Skip to main content

tart nenas bunga



 al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.

ASSALAMUALAIKUM

mesti buzy belaka kan skrg ni ibu2 mak2 dan kakak2 semua.
buzy prepare utk hari raya, nak wat biskut cari baju dan macam2 ye tak.
emm tgk fb kebanyakan update status shopping raya je.
wah bestnya kan.
kita je blm lg asyik ngadap biskut2 ni. Ahad lepas dpt join program PU3 buat bubur lambuk dan bawa anak2 yatim shopping.
pastu berbuka puasa ramai2 dan akhir dpt main bunga api dgn budak2 he heee tumpang sekaki jap. Insyaallah minggu ni baru dpt shopping utk sendiri lak ye
harap2lah.

alhamdulillah thn ni ramai pulak yg berkenan dgn tart bunga ni.
resepi kali ni ikut kak Nor Secubit Garam



Tart Nenas

250gm butter
2 sudu besar gula castor
2 sudu besar minyak sapi (k.nor guna windmill geeblend)
1 bj kuning telur
1 sudu besar tepung kastard1/2 cawan tepung jagung
secubit garam
3 1/4 cawan tepung gandum ~ utk tart gulung
(3 3/4 cawan tepung gandum ~ utk tart bunga)
* kalau nak buat tart bunga kena tambahkan lagi tepung sedikit demi sedikit sehingga adunan boleh dicanai dan tidak terlalu lembik.. jgn terlalu banyak ya 

Comments

  1. assalamualaikum kak nuri..
    wow.. dalam dok bizi pun dah siap sebalang kuih raya.. nani belum ada sebijik pun ni.. wahahhaha

    ReplyDelete
  2. Tahun lepas pun akak buat tart bunga kelopak ni mama sara...

    Berseri balang sara akak tengok :D

    ReplyDelete
  3. Sy x rajin kak buatnya....huhuhu...buat kukis yg mudah2 je thun ni...

    ReplyDelete
  4. kuih tat sy penah buat sekali jek...selebihnya tiap2 taun order kat kakak jek...rajin akak ye.

    ReplyDelete
  5. Cantik tart ni.cik tak pernah buat kuih tart..tiap tahun beli je

    ReplyDelete
  6. Salam Mamasaranur

    comei tak bunga itu...thn ni tak buat nenas sbb nenas mahal sgt di sini. thn lepas kirim pd kwn inti dah siap.

    ReplyDelete
  7. Tat nenas yang cantek....suka sangat...

    ReplyDelete
  8. suka makan, tak rajin buat...
    huhuhuuu...

    ReplyDelete
  9. cantiknya tat bunga....
    kite x reti sgt wat tat...selalunya wat tat gulung x berapa menjadi

    re: thn ni x buat jual
    utk mkn sendiri je kak...
    konplek madu biasanya kite jual 40 biji RM15

    ReplyDelete
  10. cantik gak tart nenas bunganikan.. akak suka jer makan nak buat tak jugaler...

    ReplyDelete
  11. Teruja tengok tart bunga... sana sini tayang tak bunga, macam teringin pulak nak buat!

    ReplyDelete
  12. rajinnyer nuri buat tart.. akak paling suka tart.. tp paling malas nak membuatnya.. takde mood plak tahun ni nak buat kukis raya.. ni lagi la pulak.. en. abg accident isnin baru ni.. patah 3 tulang rusuk.. lagilah takde mood nak buat apa.. dugaan akak utk tahun ni.. dugaan tahun lepas dah selesai.. sabar jelah kan..

    ReplyDelete
  13. Saya typical masih setia dengan tart gulung.

    ReplyDelete
  14. Suka mkn tart...lom wat lagi..

    ReplyDelete
  15. comeynye tart nenas akak :-)

    ReplyDelete
  16. Canteek biskut tart ni.... Tentu sedap...

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…