Skip to main content

puding karemel tanpa telur

 Firman Allah ( Ayat Al-Baqarah ayat 183 dan 185 )

"Wahai orang-orang beriman!! Kamu diwajibkan berpuasa sebagimana yang diwajibkan ke atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertakwa".


Assalamualaikum

alhamdulillah...seminggu sudah kita menjalani ibadah berpuasa bulan Ramadhan tahun ini.
Syukur padaNya kerana masih diberi kesempatan


Puding karemel tanpa telur ni sempat buat smlm masa lepas sahur, dah lama teringin nak buat. Baru ada kesempatan, menu2 lain masak jg tp bab nak posing tu kadang2 terabai ,malas pun ada. dah siap hidang kat meja tau je lah he hee
Bila ptg tu masa lg pantas mcm2 nak buat memang tak sempatlah nk bergambar lg.
Resepi skodeng dari Lina pg jom intai2 disini ye. TQQQ Lina


RESEPI PUDING KARAMEL TANPA TELUR
Sumber: Lina pg

Bahan-Bahan A (Gula Hangus)

  • 2 sudu besar gula pasir
Bahan-Bahan B (Puding)
  • 1 paket agar-agar serbuk 10g
  • 4 cawan air
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 tin susu cair 
  • 3sb  tepung kastard
  • 1 sk esen vanilla
  • Cara-cara

  • Memula buat gula hangus seperti biasa.Taburkan gula ke dalam loyang, guna api kecil masak hingga gula menjadi perang, kemudian ratakan keseluruhan loyang.Kemudian ketepikan
  • Satukan semua bahan B.Kacau atas api.Aduanan mesti dikacau selalu takut tepung kastad akan bergentel.
  • Apabila menggelegak dan adunan kelihatan sedikit pekat.Tutup api, tapis dan tuangkan ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi.
  • Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan ke dalam esbok hingga puding mengeras.Terbalikkan puding dan bolehlah dihidang.


Comments

  1. wah...x penah mkn lak yg btanpa telo...
    bagus ni..jimat telur...hihihi

    ReplyDelete
  2. Assalam...
    Dah buat ek?cantik kejadian puding ni.Senang kan?terima kasih sudi cube :)

    ReplyDelete
  3. kena cuba ni..slalu buat yg ada telor tu...anak2 x minat. ..sbb berbau..nnti nak cuba lah...

    ReplyDelete
  4. Wah boleh cuba ni mama sara... tak ade telur tu .. nampak sedap jer :D

    ReplyDelete
  5. Nak cuba buat jugak lah nanti..biasanya buat yg ada telur....

    ReplyDelete
  6. Aslmkm..sedap ni..saya pon suka resepi ni sbb jimat telur..dah lama tak buat

    ReplyDelete
  7. Saya belum pernah buat versi eggless ni, tentu lebih sedapkan sebab takde bau telur.

    ReplyDelete
  8. kalau rajin nanti boleh buat la. puding karemel ni mmg kesukaan sy. Sesuai jugak buat utk MIL sy yg tak berapa suka bau telur dlm masakan...mesti dia sayangg...ha..ha.ha.(menantu tunggal la katakan)

    ReplyDelete
  9. Mmg sedap. Kakak saya buat.Tp sayang, anak2 dia x suka makan, abang ipar saya je yang makan... hehehe

    ReplyDelete
  10. hai.. salam kenal,
    follower no.238
    done follow sini,
    jom follow teman yea yunk..=)

    http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog

    ReplyDelete
  11. akak pun mcm teringin nak cuba versi tanpa telur ni.. tp rasanya tekstur dia mesti mcm agar2 kan? yg versi telur pun ada angan2 nak buat.. tp selalu je angan2 tak jadi kenyataan.. kesuntukan masa memanjang..

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum...sara...wah peberet nih..suka resepi yang tak guna telur....

    ReplyDelete
  13. best nya, terliur plak wiyah tgk puding karamel ni..best jugak buat moreh kan ;-)

    ReplyDelete
  14. kbiasaan bln posa byk nmpk puding karamel ni..baik kt bazar atau mne2..ade aje yg jual..tp buat sdri lg sedapkan..kecur tgk..hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…