Skip to main content

buah melaka +kuew teau goreng

 Rasulullah s.a.w. bersabda: Semua amalan anak Adam 

digandakan kebaikannya sepuluh kali ganda serupa 

dengannya hingga tujuh ratus kali ganda, Allah Azza Wajalla

 Berfirman: Melainkan puasa, kerana ianya untukKu dan

 Aku sendiri yang akan membalasnya, mereka meninggalkan 

syahwat dan makanan keranaKu. Bagi orang yang berpuasa

 akan mendapat dua kegembiraan: Kegembiraan ketika

 berbuka puasa dan kegembiraan ketika menemui 

Tuhannya,

dan bau busuk (dari mulut orang berpuasa) kerana berpuasa

 lebih wangi disisi Allah daripada bau minyak wangi

 kasturi.




 menu yg paling laris, buah melaka @ buah mulong @ onde-onde
cepat dan mudah
setiap hari ada permintaan, buat dpt sepiring .


Bahan-bahan:

  • 1 cawan tepung pulut
  • 2 sudu besar tepung beras
  • 5 helai daun pandan
  • Gula melaka di potong kiub kecil
  • Kelapa parut (gaulkan dengan garam halus secukup rasa)
  • Sedikit pewarna hijau

Cara Membuat:


  1. Didihkan air  dalam periuk.
  2.  Kemudian letak pewarna hijau dan tuang air sedikit demi sedikit ke dalam campuran tepung pulut dan tepung beras sehingga menjadi adunan yang boleh digentel.
  3. Ambil sedikit adunan, leperkan atas tapak tangan dan letakkan gula melaka sebagai inti. Tutup rapat dan bentukkan bulat.
  4. Rebus dalam air mendidih sehingga buah melaka timbul. Angkat dan toskan.


koew teau goreng mama punya, main campak2 je

Comments

  1. Salam Saranur..
    Bulan pose ni kuey teow dah buat tapi buah melaka belum lg...

    ReplyDelete
  2. sedap dah tu...janji anak2 suka. layankan aje...bulan puasa ni sy lum buat lagi buah melaka. asyik layan cempedak goreng jek...suka sangat. ada gak jiran & pakcik bagi...tak muak2 pastu beli pulak, goreng sendiri puas hati.

    ReplyDelete
  3. rasanya petang ni acik dah tau nak buat kuih apa..terima kasih MSN

    ReplyDelete
  4. Assalam, adeh posa tahun belum makan lagi onde-onde..rasa terliur pulak.Petang ni nk soh lalink belikan la.Nak buat sendiri anak2 tak bape makan kuih tradisional ni

    ReplyDelete
  5. waduh hijaunye makngah..hehe! akak suker..suker..suker!! bak 2 ketui onde2 tu ek!

    ReplyDelete
  6. Salam mama sara Nur..poberet k.atie buah melaka tuh!Sedapnyaaa...

    ReplyDelete
  7. Salam Mama Sara Nur...
    onde2 tu kita suka banget...kueh tiew goring tu pun kita suka...semuanya kita nak...

    ReplyDelete
  8. Mama Sara Nur..sedap onde2 tu, ummi suka. Anak2 ummi pun suka kuey teow.

    ps:jauh juga kan Keramat dengan Putrajaya. Tapi mana tau kalau kebetulan ada hal di Putrajaya, roger2lah ummi, dapat juga ummi order. Tq ye.

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…