Skip to main content

kek coklat kukus lapis cheese

assalamualaikum semua...

Terima kasih kerana sudi singgah disini ye

Makin terasa bahang Ramadhan bila nampak blog rakan2 promote biskut2 raya skrg ni. Tergugat melihatnya nak lg biskut2 moden ni cantik2 rupanya.


2 hari lepas berkesempatan buat kek lapis kukus coklat lapis cheese kat tengah2 ni, resepinya dah lama duk dlm senarai he hee resepi dari kak yatiememories.blogspot.com
 TQ k.yati diatas perkongsian resepi yg sedap ni.




Kek Lapis Kukus Cream Cheese 


bahan-bahannya

  • 250 gm cream cheese
  • 60 gm gula halus
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar air
  • 1 sudu besar tpng gandum
Cara-cara
  1. Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.
  2. Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
  3. Biarkan sebentar.
BAHAN B (KEK)
  •  cwn gula halus
  • 2 biji telur
  • 1 sk vanilla
  • sedikit garam
  • 1/2 cwn air panas didih
  • 1/2 cwn cwn susu segar/cair
  • 1/2 cwn minyak jagung/masak
  • 1 cwn tpng gandum*
  • 3 sudu besar sebuk koko*
  • 1 sudu kecil baking soda*
  • 1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)

  • Cara-cara
    1. Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
    2. Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
    3. Masukkan air panas,susu dan minyak.
    4. Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda, b. powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.
    5. Biarkan sebentar dan bahagi 2 bahagian

cara-cara
  • Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana je.
  • Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak.
  • Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
  • Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
  • Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
  • Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan.

  • ok jumpa lagi ye




Comments

  1. nampak sedap la. sy jek lum sempat try. sy dah siap dpt sample biskut lagi. Kat mini market pun dah byk brg kuih siap dgn balang plastik lagi. sy belum jengok apa pun..resepi cadangan biskut pun belum ada. nanti tgk kawan blogger buat kuih apa kalau berkenan kita tiru aje.

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum kak..
    sihat? sedap nampak kek ni kak... nani penah makan dulu watie wat.. masa kita gather2 kat shah alam.. tapi nani cukup malas ler nak wat sendiri.. kat rumah ada cheese tartura sebantal.. tak tau nak godak apa.. tengok weekend ni.. apa akan jadi ngan cheese tu.. heheheh..

    ReplyDelete
  3. salam nuri..
    kek ni gerenti sedap punya... nampak cheese ngan coklat terus telan air liur.. heeee..

    ReplyDelete
  4. hai..salam kak..

    wah..tayang kek coklat lapis chez plak ya..saya pun sudah lama mau buat kek ni kak..tapi belum lagi kesampaian membuatnya..terliur pulak tguk kek akak tu..ada lagi tak?

    ReplyDelete
  5. Dah lama akak tak buat kek ni... Memang sedapkan ;-)

    ReplyDelete
  6. saya pernah makan kek ni,memang sedap!

    ReplyDelete
  7. Ya allah baru telek kek ni kat blog kak hana, tup2 kat sinipun ada bestnya, tunggu ada event baru nak buat

    ReplyDelete
  8. Salam mamasara..kite dh terai kek ni..mmg x menyesal cuba kan...dappp sgt dnmudah je nk buat.

    ReplyDelete
  9. Kek yang paling anak-anak gemar selain kek coklat moist kukus..... senang buatnya kan Mama Sara.

    ReplyDelete
  10. antara kek yg nak dibuat...tgh berbelah bagi antara rvc dgn yg ni kak...sbb da lma x mmbaking kan...stok ciz plak ada 1 je...tp nmpk sedap plak...hehe...

    ReplyDelete
  11. Aslmkum Mamasaranur

    kek coklat lapis cheese antara kek yg masuk senarai nak buat.....dah lama berkenan tp tak buat2 lagi. mmg sedap kalau kombinasi coklat dg cheese.

    ReplyDelete
  12. mamasara, zila lum terbuat lg tau kek ni..meh arr sikit sepotong dua ke..nak jugakk nak nangis tgk sedap gitu

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum.. Lama sungguh tak dan nak jenguk dapoq mama sara nur.. Apa habaq? Ada lg dak cake tu.. Terlioq aihh.. :b

    ReplyDelete
  14. Seronok ada teman blogger yg rajin mencuba resepi baru....kira yg baca niotak tau bilalah nak mencuba!

    ReplyDelete
  15. lon smpt lg nk try kek tu..resepinya dh lama simpan..hehe..cantik kejadian kek tu kak

    ReplyDelete
  16. cantik nyer lapisan dia...
    kemas!
    aida tak reti buat kuih...

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

 assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kanwalaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hariKe Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni. Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu.Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah. wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semuaterima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya...semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heeeok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan.2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disiniolahan Mama Saranur (Sukatan digandakan)bahan-bahannya3 c…

semperit @biskut dahlia

 assalamualaikum
selamat berhari minggu semuahari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia inialhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request.nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kantuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lgalhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali.Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongkuini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye.tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnyaPutar but…