Skip to main content

kesukaanku putu kacang


assalamualaikum semua

Semoga ceria2 dan sehat2 sejahtera semuanya kan.
tayang kuih bukan nak raya ye he he tp nak pilihanRaya 
yg cuma tinggal beberapa hari je lg.
 Macam2 tgh berlaku rancak skrg ni. Sedia maklumlah kan. 

Jangan lupa keluar utk mengundi ye, jalankan tanggungjawab kita sebagai rakyat Malaysia.



ok tetiba rasa nak makan kuih tradisional lama ni.
 Feberet no 1 tau, kalu pi beraya terutama kat kg mesti tgk ada tak kuih ni tp alahai jarangnya jumpa sekarang. kalu ada pun tak menepati piawaian rasa tekak...ada yg kerasss ada lak tu mak aiii manis leting he heee so kita merajinkan diri buat lah.
kuih ni nostalgia jg zaman kanak2 lg mak memang suker buat terutama nak raya puasa, guna lesung tumbuk kayu tu tau tradisional betul2 hentak guna kaki tu. sayangnya dah tak ada alatan ni 4 tahun lepas kot selepas arwah tokngah kembali, air sungai naik membanjiri kg arwah tok.
 memang sekali tu air sungai sgt2 melimpah sampaikan ke bawah rumah dan kayu yg berat ni boleh hanyut...sayangkan..
tak dapatlah nak tunjuk pada generasi akn dtang @ anak2 macamnan susah payahnya mama dan opah dulu2 masa nak menumbuk kacang2 ni.
Tp kat umah mak masih ada satu lg lesung batu tumbuk drpd besi
fungsinya masih sama cuma perlukan tenaga tangan lah.

Resepi  kuih ni paling mudah rasanya dan bahanya jg hanya kacang hijau dan gula. Tp yg payahnya cara nak menyediakannya tu. Lebih mudah beli kacang hijau yg telah dibuang kulit. Cuma perlu rendam ,tos dan kemudian disangai @ goreng tanpa minyak hingga masak iaitu keperangan warnanya. Lepas tu menumbuk hingga hancur, diayak mnjadi sperti tepung. Barulah digaul bersama gula halus. Tekan dlm acaun kayu dan akhir sekali menjemur . Walaupun mudah tp agak rumit kan.
Hasilnya memang sedapppp. Selalunya dulu dgn mak kami akan buat dlm 2 kilo je, itupun jenuh nak jg. Dari malamnya rendam, memang sehari suntuklah keja utk habiskan. tp blm bab menekan dlm acuan ni ye. Masa ni dah rilex  sikit sambil2 tgk tv pun boleh he heee

Sebalang pun boleh mama habissss tau

Comments

  1. assalamualaikum mamasara..tgk kuih ni rasa cam dah bln posa...umah nenek zila still ada lagi acuan ni yg kayu punye..sjk arwah atuk xda nenek xbuat lg..lama xmkn

    ReplyDelete
  2. salam mama saranur.....wah!!!rasa mcm nak raya plak tgk akak buat kuih ni. btw kalau guna tepung kacang hijau yg dah jual xleh ke kak? mcm nak try buat tapi bab nak tanggalkan kulit kacang tu renyah rasanya

    ReplyDelete
  3. Waaa...ada putu pilihanraya yer... sedapnyaaa...

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum.... dh lama x mkn putu kacang.... sedapp

    ReplyDelete
  5. suka jugak mkn...tapi lum pernah buat. Ini mmg org dulu2 punya kuih...putu kacang @ koye ...

    Rajinnyaa...nak 1 bekas boleh?

    ReplyDelete
  6. samalah kita... akak memang sesangat suka putu kacangni.. mak akak dulu2 rajin buat tapi lani dia main tempah jer.. tiap2 tahun raya dia mmg tempah khas putuni untuk akak idak dijamunyer kat orang mahupun dia bagi kat adik2 akak.. hanya untuk akak sorang... tuler kasih ibu yerk...

    ReplyDelete
  7. akakk... nani pun suka kuih putu kacang ni... mmg sedap sangat... tapi payah benor nak dapat yg sedap skrg ni kak.. yg jual skrg masa nak rasa tu dah tak mcm dulu2 dah... pandai akak dah wat sendiri... leh turun temurunkan ke anak2 lak.. boleh la di teruskan lepas ni.. tak rugi kan..

    ReplyDelete
  8. Salam..rajin nye mama wat kuih nih,airis pun suka gak ngan kuih ni..kalu mcam nih raya ley order ngan mama la ye..hehehe

    ReplyDelete
  9. Suka kuih ni....pernah beli terlalu manis la plk...
    Masa dulu2 rajin jugak tolong aruah mak buat kuih nii...

    ReplyDelete
  10. sedapnyer...ada buat jual tak?kalo ada nk beli

    ReplyDelete
  11. sedapnyerr.. akak pun suka jga putu kacang ni.. tp tak reti nak wt sendiri sbb tak tau berapa nisbah tpg & gula... tp mmg sukalah..

    ReplyDelete
  12. mala suka putu kacang tapi bapa mala suka putu beras

    ReplyDelete
  13. Rajinnya kak...kecik2 dulu mmg kita pernah main terap2 kuih ni kat rumah nenek..tp tak pernah buat sendiri

    ReplyDelete
  14. Salam..masa kecik kecik selalu tgk emak buat...tapi akak kurang sukakan rasa kacang hijau tu..Semuanya terkenang kembali...

    ReplyDelete
  15. Rasa macam nak raya dah.... masa kecik2 dulu selalu tolong mak buat untuk kuih raya!

    ReplyDelete
  16. Salam...wah, ni kuih favourite hubby kak Fiza ni. Thanks For the recepies.

    ReplyDelete
  17. kuih putu ni mmg best tapi kalau manis sangat jadi kurang best..
    dedulu mak saya suka buat, turn anak2 dia beli ajo :)

    ReplyDelete
  18. salam.Ingat dulu...k.atie biz kuih putu kacang ni..mmg 'kencang'.Modal tak bape byk..tp untungggg.bak kata sara la mmg penat..sakit jari jemari menekan kat acuan :)

    ReplyDelete
  19. Salam sister..jemputlah berkunjung ke blog Hijab Valley utk melihat shawl dan tudung dari HV collection. Promosi sempena pembukaan blog ini sedang diadakan sehingga 30 mei 2013. Stok terhad. Jangan lupa follow ye..

    Terima kasih.
    ~Hijab valley~
    http://hijab-valley.blogspot.com

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

 assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kanwalaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hariKe Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni. Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu.Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah. wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semuaterima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya...semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heeeok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan.2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disiniolahan Mama Saranur (Sukatan digandakan)bahan-bahannya3 c…

semperit @biskut dahlia

 assalamualaikum
selamat berhari minggu semuahari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia inialhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request.nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kantuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lgalhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali.Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongkuini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye.tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnyaPutar but…