Skip to main content

lopes ubi kayu


 assalamualaikum

selamat malam
sambil layan tv3 ,terhasilnya entry malam ni. Entry yg tak sabar nak tayang pada kenkawan he hee potong trip jg menu2 lain.

Pernah makan kuih lopes pulut sblm ni lgpun memang feberet sesgt terutama di bulan puasa. tp yg ni lopes ubi kayu festime merasa dan menerynya sendiri. Exicited jg, minggu ni asyik ubi kayu je kan. OK ni last punya dah habis pun 2 ketul ubi kayu dari kampung. Yeeees berjaya habiskan he heee
lepas dah makan rebus cicah kelapa, ubi sira gula melaka, bengkang dan akhirnya lopes ni. walaupun plan nk buat talam ubi kayu tp bertukar ke lopes.
resepi ambik di dapur CK tqqqqqq ye CK
OK memang rasanya sedap, lg sedap makan sejuk2
resepi dari CK


Bahan-bahan
1 tongkol ubi kayu- disagat dan diperah airnya, air dimendap sekejap, kemudian ambil sagunya
1/2 cawan sagu mata ikan (direndam sekejap)
1/2 cawan santan
1 sb tepung kastat
secubit garam
air daun pandan
pewarna hijau

Bahan lain
Kelapa parut - digaul dengan secubit garam
Air Gula Melaka

Cara-cara
Gaulkan semua bahan2 hingga sebati. Masukkan ke dalam loyang dan kukus sampai masak /berkilat.
Biar sejuk sekejap dan bolehlah dipotong. Kemudian gaul bersama kelapa parut dan makan bersama air gula melaka.
ReplyDelete





Comments

  1. nuri ni rajin sungguh masak memasak ni..kak zu ni kalau nak makan ubi masa balik kampung jerlah...

    tapi sekarang susah nak dapat ubi kat kampung sebab babi dah korek dulu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. K zu rajin sb ada dpn mata he hee lgpun sayang ubi tu nanti terbuang pula
      betul tu b### kerjakan ubi2 ni kg sy lglah xda org ni habislah dikoreknya
      tp ada rezeki sy masa blk baru ni dpt korek ubi dpn umah tepi jln b### tak dpt korek he hee

      Delete
  2. Memang rajin betul buat kuih...menggoda...teringin la..

    ReplyDelete
  3. kuih yang saya suka ni,tapi susah nak jumpa ubi kayu.

    ReplyDelete
  4. amboi menariknya kak...siap kaler lagi tu....:)

    ReplyDelete
  5. sedapnyer kak...lopes ubi kayu...x pernah makan lagi dan x pernah try masak lagi...nampak cam sedap je...

    ReplyDelete
  6. jelesnya ada daun pisang... kita ni payah betul nk cari daun pisang..daun mangga banyak...hehehe...
    ni respinya yer..sori la, kat blog tu takbleh copy paste sbb banyak page dari Fb yang suka ambik gambar tanpa izin.

    Bahan-bahan
    1 tongkol ubi kayu- disagat dan diperah airnya, air dimendap sekejap, kemudian ambil sagunya
    1/2 cawan sagu mata ikan (direndam sekejap)
    1/2 cawan santan
    1 sb tepung kastat
    secubit garam
    air daun pandan
    pewarna hijau

    Bahan lain
    Kelapa parut - digaul dengan secubit garam
    Air Gula Melaka

    Cara-cara
    Gaulkan semua bahan2 hingga sebati. Masukkan ke dalam loyang dan kukus sampai masak /berkilat.
    Biar sejuk sekejap dan bolehlah dipotong. Kemudian gaul bersama kelapa parut dan makan bersama air gula melaka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhh tqqqqq Ck he he malas nk menaip
      kena ambik masa kalu nk taip2 ni kan
      Kita gandakan sukatan Ck sb terlebih parut ubi tu hi hii apapun tqqqqq sedapp

      Delete
  7. adoi.. pg2 masuk dapur akak terus lapar tgk lopes ubi ni.. hehe..

    ReplyDelete
  8. sedapnya..lama btl zila x makan lopes..tp mmg x pernah buat sendiri lagi..biasa beli jew..mama mmg rajin tau..siap color2 lg..cantikk.

    ReplyDelete
  9. as-salam
    1st dgr lopes ubi kayu..npk mmg sedap..

    ReplyDelete
  10. aduyaii sedap ni, bulan posa selalu beli aje.

    ReplyDelete
  11. wah boleh cuba ni mama sara... sedap jer tengok :D

    ReplyDelete
  12. alahai sedapnya.... dah lama tak makan kuih lopes ni

    ReplyDelete
  13. uih kagumnya sebab guna ubi hehe, biasa makan yg pulut tu je, sedapnya lah lopes

    ReplyDelete
  14. salam kak,
    tak pernah makan versi lopes ubi,tapi kita dah dapat bayangkan keenakannya..

    ReplyDelete
  15. huhuu..feveret yana..dh berzaman rsnya tak makan..dulu ms duk kl slalu gak beli..skg duk manjung xpnh nmpk g org jual..nk bt sndiri belum terrrajin lg hihiii..

    ReplyDelete
  16. nmpk mnarik sgt resepi ni...mcm wajib try aje..sbb lain dr yg lain..pestime tgk..

    ReplyDelete
  17. sedap nampak ye mama sara...zila xpnh mkn lopes ubikayu..kalau pulut suka sgt...

    ReplyDelete
  18. wahh.. nuri akak tak pernah mkn lopes versi ubi kayu.. tp kalau sebut ubi kayu akak mmg suka la sgt.... maklumlah org kg... nnt share resepi ye..

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…