iklan

Tuesday, 16 April 2013

kek coklat kukus Zubaidah

 assalamualaikum

Lama jg tak membaking apa2 kek, bukan apa malas sejak dua menjak ni. Tp minggu lepas bila dpt order baru merajinkan diri jg.
Sambil pada tu terus baking kek utk makan2 sendiri emmmm teringin jg sb tekak ni lama tak makan kek coklat. Sambil tu boleh jg mencuba resepi dlm list ni.kek coklat mcm2 resepinya kan.
Selalu ikut yg mudah2 tp kali ni teringin nak cuba dan rasa keenakan kek coklat kukus Zubaidah pula. buat 2 versi kukus dan bakar. utk tempahan yg bakar sementara makan2 di rumah yg kukus. 
Nak dijadikan cerita yg kukus ni tersalah pula he hee masa ayak tepung masukkan baking powder dan soda tp terambil cream of tartar, dah siap masuk dlm kukusan baru perasan alamakkkk he heee tp  alhamdulillah masak naik ok je dan lembut ...boleh je ngap sampai licin




RESIPI KEK COKLAT LEMBAB KUKUS CHEF ZUBAIDAH 
Resipi Asal : Chef Zubaidah


BAHAN-BAHAN

**100 gm serbuk koko
**1 tin susu  cair
**200 gm minyak masak/minyak sayuran/butter cair
**250 gm susu pekat

250 gm gula kastor - noorsha kurangkan ke 180 gm saja
4 biji telur - pukul hingga berbuih
150 gm tepung gandum
1st soda bikarbonat
1 st baking powder


                                                             Cara-Cara

  1. Campurkan kesemua bhn bertanda ** dan masak dgn api perlahan sehingga licin. Tak payah sampai menggelegak
  2. Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn mixer. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati.
  3. Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.
  4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing @ ganache.

ok jom makan...jumpa lagi

18 comments:

  1. assalam MSN..lama dah acik teringin nak cuba tapi juga buat2 lagi..selalu beli je..satu bekas kecik tu RM5.00

    ReplyDelete
  2. kami pun dah lama tak b aut kek coklat ... cocoa powder, vanilla esen pun dah habis. weekend kena cari :-)

    ReplyDelete
  3. resei ni mmg sy selalu guna...mmg moist kan!

    ReplyDelete
  4. akak pun samalah juga nuri.. kalau buat kek tempahan nnt anak dara kecik bambam tu nak juga utk mkn2.. jd terpaksalah buat utk mkn2 sekali.. hihi...

    ReplyDelete
  5. Aslmkum Mamasaranur
    femes kek coklat kukus Zubaidah ni tp belum sempat mencuba lagi.

    ReplyDelete
  6. ooohhh tak tahu nak kata apa dah..

    ReplyDelete
  7. tak pernah buat guna resipi camgini..harus dicuba..masuk list..

    ReplyDelete
  8. Chef Zubaidah punya kek kukus coklat memang sedap...kita dah byk kali buat....terbaek la..

    ReplyDelete
  9. bole silap plak ye kak....nsib la dia mnjadi gak....:-)

    ReplyDelete
  10. Mmg tak jemu menikmati kek coklat...teringin juga nk makan lg

    ReplyDelete
  11. kalau buat mesti mendap dkt tengah... nangis

    ReplyDelete
  12. Dulu selalu jugak buat...
    Mmg sedapkan...anak2 mmg suka kek coklat ni...

    ReplyDelete
  13. kek coklat kalau kukus lagi sedap.. itu tekak akakler... nak cubalah resipini...

    ReplyDelete
  14. as salam nurinnnn...lama betul tak jenguk nurin, sihat ker..
    biarpun tersilap tapi tekak kita yg mamam..no hal lah kan, tp kalau utk order alamak kena buat balik ler kan..

    ReplyDelete
  15. akak rasa resipi kek cekelat chef zubaidah ni adalah one of the best recipes utk choc cake kan..mmg terbaekk..nom..nom..nomm!!

    ReplyDelete
  16. sedap tgk kek coklat kukus tu...

    ReplyDelete
  17. assalamualaikum..... br kelmarin wat kek coklat utk kengkawan. tetiba nak wat lagik utk makan sendrik plak! adehhhhhh teringin la tgk kek akak ni

    ReplyDelete

kata-kata manis