Skip to main content

pau sambal bilis



Doa Masuk Dapur 

رَبَّنَا آتِنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَةً وَهَيِّئْ لَنَا مِنْ أَمْرِنَا رَشَدًا

Wahai Tuhan kami! Kurniakanlah kami rahmat dari sisiMu,

 dan berilah kemudahan-kemudahan serta pimpinan kepada

 kami untuk keselamatan agama kami.



assalamualaikum

Selamat bersahur dan berpuasa pada semua,
kuih yg sempat dibuat pada hari sabtu, menu laukpauk x snap sb lauk simple2 je. 


pau sambal ni. terlebih bulatlah pulak so agak tebal
he hee org puasa yg longlai nak masak he hee rupanya tak lawa.

resepi pau sambal ni dah lama simpan dari majalah Wanita July 1995.  Masakan oleh Asiah Hashim .Lama sudah kan. Sb dulu memang suka kumpul resepi nampak 
je kat mana2 kita gunting dan simpan jadikan koleksi masakan he hee hobby zaman ank dara dulu . Fail2 resepi ni masih disimpan elok tau, dulu2 kan takda intenet nak google, lainla skrg nak resepi google je macam2 keluar he hee

pau sambal

bahan-bahannya

300 gm tepung gandum
1 sudu besar ragi segera
1 sudu besar susu tepung
1 sudu besar marjerin
200 ml air
sedikit garam

intinya sambal ikan bilis

cara membuatnya

1) tepung, ragi, susu tepung, dan garam digaul sebati
2)masukkan air sedikit-sedikit dan uli
3)bila adunan naik, canai @ bentukkan
4) biar ia naik seketika
5) panaskan minyak dan goreng
6) dah masak boleh potong ditengah dan letakkan inti sambal

Comments

  1. sedap2...
    sama la kita kak...dulu2 jumpa resepi menarik...gunting simpan...pastu beli majalah...sbb ada mcm2 resepi...tp bila cubanya...ada yg jadi ada yg tdk...resepi x bg tau bahan yg btul...kadang nyampah gak...tp teteap kumpul gak tu...hehehe....
    skrg x pe...pakcik gugel ada tolong kan....:-)

    ReplyDelete
  2. masa sek dulu hari2 nak makan nie

    ReplyDelete
  3. sedap.. suka sangat makan kuih ni.

    ReplyDelete
  4. Sedap tengok Ikan bilis tu terkeluar dari pau tu..... Hehehehe... Cam di panggil2 nyer.. Suruh amik....

    ReplyDelete
  5. hamboiii..kemain lg ehhh gmbo kuih ni..geramnya tgk..kuih ni fav bln posa..hr2 beli kt bazar..stakat ni xmiss lg..hehe

    ReplyDelete
  6. Selamat menjalani ibadah puasa kak.. sedapnya kuih ni.. Ros panggil Donut Sambal. Dulu mak selalu jugak buat.. thanx akak share resepi.. nanti boleh try buat sendiri pulak :) hihihi

    ReplyDelete
  7. my MIL memang buat ni hari2 untuk meniaga.. cuc-cucunya yang puas makan.. ;)

    ReplyDelete
  8. sedapnya nampak ni Kak...
    sllu nya sy beli dekat jiran..sedap juga..suka sgt makan ni:)

    ReplyDelete
  9. Aslmkum Mamasaranur

    nampak tembam molek pau sambal itu....
    pernah buat dulu sekali.entah bila nak buat lagi.

    ReplyDelete
  10. Ramadhan Kareem Mamasaranur...
    gebunya pau ni...suka tgk. kuih fav akak ni...

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

 assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kanwalaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hariKe Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni. Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu.Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah. wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semuaterima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya...semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heeeok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan.2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disiniolahan Mama Saranur (Sukatan digandakan)bahan-bahannya3 c…

semperit @biskut dahlia

 assalamualaikum
selamat berhari minggu semuahari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia inialhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request.nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kantuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lgalhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali.Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongkuini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye.tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnyaPutar but…