Sunday, 14 July 2013

pau sambal bilis



Doa Masuk Dapur 

رَبَّنَا آتِنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَةً وَهَيِّئْ لَنَا مِنْ أَمْرِنَا رَشَدًا

Wahai Tuhan kami! Kurniakanlah kami rahmat dari sisiMu,

 dan berilah kemudahan-kemudahan serta pimpinan kepada

 kami untuk keselamatan agama kami.



assalamualaikum

Selamat bersahur dan berpuasa pada semua,
kuih yg sempat dibuat pada hari sabtu, menu laukpauk x snap sb lauk simple2 je. 


pau sambal ni. terlebih bulatlah pulak so agak tebal
he hee org puasa yg longlai nak masak he hee rupanya tak lawa.

resepi pau sambal ni dah lama simpan dari majalah Wanita July 1995.  Masakan oleh Asiah Hashim .Lama sudah kan. Sb dulu memang suka kumpul resepi nampak 
je kat mana2 kita gunting dan simpan jadikan koleksi masakan he hee hobby zaman ank dara dulu . Fail2 resepi ni masih disimpan elok tau, dulu2 kan takda intenet nak google, lainla skrg nak resepi google je macam2 keluar he hee

pau sambal

bahan-bahannya

300 gm tepung gandum
1 sudu besar ragi segera
1 sudu besar susu tepung
1 sudu besar marjerin
200 ml air
sedikit garam

intinya sambal ikan bilis

cara membuatnya

1) tepung, ragi, susu tepung, dan garam digaul sebati
2)masukkan air sedikit-sedikit dan uli
3)bila adunan naik, canai @ bentukkan
4) biar ia naik seketika
5) panaskan minyak dan goreng
6) dah masak boleh potong ditengah dan letakkan inti sambal

10 comments:

Asyifa Mustaffa said...

sedap2...
sama la kita kak...dulu2 jumpa resepi menarik...gunting simpan...pastu beli majalah...sbb ada mcm2 resepi...tp bila cubanya...ada yg jadi ada yg tdk...resepi x bg tau bahan yg btul...kadang nyampah gak...tp teteap kumpul gak tu...hehehe....
skrg x pe...pakcik gugel ada tolong kan....:-)

Nurzakiah Hanum said...

masa sek dulu hari2 nak makan nie

lovely said...

sedap.. suka sangat makan kuih ni.

Mori Said said...

Sedap tengok Ikan bilis tu terkeluar dari pau tu..... Hehehehe... Cam di panggil2 nyer.. Suruh amik....

Qasey Honey said...

hamboiii..kemain lg ehhh gmbo kuih ni..geramnya tgk..kuih ni fav bln posa..hr2 beli kt bazar..stakat ni xmiss lg..hehe

ros_reeza said...

Selamat menjalani ibadah puasa kak.. sedapnya kuih ni.. Ros panggil Donut Sambal. Dulu mak selalu jugak buat.. thanx akak share resepi.. nanti boleh try buat sendiri pulak :) hihihi

aizamia3 said...

my MIL memang buat ni hari2 untuk meniaga.. cuc-cucunya yang puas makan.. ;)

aTieYusof Family said...

sedapnya nampak ni Kak...
sllu nya sy beli dekat jiran..sedap juga..suka sgt makan ni:)

Mamasya said...

Aslmkum Mamasaranur

nampak tembam molek pau sambal itu....
pernah buat dulu sekali.entah bila nak buat lagi.

Azian Nd said...

Ramadhan Kareem Mamasaranur...
gebunya pau ni...suka tgk. kuih fav akak ni...

biskut kacang hijau

assalamualaikum   tqqq AlongRoz kongsi resei BISKUT KACANG PEAS Resepi :  AlongRoz@HomeKreation BAHAN-BAHAN:- ...