung.

    ReplyDelete
  14. Suka mkn tart...lom wat lagi..

    ReplyDelete
  15. comeynye tart nenas akak :-)

    ReplyDelete
  16. Canteek biskut tart ni.... Tentu sedap...

    ReplyDelete

kata-kata manis