iklan

Sunday, 13 January 2013

kek merry ....kek besday simple Sarah


"tidak ada sesuatu musibah yg menimpa sesorang kecuali dgn izin ALLAH dan nescaya Dia akan memberi petunjuk kepada hatinya. Dan ALLAH maha mengetahui segala sesuatu"
<at-Taghaabun:11>

Assalamualaikum
mulakan hari anda dgn Senyuman manis, walaupun sebenarnya hati terguris cewahh he he
Masa bersantai-santai ni baru  dpt wat entry kek merry sempena besday 2 buah hatiku minggu lepas. Kek merry je kan..jadilah ye tak. Ada ceritanya....
Sebenarnya memang masa besday tu mood betul2 tak ada ..malam sabtu lepas tu dpt call dari kg bgtau adik bungsuku teruk jatuh pitam, kakak no 3 tolong  hantar ke spital Selama ,sementara pak pula dlm kerisauan kat adik dan rumah pula tak ada sesiapa masa tu terus pening dan sesak nafas... .....kelamkabut sungguh.,cepat2 Mak  tepon adik yg duk Penang suh balik bw pak ke hospital tp tak sampai2 lg...bayangkanlah  kita yg jauh ni dikhabarkan begitu rasa bagai nak terbang je terus ke sana..tp apakan daya...memang tak dpt buat apa2 pun redha dan berdoa je.Bila tepon blk Alhamdulillah adik kat Penang sampai terus bawa ayah g spital mlm tu sampai jam 3 pg lah kat emengency
Pagi2 pula  si bungsu ni merengek tanya kek hu hu baru lah mama tgk bhn2 yg ada dan buat ..itupun setelah dpt perkhabaran ayah tak apa2 cuma adik mus admit sb kecederaannya agak teruk dimuka..gigi depannya habis patah dan muka  bengkak2 hu huu kesian betul adikku sorang tu..sedih fikirkan keadaan mak disana..


pakai hentam je deconya..mana yg ada,.letak krim yg siap ada kat petiais tu. sedap jg kan.
 jadi dia happy di hari lahirnya...tak tahu tu mamanya sgt sedeh ....
 Malam isnin tu baru suh adik dan abang ni posink dpn kek...makan sepotong je sb esoknya Sarah nak raikan dgn kawan2 kat taska pula yg kebetulan ada sorang kawanya yg besdaynya pada isnin 7 januari. Jadilah meriah sikit mcm2 makanan disedikan cuma kek je dari mama,kawannya siap bwa godies beg he he dptlah tumpang sekaki..
Ada lg requet besday girl ni nak pula cupcake utk kawan2 prasekolah ..uwaaa jenuhlah mama baking jg cupcake malam tu 

kek merry
BAHAN-BAHANNYA :-)

satu peket biskut marie
125 gram mentega
2 biji telur gred A, dipukul sedikit
3/4 cawan susu pekat manis
120 gm coklat masakan
1 1/2 camca besar penuh serbuk koko
2 cawan air
3/4 camca teh esen vanilla

CARA MEMBUATNYA :-)

1. Satukan semua bahan2 diatas kecuali biskut mariedalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua sebati, tuang dalam kuali, masukkan mentega 
2. Kacau tanpa henti bancuhan tadi hingga pekat dan kental . Masukkan biskut marie, gaul rata2 sehingga kesemua bahagian biskut tersalut dengan bancuhan. Matikan api.
3. Tuang dalam acuan yang telah dialas dengan plastik cling, tekan adunan tadi padat2, klu  Dan Simpan dalam peti sejuk 1 jam dan hiaskan


16 comments:

  1. Salam Mama Sara Nur...adik akak kenapa pitam...darah rendah ke...nasib baik ayah akak x dak apa2 la...moga diaorg selamat la...hurm...apapun hepi besday ya buat boboboi n gugirl....share kek tu kira ok lagi la dr x dak langsung...kan kan kan...he he he

    ReplyDelete
  2. Anak2 memang tak faham resah gelisah orang dewasa... begitulah lumrahnya, tak apalah Mama Saea Nur... semuanya berjalan lancar, kita doakan yang baik-bak saja.
    Happy belated birthday untuk tuan punya kek merry yang cantik tu!

    ReplyDelete
  3. Salam mamasara.. Betul ya.. Kadang2 kita ni sebab ai ibu, kena belajar sembunyikan perasaan hati kita ni.. Semuanya untuk anak2.. Luar senyum.. Hati menangis..

    Semoga tabah ya.. In ShaaAllah, dipermudahkan olehNya..

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Mama Sara,alahai sedih akak dengar cerita, memang lah bila berjauhan, dengar kabar duka memang sedih sngt sama jugak lah dngn akak tapi apa nak buat,terpaksa kena redho lah, cantik kek tu merry tu boleh jugak di buat kek busday lagi best akak suka merry kek...

    ReplyDelete
  5. Asalamualaikum Mama Sara, sabar lah menghadapi dugaan yer... Wish Happy Besday kat anak yer..

    ReplyDelete
  6. semoga adik akak cepat sembuh ye.Hepi bday juga buat Sarah.Kek tu tetap cantik dan sedap

    ReplyDelete
  7. meriah b'day kat tadika kan...

    semoga semuanya selamat dan beransur sembuh

    ReplyDelete
  8. sedap nya kek birthday adik tu...
    sabar ye Kak..kdg2 mmg dugaan yg dtg bertimpa2 dan tak diduga. apa pn sabar dan banyak kan doa..

    ReplyDelete
  9. hi, nice blog.
    Follow me back if u dont mind :)

    ReplyDelete
  10. Macam itulah perasaan kita bila dengar ibu bapa kurang sihat di kampung. Kalau terdaya memang nak terbang saat itu juga. Harap semuanya kembali pulih.

    ReplyDelete
  11. byk2 bsabo ye kak...kadang2 dugaan tu dtg bganda2...mula la hti ni resah...utk fkr itu ini...cuma doa yg dpt kita kirimkn buat mereka...harap semuanya pulih spt biase ye kak...

    hppy belated besday Sarah...moga mjadi anak yg solehah n bjaya dlm plajaran...

    ReplyDelete
  12. alhamdulillah semua nya selamat yek..

    kek merry tu mengncam betul...

    ReplyDelete
  13. Assalam mama sara nur.. Segala yg berlaku pasti ada hikmahnya. Tabahlah.. Apapun kek dari air tangan ibu untuk hari yg penuh bermakna buat setiap anak pasti yg terbaik.. Mmg kreatif tu.. :)

    ReplyDelete
  14. semoga semuanya ok di kampung ye kak... bila dengar berita mcm ni...mmg buah hati kita tak senang kan ... happy belated birthday buat birthday girl...

    ReplyDelete
  15. semoga sgala2 musibah disertai hikmah :) owh..kek merry ni mcm kek batik,ye :) salam kenal,ye..jmputla follow kmbali :)

    ReplyDelete
  16. mcm2 dugaan ye dik.. bersabarlah byk2... bila dah berjauhan tu lah satu... bila apa2 jadi dgn family di kampong buat kita sgt risau kan.. harap semua dah kembali baik...

    bagus juga idea buat kek batik ni sebagai kek besday ye... akak pun ada buat kek batik utk bawk ke asrama kakak dini sabtu lepas.. resepi letak telur juga.. tp lain sikit dgn resepi yg ni... nnt leh cuba versi yg ni pulak..

    ReplyDelete

kata-kata manis